Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Κρατικός πυλώνας με ΑΤΕ, Τ.Τ. και… το μισό ΤΠΔ!

Στην απόφαση για τη δημιουργία αμιγώς κρατικού τραπεζικού πυλώνα, ο οποίος θα σχηματισθεί με τη συγχώνευση της ΑΤΕ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των τραπεζικών δραστηριοτήτων του ΤΠΔ έχει καταλήξει η κυβέρνηση και περιμένει πλέον την τελική έγκριση του σχεδίου από την τρόικα, για να προχωρήσει στην εφαρμογή του μέσα στο α’ εξάμηνο του επόμενου χρόνου.
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ενημερώθηκαν χθες για τα «καυτά» ζητήματα της οικονομικής πολιτικής από τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρουν στο «Β», ότι ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε στη διάρκεια της συζήτησης, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στη συγκρότηση κρατικού τραπεζικού πόλου:

  •   Σε πρώτη φάση το Δημόσιο θα ενισχύσει κεφαλαιακά την Αγροτική Τράπεζα με 1 δις. ευρώ, ώστε να καλυφθούν οι «τρύπες» που έχουν διευρυνθεί στη διάρκεια της κρίσης. Παράλληλα, η ΑΤΕ θα προχωρήσει σε πρόγραμμα-αστραπή για την πώληση όλων των εμποροβιομηχανικών συμμετοχών της στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, ενώ θα επιδιωχθεί και η πώληση της Αγροτικής Ασφαλιστικής.
  •  Η «νέα» ΑΤΕ θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο και τις δραστηριότητές της στις χορηγήσεις του αγροτικού τομέα, που αποτελεί θέμα υψηλής πολιτικής ευαισθησίας για το κυβερνών κόμμα. Σχετικές διαβεβαιώσεις παρέσχε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Οικονομικών κατά τη χθεσινή τους συνάντηση.
  • Παράλληλα με τις κινήσεις ενίσχυσης και περιορισμού των δραστηριοτήτων της ΑΤΕ, το Δημόσιο θα «σπάσει στα δύο» το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Το «παλιό» ΤΠΔ θα διατηρήσει το προνόμιο των παρακαταθηκών και τις χορηγήσεις δανείων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ στο «νέο» ΤΠΔ θα μεταφερθούν οι αμιγώς τραπεζικές δραστηριότητες –καταθέσεις και δάνεια σε δημοσίους υπαλλήλους. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, σχεδιάζεται να παραμείνει ο κύριος όγκος του στον ειδικό πιστωτικό φορέα που θα διατηρηθεί υπό την ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών. Οι ειδικές διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία του ΤΠΔ, σε ό,τι αφορά το δανεισμό δημοσίων υπαλλήλων, σχεδιάζεται να καταργηθούν, στο όνομα της «εξομάλυνσης» των συνθηκών ανταγωνισμού στην τραπεζική αγορά.
  •  Ακολούθως, το Δημόσιο θα εισφέρει τη συμμετοχή του στο «νέο» ΤΠΔ στο νέο χρηματοπιστωτικό οργανισμό που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση της ΑΤΕ με το Τ.Τ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Β», το σχετικό σενάριο εξετάσθηκε διεξοδικά από τους συμβούλους της κυβέρνησης και διαπιστώθηκε ότι η ευρωστία του ΤΠΔ και του Τ.Τ. σε ρευστότητα και κεφάλαια επαρκούν για να αντισταθμίσουν τα προβλήματα του ισολογισμού της ΑΤΕ, ώστε το τελικό «άθροισμα» των τριών φορέων να αποτελεί μια βιώσιμη κρατική τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Β», η τρόικα έχει ανεπίσημα «ευλογήσει» το σχέδιο της κυβέρνησης για δημόσιο πυλώνα. Αφενός γιατί δεν συνιστά επέκταση των μεριδίων του Δημοσίου στην αγορά και αφετέρου –το σημαντικότερο- επειδή σε μια δύσκολη περίοδο για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος το σχέδιο θα συμβάλλει θετικά στη γενικότερη προσπάθεια σταθεροποίησης, αλλά και στην αποκατάσταση των ροών ρευστότητας στην οικονομία.
Καθήκοντα διοικητή της νέας τράπεζας αναμένεται να αναλάβει ο Θ. Πανταλάκης, ο οποίος εξαρχής είχε υποστηρίξει σθεναρά το σχέδιο δημιουργίας κρατικού πυλώνα με την τριπλή συγχώνευση, ενώ οι επικεφαλής του Τ.Τ. και του ΤΠΔ αναμένεται να αναλάβουν ρόλους υποδιοικητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: