Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Σαν σήμερα η πολύκροτη δίκη για το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης.


1992. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Δημήτρης Τσοβόλας και ο Γιώργος Πέτσος βρίσκονται ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου για το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης. Σαν σήμερα, στις 16 Ιανουαρίου του 1992, το Ειδικό Δικαστήριο εκδίδει την ετυμηγορία του. Ο πρώην πρωθυπουργός αθωώνεται με μόλις επτά ψήφους υπέρ της αθώωσης και έξι κατά, ενώ ο Δημήτρης Τσοβόλας και ο Γιώργος Πέτσος καταδικάζονται σε φυλάκιση 2,5 ετών και δέκα μηνών αντίστοιχα. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία από τις πιο πολυσυζητημένες δίκες στην ελληνική πολιτική ιστορία και το καταληκτικό χρονικά σημείο, της περιόδου τελικά, που έμεινε στην ιστορία ως «βρόμικο '89».
Το σκάνδαλο Κοσκωτά, απασχόλησε τη χώρα από τα μέσα του 1988. Ο Γιώργος Κοσκωτάς, ένας νεαρός τραπεζίτης, ιδιοκτήτης της Τράπεζας Κρήτης, που είχε καταφέρει να κυριαρχήσει στις τραπεζικές και εκδοτικές επιχειρήσεις, αντιμετωπίζει μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα Κρήτης, ποινική δίωξη για υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων δραχμών. Την ώρα που ο ίδιος διαφεύγει στην Αμερική, στην Ελλάδα, ο τύπος κάνει λόγο για εμπλοκή του πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου στο σκάνδαλο – κατηγορείται συγκεκριμένα ότι δωροδοκήθηκε και ο ίδιος από τον Κοσκωτά (υπόθεση «Πάμπερς») – ενώ στόχο της αντιπολίτευσης αποτελούσε κυρίως ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας, τον οποίο κατηγορούσαν ότι εμπόδιζε τον έλεγχο της Τράπεζας Κρήτης.
Ακολούθησαν οι εκλογές της 18ης Ιουνίου 1989. Η ΝΔ, παρότι επικράτησε του ΠΑΣΟΚ με πέντε ποσοστιαίες μονάδες (44,25% έναντι 39,15%), δεν κατόρθωσε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Μητσοτάκης, Φλωράκης και Κύρκος αποφάσισαν την 1η Ιουλίου 1989 τη δημιουργία μιας κυβέρνησης συνεργασίας, υπό την Τζαννή Τζαννετάκη, μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Συνασπισμού, με στόχο τη διερεύνηση των σκανδάλων και την διενέργεια εκλογών.
Στις 7 Ιουλίου 1989, 144 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταθέτουν πρόταση για πρόταση για ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών κατά του Ανδρέα Παπανδρέου και άλλων πέντε υπουργών του ΠΑΣΟΚ. Στις 18 Ιουλίου η ολομέλεια του κοινοβουλίου αποφασίζει την παραπομπή των κατηγορουμένων σε προανακριτική επιτροπή για το σκάνδαλο Κοσκωτά. Το Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου και μετά την έκβαση της προανακριτικής επιτροπής, η Βουλή αποφάσισε να παραπέμψει στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά, τον Ανδρέα Παπανδρέου μαζί τους υπουργούς της κυβέρνησής του Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα, Γεώργιο Πέτσο και Δημήτρη Τσοβόλα.
Ο πρώην πρωθυπουργός παραπέμφθηκε με τις κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και της παθητικής δωροδοκίας. Ο ίδιος παραδέχτηκε ενώπιων της Βουλής την πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο, αρνούμενος, ωστόσο ότι έφερε ποινικές ευθύνες. Ο Δημήτρης Τσοβόλας παραπέμφθηκε για απιστία περί την υπηρεσία, ο Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας για μη λήψη μέτρων ελέγχου της Τράπεζας Κρήτης, για υπόθαλψη εγκληματία, για παθητική δωροδοκία και για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος από ιδιοτέλεια, ενώ ο Γεώργιος Πέτσος παραπέμφθηκε για απιστία περί την υπηρεσία και δωροληψία.
Η πολύκροτη δίκη για το σκάνδαλο Κοσκωτά, ξεκίνησε το Μάρτιο του 1991, χωρίς την παρουσία του Ανδρέα Παπανδρέου που αρνήθηκε να πάρει μέρος στην ακροαματική διαδικασία και Παναγιώτη Ρουμελιώτη, που είχε παραπεμφθεί αλλά ήταν ευρωβουλευτής και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν συναίνεσε στην άρση της ασυλίας.
Το Ειδικό Δικαστήριο που συνεδρίασε στο κτίριο του Αρείου Πάγου, αποτελείτο από 13 αρεοπαγίτες και προέδρους εφετών υπό την προεδρία του Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασίλη Κόκκινου, ενώ ρόλο εισαγγελέα είχαν οι βουλευτές, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Νίκος Κατσαρός και Κώστας Κωνσταντινίδης.
Τον επόμενο μήνα η δίκη πήρε αναπάντεχη τροπή, καθώς ο Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο εντός της δικαστικής αίθουσας και στη συνέχεια πέθανε, χωρίς να προλάβει να διαλευκανθεί η υπόθεση. Οι καταθέσεις του μάλιστα θεωρούνταν ως αυτές που θα έριχναν φως στην υπόθεση. Οι μάρτυρες που κατέθεσαν κατά του Ανδρέα Παπανδρέου δεν θεωρήθηκαν αξιόπιστοι από το δικαστήριο λόγο έλλειψης στοιχείων και ύπαρξης αντιφάσεων στις καταθέσεις.
Στις 16 Ιανουαρίου του 1992 εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου... Ανδρέας Παπανδρέου: αθώος. Δημήτρης Τσοβόλας: ποινή φυλάκισης 2,5 ετών και 3ετής στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Γιώργος Πέτσος: 10μηνη φυλάκιση και 2ετής στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.
( Πηγή : tvxs.gr )
Υ.Γ. : Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι ........

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τα λεφτά που πήγαν; Μήπως ξέρει ο κ. πρωθυπουργός ; Ή έχει πάθει και αυτός επιλεκτική αμνησία σαν τον κ. Μητσοτάκη !!!!!!!