Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Να παραμείνουν δήμοι ζητούν οι Μαρτυρικές Πόλεις μεταξύ των οποίων και το Δίστομο



Η διοικητική μεταρρύθμιση θα απασχολήσει τη Γενική συνέλευση του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας Περιόδου 1940 – 1945 (στην οποία συμμετέχει και ο δήμος Διστόμου με τον δήμαρχο Αθανάσιο Πανουργιά ως μέλος του Δ.Σ.) που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην Αθήνα.   Το Δίκτυο ζητά την εξαίρεση για ιστορικούς λόγους ενός μικρού αριθμού δήμων από τη νέα οργανωτική ανασυγκρότηση της αυτοδιοίκησης του πρώτου βαθμού.
Μάλιστα υπάρχει ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου που μεταξύ άλλων ζητά να διατηρηθούν ως έχουν τα διοικητικά όρια, οι ονομασίες και οι έδρες 17 Μαρτυρικών Πόλεων μεταξύ των οποίων και ο δήμος Διστόμου.
Πιο συγκεκριμένα η απόφαση αφορά στους δήμους: Καλαβρύτων, Νικαίας, Διστόμου, Δράμας, Δοξάτου, Βιάννου, Τυμπακίου, Παραμυθιάς, Κλεισούρας, Σερβίων, Νέας Αγχιάλου, Ανωγείων, Υπάτης, Λιδωρικίου, Καντάνου, Αετού, Χορτιάτη) και των 4 μαρτυρικών κοινοτήτων (Κομμένου, Λεχόβου, Τσαριτσάνης, Τυμφρηστού).
Το Δίκτυο λοιπόν πριν ακόμη ανοίξει το χωροταξικό για τις συνενώσεις, σπεύδει να προλάβει τις εξελίξεις, με προηγούμενες αποφάσεις αλλά και με αποφάσεις που θα ληφθούν την Κυριακή.
Στην απόφαση του το Δ.Σ του Δικτύου τονίζει μεταξύ άλλων: «Εν όψει της υλοποίησης του σχεδίου «Καλλικράτης» δεν ζητάμε προνομιακές εξαιρέσεις ενάντια στη δημοκρατική εξέλιξη των θεσμών και την αναπτυξιακή πορεία του τόπου. Δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιστούμε ώστε να ενταχθούν απρόσκοπτα οι Μαρτυρικοί Δήμοι στα νέα δεδομένα, αρκεί η Νομοθετική και Εκτελεστική Εξουσία να θεσμοθετήσουν μία σύγχρονη αυτοδιοικητική δημοκρατία και όχι μία πιο αποτελεσματική αθηνοκεντρική αναδιοργάνωση του κράτους με διεκπεραιωτή, δηλαδή «φαμέγιο», την Αυτοδιοίκηση.
Και καταλήγει: «Επομένως, το αίτημά μας αντικειμενικά δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα ενόψει του νέου νόμου. Εμείς διεκδικούμε το αυτονόητο. Και έχουμε ιστορικό χρέος και ευθύνη να το πράξουμε. Όλοι μας. Μηδενός εξαιρουμένου».
( Πηγή : diavima.gr )

Δεν υπάρχουν σχόλια: