Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Το θέμα είναι τώρα τι λες...

Του  Θανάση Καρτερού

Πίσω στην ποίηση, όπως πάντα όταν περνάμε δύσκολες μέρες. Με τον Μανόλη Αναγνωστάκη να μας τραβάει απ’ το μανίκι: 
Καλά τη φέραμε τη ζωή μας ως εδώ. 
Μικροζημιές και μικροκέρδη συμψηφίζοντας. 
Το θέμα είναι τώρα τι λες...

Το θέμα είναι τώρα τι λες.. Αυτοί -η τρόικα του άξονα των αγορών και η κυβέρνηση του Παπανδρέου του Μικρού- έχουν πει ό,τι έχουν να πουν. Κι αυτό που σήμερα θα ψηφίσουν στη Βουλή, υπερεπείγον και κατάμαυρο, δεν είναι πολυνομοσχέδιο. Είναι η νέα διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ -της 14ης του Δεκέμβρη αυτή. Η μαύρη διακήρυξη της νέας Ελλάδας που χρόνια ονειρεύεται η άγρια συμμορία. Μια Ελλάδα τόσο νέα όσο η γριά λαιμαργία του κέρδους και τόσο Ελλάδα όσο η Ταϊβάν και οι άλλες τίγρεις της καπιταλιστικής αγριότητας.

Αυτοί ότι είχαν να πουν το είπαν: Θα μας πάνε από μνημόνιο σε επικαιροποιημένο μνημόνιο και από νομοσχέδιο σε πολυνομοσχέδιο ως τον ολοκληρωτικό αφανισμό δικαιωμάτων, αμοιβών, και των δομών εκείνων που διασφαλίζουν έναν έστω διαβρωμένο από πολλές αιτίες κοινωνικό πολιτισμό. Θα μας πάνε, επιδιώκουν να μας πάνε, όχι μόνο σε ατομικές συμβάσεις και σε ατομικές συμπεριφορές, αλλά και σε μια κοινότητα ανασφάλειας και φόβου, μικρών εμφύλιων των πάντων εναντίον πάντων. Τελικώς σε μια μη κοινωνία με ό,τι ζοφερό και απάνθρωπο αυτό σημαίνει και συνεπάγεται.

Είναι τόσο σαφή πια τα πράγματα, που καμιά αυταπάτη και καμιά ψευδής προσδοκία δεν χωράνε. Όταν δημοσιογράφοι, αναλυτές, εφημερίδες ακραιφνών πασοκικών και μνημονιακών φρονημάτων κάνουν λόγο για σχέδιο να δημιουργηθεί «άλλη χώρα», μια χώρα όχι με σχιστά, αλλά με κλειστά μάτια, μια Ταϊβάν των Βαλκανίων, τότε είναι η ώρα για μια φυγή προς τα μπρος για όλους. Η ώρα δηλαδή να τελειώνουν όλοι, στην αριστερά κυρίως, αλλά όχι μόνο, με μικροζημιές, μικροκέρδη και συμψηφισμούς και να δουν πώς, με ποιο τρόπο, η Ελλάδα που επιμένει, θα μετατρέψει σε δύναμη και σε αντίσταση τη δυστυχία των ανθρώπων.

Αν όλα αυτά φαίνονται σε υπερβολικά ποιητικά, ρίξτε μια ματιά στην ποίηση και του μνημονίου και του πολυνομοσχεδίου που ψηφίζεται σήμερα με εντολές έξωθεν. Θα βρείτε εκεί και στη βλακώδη έπαρση του Παπανδρέου την πιο πειστική διατύπωση της ερώτησης: Το θέμα είναι τώρα τι λες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: