Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Τέλμα.

Από την ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ

Η τρικομματική κυβέρνηση Παπαδήμου απέτυχε χθες συνειδητά να περάσει το πρώτο τεστ αντοχής της και να επιβεβαιώσει το δοτό ρόλο που της ανέθεσαν οι δανειστές της χώρας.

ΤΟ χθεσινό υπουργικό συμβούλιο απέτυχε να συμφωνήσει στο νέο πετσόκομμα των επικουρικών συντάξεων και να επικεντρωθεί στη «συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση», όπως κομψά το έθεσε ο κ. Παπαδήμος.
ΤΟ χθεσινό κυβερνητικό ναυάγιο έχει διπλό αποτέλεσμα και διπλή ανάγνωση.
ΤΟ θετικό αποτέλεσμα, έστω και πρόσκαιρο, είναι ότι οι ήδη κομμένες επικουρικές συντάξεις γλίτωσαν ακόμη ένα οριζόντιο κούρεμά τους, όπως είχε αποφασιστεί από την τρόικα και είχε αποδεχθεί χωρίς αντιρρήσεις πληθώρα υπουργών της προηγούμενης και της παρούσας κυβέρνησης.
ΈΤΣΙ οι παλιοί ασφαλισμένοι και νυν συνταξιούχοι μπορούν ακόμα να υπολογίζουν σ' αυτά τα ελάχιστα χρήματα που θα παραμείνουν στο πορτοφόλι τους. Για πόσο καιρό ακόμα ουδείς μπορεί βεβαίως να υπολογίσει και τούτο γιατί η τρόικα μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να ασκήσει βαρύτατες πιέσεις για την «εξυγίανση» του ασφαλιστικού συστήματος.
Η ΔΕΥΤΕΡΗ ανάγνωση, όμως, δείχνει μια τρικομματική κυβέρνηση που δύσκολα στέκεται στα πόδια της, ενώ πολυδιαφημίστηκε και υποστηρίχθηκε πολλαπλώς ως η μοναδική λύση σωτηρίας της χώρας πριν από τη χρεοκοπία.
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. Παπαδήμος εξαναγκάστηκε χθες να ζητήσει και νέα σύγκληση των τριών αρχηγών στην κυβέρνησή του, προφανώς αναζητώντας ένα «μνημόνιο συνεργασίας», ώστε να μη φανεί ότι η κυβέρνηση στερείται περιεχομένου.
ΠΑΡΑ ταύτα, τα τρία κόμματα της κυβέρνησης και οι υπουργοί τους δείχνουν όλο και περισσότερο ότι η προσοχή τους είναι στραμμένη... στο μέλλον είτε στις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις τους είτε στις επερχόμενες εκλογές.
Ο ΕΝΑΣ μετά τον άλλον, υπουργοί του ΠΑΣΟΚ σπεύδουν από τηλεοράσεως να «αποτάξουν τον σατανά» του Μνημονίου, προσπαθώντας να πείσουν ότι αυτοί είτε δεν ήξεραν είτε εξαναγκάστηκαν είτε διαφώνησαν σιωπηλώς και με το Μνημόνιο και με τα μέτρα που οι ίδιοι ψήφισαν.
ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ το θέαμα και το ακρόαμα είναι το ολιγότερο γελοίο και είναι άξιον απορίας πώς οι «μετανοημένοι» δεν καταλαβαίνουν ότι μόνον οργή και όχι συμπάθεια μπορούν να προκαλέσουν.
ΥΠΑΡΧΕΙ και ακόμη μία πτυχή στις δημόσιες αυτές «δηλώσεις μετανοίας». Εξομολογούνται οι υπουργοί της πρώην και νυν κυβέρνησης την άγνοιά τους για το περιεχόμενο και το βάθος του Μνημονίου που ψήφισαν και με τα δύο χέρια και με την έπαρση των «σωτήρων» του έθνους και της πατρίδας. Παραδέχονται έτσι, εμμέσως αλλά σαφώς, ότι δεν είναι σε θέση να αρθρώσουν μια νέα «ιδέα» για την πορεία της χώρας από εδώ και πέρα. Και έτσι δείχνουν να περιμένουν (και πάλι)... τους Γερμανούς που, διάβολε, κάποια λύση θα έχουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: