370 ΔΗΜΟΙ, 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ
ΚΑΙ 7 ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ
ΕΣΟΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΠΑ
ΕΣΟΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΠΑ
Το σχέδιο, το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει λιγότερους από 370 δήμους σε όλη τη χώρα οι οποίοι θα προκύψουν από συνενώσεις, δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση με αιρετές Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις σε αριθμό ανάλογο των 13 σημερινών Περιφερειών και 7 Γενικές Διευθύνσεις οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις 13 αυτές κρατικές Περιφέρειες, όπου και θα ασκούνται αμιγώς κρατικές αρμοδιότητες.
"Δομικές και διαρθρωτικές" χαρακτήρισε τις αλλαγές ο υπουργός Εσωτερικών, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα και αλλαγές στους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όπως είπε, οι πόροι θα συνδεθούν με τον ΦΠΑ (έσοδα) σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, ώστε και η αυτοδιοίκηση να συμετάσχει με τις υπόλοιπες δυνάμεις στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, "η νέα αρχιτεκτονική για την αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή διοίκηση" δημιουργεί με βάση μία πρώτη προσέγγιση των κριτηρίων των συνενώσεων λιγότερους από 370 δήμους από τους 1.034 σήμερα, ενώ τα περίπου 6.000 σήμερα δημοτικά νομικά πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις μειώνονται επίσης δραστικά, σε λιγότερα από 2.000.
Σε επίπεδο δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης δημιουργούνται 13 αιρετές Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις με αιρετό Περιφερειάρχη και Περιφερειακό Συμβούλιο αντί των 56 σήμερα Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Οι Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις θα αναλάβουν τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και την πράσινη ανάπτυξη, την διαχείριση των ΠΕΠ καθώς και όλα τα περιφερειακά ζητήματα, όπως την διαχείριση των στερεών αποβλήτων.
Ειδική αντιμετώπιση, μητροπολιτικού μοντέλου, επιφυλάσσει το σχέδιο για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.
Τέλος, ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τους νησιωτικούς και ορεινούς δήμους.
Το κράτος, για την άσκηση αμιγώς κρατικών βάσει του Συντάγματος αρμοδιοτήτων, θα εκπροσωπείται σε 7 Γενικές Διευθύνσεις, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις σημερινές 13 κρατικές περιφέρειες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
Κατά την εισήγησή του ο υπουργός Εσωτερικών κατέδειξε την αναγκαιότητα των αλλαγών επικαλούμενος μεταξύ άλλων τα ακόλουθα στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αυτοδιοίκηση:
Από τους 1034 σημερινούς δήμους, μόνο 213 έχουν πιστοποίηση για διαχειριστική επάρκεια έργων του ΕΣΠΑ.
Στο 44%, δηλαδή σε περίπου 500 δήμους υπηρετεί ένας μηχανικός.
Οι 250 δεν διαθέτουν καν οικονομολόγο, ενώ 500 διαθέτουν έναν ή δύο.
"Στόχος μας είναι ο ισχυρός δήμος στην υπηρεσία του πολίτη", υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών διαβεβαιώνοντας ότι "δεν θα υπάρξει χωριό που δεν θα απολαμβάνει πόρους".
Για την εξυπηρέτηση του πολίτη από τους νέους δήμους ανήγγειλε την δημιουργία μικρών, ηλεκτρονικών ΚΕΠ σε κάθε χωριό καθώς και την "έξυπνη κάρτα του δημότη" για την αυτόματη εξυπηρέτησή του μέσω υποδομών (μηχανήματα), 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο. Για την διεκπεραίωση διοικητικών υποθέσεων, το σχέδιο προβλέπει την "Διοικητική Βοήθεια στο Σπίτι", με Δημοτικό Ανταποκριτή.
Συνήγορος του Δημότη και της Επιχείρησης προβλέπεται ακόμη τόσο για τους νέους δήμους όσο και για τις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις, εκλεγμένος από ορισμένη πλειοψηφία και με θητεία.
ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα στηρίξει το εγχείρημα, με πόρους 650 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ που είναι στη διάθεση του υπουργείου Εσωτερικών καθώς και μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα ισοδύναμο του "ΘΗΣΕΑ".
Για τον έλεγχο τέλος των οικονομικών των δήμων, το σχέδιο προβλέπει ανάρτηση των αποφάσεων όλων των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης στο διαδίκτυο, προληπτικό έλεγχο όλων των δαπανών των δήμων πριν από την εκτέλεσή τους, όρια και έλεγχο στα δάνεια και υποχρεωτική εφαρμογή του διπλογραφικού στο σύνολο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Δείτε |
( Πηγή : ΚΕΡΔΟΣ )
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου