Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Συμπαράστασης στη Θάλεια Δραγώνα από 450 πανεπιστημιακούς


Στη δημοσιοποίηση ενός κειμένου – δήλωσης συμπαράστασης στην ειδική γραμματέα του υπουργείου παιδείας, Θάλειας Δραγώνα, προχώρησε το «Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι» (ΕΠΣΕ). Στο κείμενο γίνεται λόγος για νέο «κυνήγι μαγισσών» το οποίο εξαπολύεται από τον πολιτικό χώρο της άκρας δεξιάς και εκφράζεται η πλήρης συμπαράσταση προς το πρόσωπο της κ. Δραγώνα ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει στις εν λόγο επιθέσεις.
Το κείμενο της δήλωσης συμπαράστασης στη Θάλεια Δραγώνα από το «Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι» (ΕΠΣΕ)

Σε λιγότερο από είκοσι τέσσερις ώρες, 342 πανεπιστημιακοί και άνθρωποι του πνεύματος, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, υπέγραψαν το ακόλουθο κείμενο συμπαράστασης προς την Θάλεια Δραγώνα, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην βουλευτή, για την επίθεση που δέχεται από την άκρα δεξιά, μετά τον διορισμό της ως Ειδικής Γραμματέως στο Υπουργείο Παιδείας. Το κείμενο συμπαράστασης, υπογράφτηκε συνολικά από 450 άτομα μέχρι 31/12/09 και έχει ως εξής:
«Τις τελευταίες βδομάδες, η συνάδελφος Θάλεια Δραγώνα, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην βουλευτής, αποτελεί στόχο επαναλαμβανόμενων οξύτατων επιθέσεων εκ μέρους της άκρας δεξιάς, με αφορμή τον διορισμό της ως Ειδικής Γραμματέως του Υπουργείου Παιδείας. Το περασμένο Σάββατο μάλιστα (19.12.2009), στη λεωφόρο Συγγρού, τέσσερις βουλευτές του ως άνω χώρου, σε ένα εθνικιστικό παραλήρημα, αξίωσαν την άμεση απομάκρυνσή της, για δήθεν έλλειψη πατριωτισμού.
Οι επιθέσεις κατά της Θάλειας Δραγώνα ξεχωρίζουν από άλλες ανάλογες, που εξαπολύονται όλο και πιο συχνά κατά πανεπιστημιακών, επειδή για πρώτη φορά στοχοποιείται πρόσωπο που κατέχει δημόσιο αξίωμα. Και τούτο, χωρίς να βάλλονται πολιτικές αποφάσεις (προς τις οποίες είναι φυσικό σε μια δημοκρατία να εκδηλώνονται διαφωνίες, ακόμη και έντονες), ούτε καν πολιτικές εξαγγελίες. Απεναντίας, με συστηματική παραπληροφόρηση για την κ. Δραγώνα και με διαστρέβλωση φράσεων και λέξεων από παλαιότερα γραπτά της, σπιλώνεται η τιμή και η υπόληψή της για επιστημονικές απόψεις.
Η επίθεση εναντίον της κ. Δραγώνα πρέπει να απομονωθεί ως ένα ακόμη δείγμα στο κυνήγι των μαγισσών που ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος διεξάγει κατά των αντιπάλων του, εκμεταλλευόμενος την άγνοια των πολλών και τον φανατισμό των λίγων. Συμπαραστεκόμαστε στη Θάλεια Δραγώνα, καλώντας την κυβέρνηση να δώσει την αρμόζουσα απάντηση. Και τούτο στο όνομα των πολιτικών αρχών και αξιών, που η τοποθέτησή της κ. Δραγώνα σε μια τόσο καίρια θέση εκφράζει, ειδικά σήμερα».
Μαζί με τη δήλωση συμπαράστασης δημοσιεύτηκε και ένας πλήρης κατάλογος με τα ονόματα των 450 πανεπιστημιακών και ανθρώπων του πνεύματος που το προσυπέγραψαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2009.
( Πηγή tvxs.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: