Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Επιδοτήσεις από τον ΟΑΕΔ σε άνεργες γυναίκες.

Το πρόγραμμα αφορά όσες διαμένουν σε Στερεά Ελλάδα και Ν. Αιγαίο, οι οποίες θα ενισχυθούν με 24.000 ευρώ, προκειμένου να ξεκινήσουν καινοτόμα επιχείρηση
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
Eυκαιρία σε άνεργες γυναίκες ηλικίας 22 έως 64 ετών που ζουν στις περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και του Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση δίνει πρόγραμμα επιδότησης του ΟΑΕΔ.

Μέσα από το πρόγραμμα οι άνεργες γυναίκες των περιοχών της Βοιωτίας, της Εύβοιας, της Ευρυτανίας,της Φθιώτιδας,της Φωκίδας, των Δωδεκανήσων, και των Κυκλάδων, μπορούν να ενισχυθούν με ποσό 24.000 ευρώ προκειμένου να κάνουν καινοτόμα επιχείρηση και κατά προτίμηση στον τομέα της πράσινης οικονομίας. Για παράδειγμα είναι δυνατόν να επιδοτηθούν επιχειρήσεις που συσκευάζουν και εμπορεύονται βιολογικά προϊόντα γης ή παράγουν οικολογικά προϊόντα. Επίσης, γυναίκες που θα στήσουν τέτοιες επιχειρήσεις και θα εξάγουν τα προϊόντά τους.

Η "Επιχειρηματικότητα ανέργων γυναικών ηλικίας 22 έως 64 ετών" είναι προϋπολογισμού 14,4 εκατ. ευρώ και οι ημερομηνίες είναι "ανοιχτές" για την υποβολή επενδυτικών προτάσεων.
Οπως αναφέρει σχετικά ο ΟΑΕΔ, "στόχος της πράξης είναι η προώθηση ανέργων γυναικών στην απασχόληση, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών".
Προτεραιότητα θα δοθεί στις άνεργες γυναίκες:
  • με δικαίωμα επιδότησης ανεργίας
  • που θα αναπτύξουν δραστηριότητα σε καινοτόμους κλάδους και ιδιαίτερα στην πράσινη οικονομία, και
  • μέλη εταιρείας (Ο.Ε., Ε.Ε. για το ομόρρυθμο μέλος της ή Ε.Π.Ε.), που μετέχουν με ποσοστό από 51% έως 60% στο εταιρικό κεφάλαιο.
Οι ενδιαφερόμενες θα πρέπει:
Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν άνεργες γυναίκες, ηλικίας από 22 έως 64 ετών
Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν άνεργες γυναίκες, ηλικίας από 22 έως 64 ετών


  • Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου [διαθέτοντας δελτίο ανεργίας σε ισχύ την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους ή μέχρι και τριάντα (30) ημέρες πριν από την έναρξη] και να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης.
  • Να έχουν παρακολουθήσει σεμινάριο επιχειρηματικότητας σε Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ) του ΟΑΕΔ.
  • Να είναι Ελληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
  • Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ).
  • Να έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας μετά τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
  • Να έχουν συμπληρώσει το 22ο έτος της ηλικίας τους και να είναι μέχρι 64 ετών, δηλαδή το 22ο έτος θα πρέπει να είναι συμπληρωμένο (λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία γέννησης) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα. Οσον αφορά στο 64ο έτος, μετά τη συμπλήρωσή του (λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία γέννησης) οι ενδιαφερόμενοι δεν θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα.
Είναι δυνατή η επιχορήγηση επιχείρησης που έχει το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας με επιχείρηση που λειτουργούσε στον ίδιο χώρο από άλλον επαγγελματία μέσα στο τελευταίο εξάμηνο πριν από την ημερομηνία έναρξης εργασιών της νέας επιχείρησης στη ΔOΥ, μόνο σε περιπτώσεις που δεν έχει πραγματοποιηθεί μεταφορά ή μεταβίβαση ή αγορά της παλαιάς επιχείρησης ή του εξοπλισμού αυτής.
Επίσης είναι δυνατόν να υπαχθεί στο Πρόγραμμα, με την προϋπόθεση ότι μετέχει με ποσοστό τουλάχιστον 51% στο εταιρικό κεφάλαιο, μέλος: Ομόρρυθμης Εταιρείας(Ο.Ε.), Ετερόρρυθμης Εταιρείας (Ε.Ε.), μόνο για το ομόρρυθμο μέλος της, και Ε.Π.Ε.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Δαπάνες που καλύπτονται
Επιδοτήσεις από τον ΟΑΕΔ σε άνεργες γυναίκες
Ως τεκμηρίωση λειτουργίας της επιχείρησης θεωρούνται οι δαπάνες που είναι απαραίτητες για την ικανοποίηση του στόχου της πράξης, αποδεικνύονται δε σύμφωνα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και παραστατικά που προβλέπει ο ΚΒΣ.
Δαπάνες, όπως: λειτουργικά έξοδα (π.χ. μίσθωση χώρου, κατανάλωση ΔΕΗ), παροχής υπηρεσιών (π.χ. νομική υποστήριξη, λογιστική υποστήριξη), πρώτες ύλες (π.χ. γραφική ύλη), αποσβέσεις παγίων για τη λειτουργία της, θεωρούνται ως τεκμηρίωση λειτουργίας της επιχείρησης και πιστοποιούνται με εξοφλημένα τιμολόγια και λογιστικά έγγραφα ισοδύναμης αποδεικτικής αξίας, περασμένα στα επίσημα θεωρημένα από την αρμόδια ΔΟΥ βιβλία της επιχείρησης και συνάδουν με την ικανοποίηση του στόχου της πράξης. Τα εν λόγω τιμολόγια θα πρέπει να αντιστοιχούν σε αξία τουλάχιστον ίση με το εκάστοτε ποσό της επιχορήγησης, μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Ο ΟΑΕΔ και οι δικαιούχοι θα τηρούν ειδικό φάκελο με το σύνολο των δικαιολογητικών και παραστατικών για το διάστημα που ορίζουν οι σχετικοί κανονισμοί μετά την τελευταία πληρωμή, δηλαδή κατ' ελάχιστον μέχρι το τέλος του 2020.
Τρία στάδια για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα
Η διαδικασία υπαγωγής των γυναικών στο πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία στάδια.
1ο στάδιο: Προθεσμία και διαδικασία υποβολής "αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα - υπεύθυνης δήλωσης"
Οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ειδική περιοχή του δικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ (http://ait.oaed.gr). Η αίτηση περιλαμβάνει περιγραφή του επιχειρηματικού σχεδίου.
2ο στάδιο: Αξιολόγηση σε επίπεδο κατηγορίας κριτηρίων - Επιλεξιμότητα
Επιλογή των προς χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων, από μια τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης. Η αξιολόγηση θα γίνει βάσει των παρακάτω κριτηρίων αξιολόγησης:
1. Τα κριτήρια της κατηγορίας Α, που αφορούν στην πληρότητα της υποβληθείσας αίτησης.
2. Με τα κριτήρια της κατηγορίας Β, η επιτροπή εξετάζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του υποβληθέντος επιχειρηματικού σχεδίου.
3ο στάδιο: Ενταξη
Η ένταξη στο πρόγραμμα πραγματοποιείται, ύστερα από τη θετική έγκριση του επιτόπιου ελέγχου (στον χώρο της επιχείρησης), από εκπρόσωπο του Οργανισμού.
Ο πρώτος επιτόπιος έλεγχος πραγματοποιείται εντός 30 ημερών από την ημερομηνία αξιολόγησης του επιχειρηματικού σχεδίου από την Τριμελή Επιτροπή και ορίζεται κατόπιν συνεννοήσεως των ελεγκτών με την επαγγελματία. Οι ελεγκτές πρέπει να ενημερώσουν την επαγγελματία για το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών που πρέπει να βρίσκονται στον χώρο της επιχείρησης, προκειμένου να ελεγχθούν.
Μεταξύ άλλων ελέγχονται:
1. Βεβαίωση έναρξης της δραστηριότητας της επιχείρησης από τη ΔΟΥ.
2. Εξοφλημένα τιμολόγια ή λογιστικά έγγραφα ισοδύναμης αποδεικτικής αξίας περασμένα στα επίσημα θεωρημένα από την αρμόδια ΔΟΥ βιβλία της επιχείρησης, αξίας ίσης με το ποσό που αναλογεί στην 1η δόση, όπως ορίζεται στο πρόγραμμα (6.000 €), που αφορούν σε δαπάνες (λειτουργικά έξοδα, δαπάνες παροχής υπηρεσιών, αποσβέσεις παγίων κ.λπ.).
3. Καταστατικό σύστασης της Εταιρείας, εφόσον πρόκειται για εταιρεία στην οποία συμμετέχει ο ενδιαφερόμενος.
4. Μισθωτήριο θεωρημένο από την αρμόδια ΔΟΥ ή τίτλο ιδιοκτησίας του χώρου στον οποίο στεγάζεται η επιχείρηση ή παραχωρητήριο θεωρημένο από την αρμόδια ΔΟΥ όταν ο ιδιοκτήτης είναι σύζυγος ή συγγενής α' βαθμού.
5. Αδεια για την άσκηση του επαγγέλματος, όπου απαιτείται, καθώς και εγγραφή στο αρμόδιο Επαγγελματικό Επιμελητήριο. Αδεια ασκήσεως επαγγέλματος δύναται να διαθέτει είτε η ίδια είτε ένας τουλάχιστον από τους απασχολουμένους στην επιχείρησή της και σε περίπτωση εταιρείας είτε ο ένας τουλάχιστον από τους εταίρους που απασχολείται στην εταιρεία είτε ένας από τους απασχολουμένους σε αυτήν.
Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 36 μήνες. Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέα ελεύθερη επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα καθορίζεται στα 24.000 ευρώ.
Η πρώτη δόση, ύψους 6.000 ευρώ, καταβάλλεται μετά την έκδοση της απόφασης υπαγωγής και τα υπόλοιπα 18.000 ευρώ σε τρεις ισόποσες ετήσιες δόσεις των 6.000 ευρώ η καθεμία, καταβαλλόμενη στο τέλος κάθε έτους από την υπαγωγή της και αφού θα έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον ένας επιτόπιος έλεγχος κατά το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, όπου και διαπιστώνεται η κανονική λειτουργία της επιχείρησης.
Ποια είναι τα επαγγέλματα που εξαιρούνται
Δέκα κατηγορίες επαγγελμάτων που εξαιρούνται από την επιδότηση περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τις άνεργες γυναίκες ηλικίας 22 έως 64 ετών των περιοχών της Στερεάς Ελλάδας και του Νότιου Αιγαίου.
Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που έχουν καινοτόμα χαρακτηριστικά και περιλαμβάνονται στην πράσινη οικονομία.
Για παράδειγμα, δεν επιδοτούνται επαγγέλματα όπως συμβολαιογράφοι, οδηγοί ή ιδιοκτήτες οχημάτων δημόσιας χρήσης, εποχικές, ψυχαγωγικές και πλανόδιες επιχειρήσεις π.χ. καντίνες, κυλικεία, αναψυκτήρια, επαγγέλματα που ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή (γεωργία, αλιεία) κ.λπ.
Πιο συγκεκριμένα, οι κατηγορίες των επαγγελμάτων που εξαιρούνται και περιγράφονται στον οδηγό του ΟΑΕΔ είναι:
  • Επαγγέλματα που απαιτούν την ύπαρξη κενής θέσης (π.χ. συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κ.λπ.) και συνεπώς η δημιουργία επιχείρησης δεν εξαρτάται από την απόφαση και την πρωτοβουλία του ενδιαφερομένου, που θα μπορούσε να ενισχυθεί με την παροχή της επιχορήγησης.
  • Οσες απασχοληθούν με την εκμετάλλευση επιβατικού δημοσίας χρήσεως (ΤΑΧΙ), λεωφορείου ή φορτηγού δημοσίας χρήσεως.
  • Οσες δημιουργούν εποχικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις αποκλειστικά χωματουργικών εργασιών, φροντιστήρια, εργαστήρια ή κέντρα ελευθέρων σπουδών, καντίνες, περίπτερα, φαρμακεία, επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο τις βραδινές ώρες (10 μ.μ. - 6 π.μ.).
  • Πλανόδιες επιχειρήσεις.
  • Κυλικεία σχολείων, Οργανισμών κ.λπ. που η ανάθεση της λειτουργίας και εκμετάλλευσής τους γίνεται κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού.
  • Οι επιχειρήσεις εκείνες που έχουν σύνθετο αντικείμενο δραστηριότητας και το ένα εξ αυτών περιλαμβάνεται στις εξαιρέσεις.
  • Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.).
  • Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και του άνθρακα, στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη μεταπώληση σε μεταπράτες ή εμπόρους ή χαρακτηρίζονται ως προβληματικές.
  • Οσες έχουν επιχορηγηθεί από προγράμματα νέων ελεύθερων επαγγελματιών κατά το παρελθόν.
ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ 
Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)
Ηλεκτρονική διεύθυνση: www.oaed.gr
Διεύθυνση: Εθνικής Αντιστάσεως 8, 17456 Αλιμος
Γραφείο Πληροφόρησης (Helpdesk) 210-9989014, 210-9989016, 210-9989017
Ωρες 8.00-14.00
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: