Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Οι αντιρρήσεις προς τη ΡΑΕ από τον Σύλλογο " Άρτεμις " για τον τόπο μας.



ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ                             Αντίκυρα 04 / 01 / 2010
« Η ΑΡΤΕΜΙΣ» Αρ. Πρ. 115
ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ)
Μέλος της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού « Η ΑΛΚΥΩΝ»
Μέλος της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον
Αθ. Διάκου 06 32012
ΑΝΤΙΚΥΡΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Τηλ. 2267042688
Σας διαβιβάζουμε κείμενο με τις αντιρρήσεις μας σχετικά με την αύξηση ισχύος της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο από 412MW σε 444,48MW της εταιρίας ENDESA HELLAS στον απαλλοτριωμένο χώρο της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α. Ε. στον Άγιο Νικόλαο του Ν. Βοιωτίας.
Άλλωστε , το φυσικό αέριο παρά τα περιβαλλοντικά του «πλεονεκτήματα» δεν είναι περιβαλλοντικά «αθώο» ως ορυκτό καύσιμο, θα ζημιώσει το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον της περιοχής αλλά θα επιβαρύνει και την εθνική οικονομία λόγω της δευτερογενούς εφαρμογής του. (Σχετικό 1).
Σας στέλνουμε σχετικό δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας για την ρύπανση στην περιοχή καθώς και επιστολή του τ. καθηγητή Δημ. Παπανίκα του Πανεπιστημίου Πατρών (σχετικό 2,3) όπου απεικονίζεται η περιβαλλοντική τραγικότητα της περιοχής.
Ως απλοί ενεργοί πολίτες αγωνιζόμαστε επί τρία χρόνια αφ’ ενός κατά του σχεδιαζόμενου ενεργειακού κέντρου στον τόπο μας αφετέρου δε για την βελτίωση του ήδη επιβαρυμένου περιβάλλοντος με σκοπό να παραμείνουμε στην πατρίδα μας εμείς και τα παιδιά μας. Στην περιοχή μας οι θάνατοι από καρδιολογικές και νεοπλασματικές ασθένειες θερίζουν (σχετικό 4).
Στα πλαίσια της οικονομικής «ανάπτυξης» καιρός είναι πια να εξετάζεται και οι παράγοντες άνθρωπος και ανθρώπινη υγεία και όχι μόνο ο παράγοντας επιχειρηματικό κέρδος.
Κύριοι,
Στα πλαίσια της γνωμοδότησης σας για αύξηση της ισχύος της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, της εταιρίας ENDESA HELLAS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ονομαστικής ισχύος 412 MW, σε μισθωμένη έκταση εντός των εργοστασιακών εγκαταστάσεων της εταιρείας ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ) σας γνωρίζουμε ότι:
1. Η εγκυρότητα των αδειών της παραπάνω μονάδας, έχει προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
2. Η μισθωμένη έκταση στην οποία πρόκειται να εγκατασταθεί αποτελεί συνέχεια ενός μεμονωμένου βιομηχανικού χώρου ο οποίος έχει αποκλειστικά απαλλοτριωθεί για τη κατασκευή μονάδας παραγωγής αλουμινίου και βοηθητικών για αυτή τη χρήση εγκαταστάσεων. Για το σκοπό αυτό έχει ήδη κατασκευασθεί μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 334MW, (ως συνοδό έργο στην παραγωγή αλουμινίου) η οποία μετά από δική σας γνωμοδότηση άλλαξε χρήση και μετετράπει σε εμπορική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής (απόφαση 22/2008).
3. Επίσης για τον ίδιο μεμονωμένο βιομηχανικό πόλο που έχει απαλλοτριωθεί για μία και μοναδική παραγωγική διαδικασία η υπηρεσία σας έχει γνωμοδοτήσει θετικά στην εγκατάσταση μιας ακόμη ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας ισχύος 600MW με καύσιμο αυτή τη φορά λιθάνθρακα (απόφαση 234/2007)
Κύριοι,
στον χώρο, που οι συνεχείς θετικές γνωμοδοτήσεις της προηγούμενης διοίκησης σκοπεύουν να μετατρέψουν σε ενεργειακό κέντρο εφάμιλλο με το ηλεκτροπαραγωγικό πεδίο της Πτολεμαΐδας υπάρχει μία πόλη που ονομάζεται Αντίκυρα, που κατοικείται ανελλιπώς από τα προϊστορικά χρόνια και απλώνεται στα παράλια ενός περίκλειστου κολπίσκου του Βόρειου Κορινθιακού κόλπου. Διοικητικά όμως ο χώρος αυτός ανήκει σε όμορο Δήμο, που δεν έχει άμεση επαφή τουλάχιστον οπτική με τις εγκαταστάσεις. Η εγκατάσταση του ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ στο ανατολικό άκρο του κολπίσκου, σε άμεση οπτική επαφή με την πόλη μας, την δεκαετία του ΄60, έδωσε αναμφισβήτητα οικονομική ανάπτυξη στον τόπο αλλά με το πέρασμα του χρόνου είναι εμφανείς πια οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της πολύχρονης λειτουργίας τη βιομηχανίας .
Οι επιπτώσεις αυτές αποδεικνύονται από πλήθος επιστημονικών μελετών που έχουμε στα χέρια μας από αναγνωρισμένα δημόσια επιστημονικά ιδρύματα. Σε αυτές αποτυπώνεται η μη αναστρέψιμη επιβάρυνση του περίκλειστου κόλπου της Αντίκυρας σε βαρέα μέταλλα, σε ΠΑΥ και σε άλλους αέριους ρύπους, κατά συνέπεια αποτυπώνεται και η αδυναμία του τόπου να «σηκώσει» επιπλέον βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Οι μελέτες αυτές είναι στη διάθεση σας οποιαδήποτε στιγμή μας ζητηθεί.
Κύριοι,
Η περιοχή βρίσκεται σε ενός είδους « εργασιακής ομηρίας» που έχει σαν αποτέλεσμα οποιαδήποτε φωνή αντίθετη στις επιχειρηματικές τακτικές και μεθοδεύσεις να αποτελεί στόχο και να επιχειρείται η τρομοκράτηση και η φίμωσή της, κάτι που συμβαίνει και με την εταιρία μας αφού αυτή τη στιγμή είναι απολογούμενη σε ανακριτή «για χρήση πλαστών μελετών».
Για καλύτερη ενημέρωσή σας για τα τεκταινόμενα σας επισυνάπτουμε δημοσιεύματα του έντυπου τύπου και σας παροτρύνουμε να ρίξετε μια ματιά στον επίσημο δικτυακό χώρο εργαζομένων στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α. Ε. στην ηλεκτρονική διεύθυνση :www.anexartitoi.gr.
Κύριοι,
Χωρίς να είμαστε απόλυτοι γνώστες της διαδικασίας αλλά και των ορίων της δικαιοδοσίας ως προς την επικείμενη γνωμοδότηση σας, παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας τις αντιρρήσεις μας αναλογιζόμενοι την περιβαλλοντική επιβάρυνση που θα προσθέσει η πιθανή αύξηση ισχύος μιας επίδικης έτσι ή αλλιώς μονάδας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
• 600 χιλιάδες κυβικά θαλασσίου ύδατος την ημέρα χρησιμοποιούμενο για την ψύξη της ΣΗΘ 334MWθα απορρίπτονται θερμότερα κατά 8ο – 10ο C καθημερινά στον κλειστό κόλπο της Αντίκυρας,αναμεμιγμένα με χημικές ουσίες, που εκτιμάται πως θα διαταράξουν την ισορροπία
του θαλάσσιου οικοσυστήματος και θα προκαλέσουν βλάβες σε όλους τους υδρόβιους οργανισμούς.(ΕΛΚΕΘΕ). Οι βλάβες είναι ήδη ορατές αφού πληθαίνουν οι αναφορές κατοίκων για
καταστροφή αποικιών των στρειδιών και άλλων εχινόδερμων.
• 3.300.000 τόνοι Διοξιδίου του Άνθρακα ετησίως απορρίπτουν τα τρία εργοστάσια σε πλήρη λειτουργία ,δηλ.10.000 τόνοι την ημέρα. Ποσότητα που αντιστοιχεί μάλιστα στο σχεδόν 3% του ‘εθνικού’ μας CO2, του κατεξοχήν αερίου του θερμοκηπίου !
• 70 τόνοι ανά έτος, δηλ. 200 κιλά την ημέρα, είναι οι Επικίνδυνοι Αέριοι Ρύποι που διασπείρονται στην ατμόσφαιρα. Κατά τον επίσημο ορισμό πρόκειται για ‘ουσίες καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες ή ικανές να βλάψουν την αναπαραγωγή μέσω της ατμόσφαιρας ακόμα και σε ελάχιστες ποσότητες.
Κυρίως όμως μια πιθανή αρνητική σας γνωμοδότηση θα αποκαταστήσει στη συνείδηση των κατοίκων της Αντίκυρας, αλλά και ευρύτερα ενός ολόκληρου νομού, το κύρος μια ανεξάρτητης αρχής που κατά την άποψή μας η προηγούμενη διοίκηση της δεν φρόντισε να διαφυλάξει.
Η Διαχειρίστρια
.........................................................
Υ.Γ. Η περιοχή που φαίνεται στην φωτογραφία....  είναι ο ΄Άγιος Νικόλαος Ν. Βοιωτίας ;


Αιδώς Στειρίοι  !!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: