Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Τελεσίγραφο ΣτΕ προς την Νομαρχία Βοιωτίας: Κλείστε τις βιομηχανίες που ρυπαίνουν τον Ασωπό

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν αρκεί η επιβολή αλλεπάλληλων προστίμων, κλείστε τις βιομηχανίες που συνεχίζουν να ρυπαίνουν τον Ασωπό.
Το τελεσίγραφο απευθύνει το Συμβούλιο της Επικρατείας στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας, η οποία ανέχθηκε να λειτουργούν βιομηχανίες χωρίς νόμιμες άδειες στην πιο επιβαρημένη βιομηχανική περιοχή, τα Οινόφυτα.

Οι δικαστές, υιοθετώντας την εισήγηση της συμβούλου Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θυμίζουν στη Νομαρχία ότι έχει «δεσμευτική υποχρέωση» να επιβάλει κυρώσεις στους παραβάτες, στις υπότροπες, δηλαδή, βιομηχανίες, που με την ανεξέλεγκτη και παράνομη διάθεση των επικίνδυνων αποβλήτων τους προκαλούν μεγάλης έκτασης ρύπανση στον Ασωπό.
8 βιομηχανίες
Τονίζουν δε ότι η υποχρέωση αυτή, ειδικά για τα ευαίσθητα οικοσυστήματα που έχουν διαταραχθεί, όπως ο Ασωπός, είναι ιδιαίτερα έντονη και απορρέει από την ελληνική έννομη τάξη, το Σύνταγμα, αλλά και από το διεθνές δίκαιο και συγκεκριμένα τη σύμβαση της Βαρκελώνης για την προστασία της Μεσογείου.
Το δικαστήριο επικρίνει τη στάση της Νομαρχίας, η οποία αν και όφειλε να εξετάσει τη νομιμότητα της λειτουργίας 8 βιομηχανιών (οι περισσότερες δεν έχουν άδεια διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων), δεν άσκησε ουσιαστικό έλεγχο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εκθέσεις του 2007 που επιβεβαιώνουν το περιβαλλοντικό έγκλημα. Γι' αυτό και ζητεί οι οκτώ δικογραφίες των βιομηχανιών που απασχόλησαν το ΣτΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, να αναπεμφθούν στη Νομαρχία, προκειμένου να λάβει τεκμηριωμένα μέτρα για την προστασία του Ασωπού.
Η Νομαρχία μπορεί
«Στις περιπτώσεις έντονης υποβάθμισης ή καθ' υποτροπή προκλήσεως ρυπάνσεως ή αν η επιχείρηση παραλείπει να συμμορφωθεί προς τα υποδεικνυόμενα μέτρα, ως και όταν η λήψη αποτελεσματικών μέτρων είναι ανέφικτη, τότε δεν αρκεί η επιβολή αλλεπάλληλων προστίμων, αλλά η διακοπή της ρυπογόνου δραστηριότητας», αναφέρει το Ε' τμήμα του ΣτΕ σε 8 αποφάσεις του. Και τονίζει ότι η Νομαρχία, με βάση το νόμο 3325/2005, έχει την αρμοδιότητα, χωρίς τη σύμπραξη καμιάς άλλης συναρμόδιας υπηρεσίας, «να επιβάλει την προσωρινή απαγόρευση ή οριστική διακοπή λειτουργίας επιχείρησης που προκαλεί ρύπανση ή άλλη υποβάθμιση του περιβάλλοντος».
Στο δικαστήριο είχαν προσφύγει περιβαλλοντικές οργανώσεις και το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού που στρέφονταν κατά της άρνησης της Νομαρχίας να ανακαλέσει τις άδειες λειτουργίας των βιομηχανιών. Παράλληλα, έχουν καταθέσει και προσφυγές με το ίδιο περιεχόμενο κατά της κεντρικής διοίκησης, των αρμόδιων υπουργείων, οι οποίες εκκρεμούν

Δεν υπάρχουν σχόλια: