Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Τα xρέη των "Καποδιστριακών" δήμων "ωρολογιακή βόμβα" στα θεμέλια του «Καλλικράτη»

Από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου


Μέσα στους υφάλους  των αλλαγών του ‘’Kαλλικράτη’’ , της υπερχρέωσης , της εξόφλησης αμαρτιών του παρελθόντος  και  του  μνημονίου (διαβάστε το στο ‘’ΒΗΜΑ’’ 19.12),  καλείται να επιβιώσει  από 1.1.2011 η συντριπτική πλειονότητα των νέων δημοτικών  αρχών .   H κακή διαχείριση , η έλλειψη οικονομικού σχεδιασμού – ελέγχου , το υπερπλεονάζον προσωπικό, -αφού μπορεί  δύο  ίσοι σε πληθυσμό  και  αρμοδιότητες δήμοι να εμφάνιζαν αποκλίσεις   ακόμη 100% στον αριθμό  των υπαλλήλων - είναι  οι λόγοι  της υπερχρέωσης των.  


Η  επιχείρηση καταγραφής των  δημοτικών χρεών, από το υπουργείο Eσωτερικών,  μάλλον δεν ολοκληρώθηκε αφού  πολλοί δήμοι δεν παραδώσαν εμπρόθεσμα τις αναλυτικές οικονομικές  καταστάσεις τους ,  όμως αποκαλύφθηκε  μια δυσάρεστη αλήθεια .  Την ανέδειξε πριν λίγες ημέρες  μεγάλης κυκλοφορίας οικονομική εφημερίδα και τεκμηρίωσε τη δυσκολία της εξυγίανσης , γράφοντας  ότι οι δανειακές υποχρεώσεις των δήμων ξεπερνούν τα 1,7 δισ. ευρώ . 

Aν εδώ προστεθεί και άλλο 1.0 δισ. ευρώ, εκτιμώμενο  χρέος προς τρίτους, τότε τα θεμέλια των ‘’Καλλικρατικών’’ δήμων  απειλούνται από  ‘’ωρολογιακή βόμβα’’ αν δεν υπάρξει άμεσο νοικοκύρεμα. “Προίκα”  λοιπόν πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε …απλήρωτες οικονομικές υποχρεώσεις,  κληρονομούν οι νέοι ‘’Καλλικρατικοί’’ δήμοι από τους ‘’Καποδιστριακούς’’, αφού: Έχουν συνάψει δάνεια για τα οποία παρακρατούνται ετησίως κρατικοί  πόροι .‘’Τρέχουν‘’ υποχρεώσεις προς τρίτους. Υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες στα ασφαλιστικά ταμεία, λειτουργικά έξοδα κλπ.  

 Εκείνο που  ’’τρέμουν ‘‘ οι νέοι δήμαρχοι δεν είναι μόνο το πώς θα ξεπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν ενταλματοποιηθεί και εμφανίζονται ως καταγεγραμμένες, αλλά και αυτές που θα προκύψουν από εργολάβους και προμηθευτές στην πορεία, για πληρωμή έργων που έχουν υλοποιήσει με  την έγγραφη βεβαίωση ενός δημοτικού παράγοντα που τους στηρίζει στη διεκδίκηση της οφειλής τους.   Όλοι αυτοί μπορούν να δικαιωθούν  δικαστικά αν  ο δήμος  αρνηθεί . Η κατάσταση παραπέμπει κυριολεκτικά στο χάος, αφού κανείς δεν ξέρει με ασφάλεια ποια είναι η πραγματική οικονομική βάση των νέων δήμων και κυρίως πού οδηγεί αυτή η κατάσταση που δείχνει ολοένα και πιο αποκαρδιωτική.  Kαι μπορεί στις περιπτώσεις συνενώσεων ενός υπερχρεωμένου δήμου με έναν υγιή, ο δεύτερος  να μη χρεωθεί τα βάρη του προβληματικού, ωστόσο θα απαιτηθεί μακρύ χρονικό διάστημα, μέχρι να μπορέσουν οι νέες διοικητικές ενότητες να λειτουργήσουν ως ενιαίοι δήμοι. 

 Το πρόβλημα  έχει κατανοηθεί από τους, δημότες και δεν είναι τυχαίο ότι στις περισσότερες περιπτώσεις υπερχρεωμένων δήμων οι προηγούμενες δημοτικές αρχές αποδοκιμάσθηκαν . Tο υπουργείο εκτιμά ότι με το πρόγραμμα εξυγίανσης του «Kαλλικράτη», τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα και τον αυστηρό έλεγχο της Eλεγκτικής Eπιτροπής , θα χρειασθούν 5-6 χρόνια για να  επαλειφθούν  τα  χρέη .   
Η κατάσταση είναι όντως εκρηκτική αφού  με τις περικοπές των κρατικών επιχορηγήσεων και των παρακρατηθέντων πόρων κατά 50%(η ‘’τρόικα’’ απαιτεί ‘’σιδηρά πειθαρχία’’ στις εγκεκριμένες πιστώσεις προς όλα τα υπουργεία ‘’ΗΜΕΡΗΣΙΑ’’19.12), είναι άγνωστο  πώς  και πότε θα καταβληθούν όλες αυτές οι οφειλές που υποθηκεύουν την αναπτυξιακή πορεία των νέων δήμων. 

Η αρχική αισιοδοξία των νεοεκλεγέντων δημάρχων για ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα των ’’ ισχυρών  Καλλικρατικών δήμων’’ ,  στις παραμονές ανάληψης  των καθηκόντων διαδέχεται ο προβληματισμός και η αγωνία. Καλούνται να υλοποιήσουν τα αναπτυξιακά προγράμματα που έχουν υποσχεθεί στους πολίτες, με  άδεια τα δημοτικά ταμεία που παραλαμβάνουν (σε κάποιες περιπτώσεις απειλούνται από τη   ΔΕΗ με  διακοπή  ηλεκτρικού ρεύματος)  και εκκρεμεί  η έκδοση περίπου 100 προεδρικών διαταγμάτων . 

Λίγες ημέρες πριν την εκπνοή του 2010 δεν έχει αναπτυχθεί ενιαίο μηχανογραφημένο ηλεκτρονικό σύστημα των υπηρεσιών τους που θα πρέπει να  αφομοιωθεί και να εφαρμοστεί  αμέσως από τους δημοτικούς υπαλλήλους.     Επίσης σημαντικό ζήτημα που ανακύπτει  και πρέπει πάραυτα  να διευθετηθεί είναι η θεσμική θέση του  ληξίαρχου .   Τέλος παραμένουν μετέωρα ζωτικά  ζητήματα υπαλλήλων που μεταφέρονται από την Νομαρχιακή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: