Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Ένα εκατ. ανέργους προβλέπει ο Λοβέρδος


Δυσοίωνες προβλέψεις για το ποσοστό της ανεργίας έκανε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος εκτίμησε ότι ο αριθμός των ανέργων μπορεί να ανέλθει ακόμα και στο ένα εκατομμύριο για το 2010.
Επίσης, διευκρίνισε ότι το βοήθημα προς τους ανέργους, υπό τη μορφή κουπονιού, θα ανέρχεται σε περίπου 65 ευρώ το μήνα, ενώ στις 21 Ιανουαρίου θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
Στο 9,8% εκτινάχθηκε η ανεργία
Στο 9,8% εκτινάχθηκε το ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο του 2009 έναντι του 7,4% που ήταν τον Οκτώβριο του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ).
Τον προηγούμενο μήνα, η ανεργία ήταν στο 9,1%. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 491.139 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.282.772 άτομα. Σημειώνεται ότι οι απασχολούμενοι μειώθηκαν τον Οκτώβριο του 2009 σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2008 κατά 110.708 άτομα.
Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 123.935 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2008 και κατά 34.336 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2009. Κατά ομάδες ηλικιών, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους 15 - 24 ετών (27,5%) και στα άτομα 25 - 34 ετών (12,6%).
Τέλος, κατά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ήπειρο (12,7%) και στην Αττική (10,4%) και τα χαμηλότερα στο Βόρειο Αιγαίο (2,2%) και στα νησιά του Ιονίου (5,4%).
Αντιδράσεις
«Εφόσον η κυβέρνηση και συνολικά η ΕΕ δεν έχουν φάρμακο κατά της ανεργίας, είτε έχουν ανάπτυξη είτε κρίση, όπως και οι ίδιοι ομολογούν αυτή θα αυξάνεται, ας μην ζητάνε τα ρέστα από τους εργαζόμενους. Να πάρουν μέτρα προστασίας των ανέργων και όχι νέα κίνητρα υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών», τονίζει το ΚΚΕ.
«Οι κυβερνητικές πολιτικές παγώματος των μισθών και μεγαλύτερης φορολογικής επιβάρυνσης των εργαζομένων οδηγούν σε δραματική αύξηση της ανεργίας πάνω από 20% και των ανέργων πάνω από 1 εκατομμύριο. Σχετικά με τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΣΥΕ για τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας τον Οκτώβρη του 2009, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της εργατικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι το ποσοστό ανεργίας στην χώρα μας ενώ υπολογίζεται στο 9,8% στην πραγματικότητα υπερβαίνει, το 18%. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων είναι σήμερα 750.000 και θα φτάσει το 2010 στο 1.000.000, δηλαδή πάνω από 20%, λόγω και των κυβερνητικών πολιτικών παγώματος των μισθών και μεγαλύτερης φορολογικής επιβάρυνσης των ανέργων.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες. Τα βασικά κριτήρια που έχουν και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά και η ΝΔ είναι το έλλειμμα, το δημόσιο χρέος, η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Τα βασικά κριτήρια για εμάς είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, η ποιοτική εργασία, το αξιοπρεπές εισόδημα. Είναι διαφορά κριτηρίων που διαμορφώνουν διαφορετικές πολιτικές. Η υψηλή ανεργία στη χώρα μας απαιτεί συγκροτημένες πολιτικές για την αντιμετώπισή της και όχι πολιτικά παιχνίδια τρομοκράτησης των ανέργων, όπως αυτά που είδαμε προχθές από τον Υπουργό Εργασίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας την επόμενη πενταετία με την δραστική αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, τις μαζικές προσλήψεις στην παιδεία, υγεία, κοινωνική προστασία, με την καθιέρωση ρήτρας απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, όπου η χρησιμοποίηση δημόσιων πόρων πρέπει να συνοδεύεται από την υποχρέωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Με την ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την θέσπιση μέτρων για παρεμπόδιση των απολύσεων και με την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών. Με τον οικολογικό μετασχηματισμό του συνόλου της οικονομίας. Και σε κάθε περίπτωση προέχει η προστασία των ανέργων, η δραστική αύξηση του επιδόματος ανεργίας και η χρονική επιμήκυνση της χορήγησής του», επισημαίνει ο Δημήτρης Στρατούλης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.


( Πηγή :tvxs )

Δεν υπάρχουν σχόλια: