Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Λίμνη αποβλήτων δίπλα στην Υλίκη.

Του ΓIANNH MYTTH
Σε χωματερή επικίνδυνων αποβλήτων μετέτρεψαν άγνωστοι ένα εγκαταλελειμμένο αμμωρυχείο στον δήμο Αλιάρτου στη Βοιωτία. Σε μία έκταση 200 στρεμμάτων που ανήκει στον δήμο, υπάρχουν διάσπαρτοι τάφροι που εμπεριέχουν βιομηχανικά απόβλητα και μαύρα λύματα, με συνέπεια να δηλητηριάζεται ο υδροφόρος ορίζοντας και να ρυπαίνεται το περιβάλλον.
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του δήμου, ο υπόγειος υδροφορέας της Αλιάρτου ανήκει στο υδάτινο διαμέρισμα της λίμνης Υλίκης, του πιο βασικού ταμιευτήρα της Αθήνας. Μάλιστα, στην περιοχή υπάρχουν καταβόθρες, που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για την αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας και οδηγούν απευθείας στη λίμνη, η οποία βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων.
Από τις αναλύσεις του Τμήματος Α’ του Γενικού Χημείου του Κράτους προκύπτει ότι τα απόβλητα είναι πετρελαιοειδή και εμπεριέχουν τοξικές και άκρως επικίνδυνες ουσίες.
Συγκεκριμένα, ανιχνεύθηκαν ποσότητες θεϊκού οξέος, ενώ η σύστασή τους ήταν εξαιρετικά όξινη.
Σύμφωνα με την έκθεση, «τα πετρελαιοειδή απόβλητα πιθανότατα να έχουν παραχθεί από κατεργασία με θεϊκό οξύ», μία γνωστή διαδικασία που χρησιμοποιείται από επιτήδειους για τη μετατροπή του πετρελαίου θέρμανσης σε πετρέλαιο κίνησης.
Φορείς της περιοχής μαρτυρούν ότι η παράνομη δραστηριότητα δεν είναι πρόσφατη, αλλά ενδεχομένως να πραγματοποιείται πολλά χρόνια μέσα στο εγκαταλελειμμένο αμμωρυχείο.
Οδοιπορικό
Η Real planet επισκέφθηκε το αμμωρυχείο με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Αλιάρτου Θανάση Παπαθανασίου.
«Όλα ξεκίνησαν από μία πυρκαγιά που ξέσπασε μέσα σε μία από τις τάφρους στις 10 Αυγούστου», περιγράφει ο αντιδήμαρχος και προσθέτει: «Η πυροσβεστική υπηρεσία προσπάθησε να κατασβήσει τη φωτιά, μάταια όμως, καθώς η τοξική χαβούζα με τα πετρελαιοειδή και τις χημικές ουσίες όχι μόνο δεν έσβηνε αλλά φούντωνε περισσότερο».
Σκάνδαλο
Το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή να αποκαλυφθεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τοξικών τάφρων μέσα στο Αμμωρυχείο. Πέρα από τους λάκκους του αίσχους υπάρχουν πλήθος στερεών βιομηχανικών αποβλήτων, τα οποία έχουν πεταχτεί χύμα μέσα στον χώρο. Επιπλέον σε εμφανή σημεία υπάρχουν κόκκινα βελάκια ζωγραφισμένα πάνω σε βράχους και σε μπιτόνια, τα οποία υποδεικνύουν που βρίσκονται οι μαύροι λάκκοι. «Αυτά τα κόκκινα σημάδια φαίνεται να χρησιμοποιούνταν από τους οδηγούς των φορτηγών για να αδειάσουν το επικίνδυνο φορτίο τους, όταν έμπαιναν στον χώρο τη νύχτα», εκτιμά ο αντιδήμαρχος Θ. Παπαθανασίου.
Ο δήμαρχος Αλιάρτου Γιώργος Ντασιώτης δήλωσε: «Δεχθήκαμε ανώνυμες καταγγελίες, για τις παράνομες δραστηριότητες μέσα στο Αμμωρυχείο. Κάναμε μήνυση κατ’ αγνώστου για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο.
Είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε τις υπηρεσίες του υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να ταυτοποιηθεί ο ρυπαντής και να οδηγηθεί στον εισαγγελέα». Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Real news, oι καταγγελίες έχουν φτάσει ήδη στους επιθεωρητές Περιβάλλοντος και το θέμα πρόκειται να διερευνηθεί άμεσα.
Ανάστατοι οι επιστήμονες
Την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή εκφράζουν και οι επιστήμονες. «Να επέμβει άμεσα η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος! Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και δεν χωράει αναβολές», επισημαίνει στην «R» η χημικός μηχανικός Μαρία Βιτωράκη, υπεύθυνη στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων των Οικολόγων Πρασίνων και συνεχίζει: «Εκ πρώτης όψεως η τοξική χαβούζα αποτελεί τοπική εστία ρύπανσης.
Εφόσον, όμως, ο υδροφόρος ορίζοντας της Αλιάρτου είναι κοινός με αυτόν της Υλίκης, πρέπει να γίνει άμεσος έλεγχος της ποιότητας των νερών του υδροφόρου ορίζοντα τόσο σε εκείνο το σημείο, όσο και στα νερά της λίμνης. Οι εκτιμήσεις του δήμου ότι αυτή η παράνομη δραστηριότητα γίνεται εδώ και χρόνια δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: