5 Δεκεμβρίου 2011
Δελτίο Τύπου
Θέμα: Ομιλία Βασιλικής Τσόνογλου-Βυλλιώτη για τον κρατικό προϋπολογισμό και τους προϋπολογισμούς ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2012
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Προϋπολογισμός του 2012 συζητείται μέσα σε ένα αβέβαιο και εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο της Ευρωζώνης.
Στη χώρα μας, αυτή τη στιγμή, κατατίθεται από μια άλλου είδους Κυβέρνηση, μια κυβέρνηση εθνικής ομοψυχίας, αισιοδοξίας και συνεννόησης, που στέλνει ισχυρό μήνυμα τόσο στο εσωτερικό της χώρας, ότι υπάρχει σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, όσο και στο εξωτερικό ότι πράγματι υπάρχει ισχυρή εκπροσώπηση, αξιοπιστία και φερεγγυότητα της χώρας μας. Ότι, δηλαδή, οι Έλληνες ενωμένοι στο σύνολό τους σχεδόν, θέλουμε και μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Μετά από μια μακρά και παρατεταμένη περίοδο ύφεσης και οπισθοδρόμησης- γιατί η ύφεση στη χώρα μας είχε ήδη εκδηλωθεί έντονα από το 2008, πλην η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την έκρυβε και την έσπρωχνε δόλια κάτω από το χαλί- ο Προϋπολογισμός του 2012 διεκδικεί την ισότιμη μεταχείριση και συμμετοχή της πατρίδας μας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, θέτει μια νέα βάση με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης, ανοίγει παράθυρο προς την δημοσιονομική εξυγίανση, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, το νοικοκύρεμα των οικονομικών μας κοντολογίς. Είναι ρεαλιστικός, μακριά από την εικονική πραγματικότητα των προϋπολογισμών της Νέας Δημοκρατίας. Έχει στόχο να αποδείξει και να πείσει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο, με καθοδική πορεία μείωσης και συνεπώς ελάφρυνσης του βάρους που πέφτει στους ώμους του ελληνικού λαού.
Στα δύο χρόνια που πέρασαν η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατόρθωσε να στηρίξει μια χώρα που κατέρρεε, να μειώσει τουλάχιστον κατά 6 μονάδες περίπου το τεράστιο έλλειμμα –ήταν πρωτοφανές αυτό που συνέβη- να ανορθώσει τη χαμένη μας αξιοπιστία, που τόσο καίρια είχε πληγεί από την απίστευτη πληγή της Νέας Δημοκρατίας, να διαπραγματευθεί νέους όρους στήριξης επιμηκύνοντας τη χρονική διάρκεια του δημόσιου χρέους μειώνοντας το επιτόκιο και να αναδείξει την ανάγκη θεσμοθέτησης εργαλείων στήριξης των αδύναμων οικονομιών κρατών-μελών της ευρωζώνης.
Όλη αυτή η προσπάθεια έγινε σε μια ευρωζώνη που διανύει μια από τις δυσκολότερες στιγμές της ιστορίας της, που παρά τις συνθήκες σύστασης –Συνθήκη της Ρώμης- και τη συνθήκη της λειτουργίας της –Συνθήκη της Λισαβόνας- δεν είχε ολοκληρωθεί θεσμικά, δεν έχει μια ολοκληρωμένη κοινή πολιτική, οικονομική και νομισματική.
Όλοι οι εταίροι μας πίστευαν ότι η κρίση είναι ελληνική, ότι φταίνε οι Έλληνες, μέχρι που οι κερδοσκόποι και οι αγορές χτύπησαν και τις δικές τους πόρτες και αντιλήφθηκαν ότι ακόμα και οι χώρες του πυρήνα του ευρώ, χώρες πολύ πιο εύρωστες από την Ελλάδα, χώρες που μετέχουν στους G20 με υψηλότερα από την Ελλάδα Α.Ε.Π. και χαμηλότερα ελλείμματα βρίσκονται στο μέσο ενός νομισματικού πολέμου που δεν κάνει διακρίσεις.
Παράλληλα η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αντελήφθη έγκαιρα και αντιμετώπισε αποτελεσματικά την επερχόμενη κατάρρευση θεσμών και αξιών και θεσμοθέτησε διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ώστε να αλλάξει το, μέχρι τώρα, στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης, το υπερτροφικό και σπάταλο κράτος, να βελτιώσει το σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης, δικαιοσύνης, κοινωνικής ασφάλισης, να εξασφαλίσει την ύπαρξη και την επάρκεια των ασφαλιστικών ταμείων, να αυξήσει την κοινωνική προστασία με την διατήρηση και βελτίωση θεσμών και πολιτικών -όπως για παράδειγμα βοήθεια στο σπίτι κ.λπ.- να βελτιώσει την αγροτική πολιτική, να δραστηριοποιήσει και επιταχύνει την απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Το ΕΣΠΑ η Νέα Δημοκρατία το είχε φτάσει μέχρι το 2,8%. Μέσα σε δυο χρόνια το ανεβάσαμε στο 28%. Βεβαίως και πρέπει να επιταχύνουμε.
Προσπάθησε επιπλέον να βοηθήσει τα συστήματα της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, την ενίσχυση του τουρισμού. Όλα αυτά παράλληλα με την προσπάθεια αύξησης των δημοσίων εσόδων, με την πάταξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, την πάταξη της διαφθοράς, σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης και της γραφειοκρατίας.
Τα τελευταία 2 χρόνια καταβλήθηκε μια τεράστια προσπάθεια για ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, για τη διαμόρφωση ενός υγιούς οικονομικού περιβάλλοντος που έπρεπε να γίνει εδώ και δεκαετίες.
Αλλάξαμε ρότα, σταματήσαμε τα ωραία λόγια, ήρθαμε αντιμέτωποι με την αλήθεια και προσπαθήσαμε να βρούμε λύσεις στα τεράστια εθνικά μας προβλήματα.
Όλα όσα πετύχαμε –γιατί απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν- επιτεύχθηκαν με την έμπρακτη βοήθεια του ελληνικού λαού, που έκανε και κάνει θυσίες, που ανέτρεψαν την καθημερινότητά του και τον εξανάγκασαν να προσαρμοστεί άμεσα και βίαια στις νέες ανάγκες, ώστε να απαλλαγεί η χώρα από στρεβλωμένες πρακτικές ετών, να παραμείνει ασφαλής και να μην πτωχεύσει όπως πολλοί ήθελαν και στοιχημάτιζαν σ’ αυτό.
Η νέα Κυβέρνηση με το σημερινό Προϋπολογισμό, στέλνει ένας σαφές μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας για το μέλλον αυτής της πατρίδας στη διεθνή κοινότητα και στην ελληνική κοινωνία, επανεκκίνησης και αναστροφής της πορείας με συγκεκριμένες και συντεταγμένες πολιτικές.
Η Ευρώπη στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης- 27ης Οκτωβρίου 2011 ξεκαθάρισε ότι «εμείς, μεν, κουρεύουμε το δημόσιο χρέος σας κατά 100 δισεκατομμύρια περίπου, αλλά η μείωση του ελλείμματός σας είναι δική σας υπόθεση και τέρμα τα δανεικά».
Συνεπώς οι στόχοι του Προϋπολογισμού του 2012 επικεντρώνονται στα παρακάτω:
Πρώτον, στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος για τη μείωση του ελλείμματος που όσο μικρό και αν προβλέπεται -1,1% του Α.Ε.Π.- είναι οιωνός ότι επιτέλους οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο, εφόσον τα έσοδα υπερκαλύπτουν τα έξοδα.
Δεύτερον, στη μείωση του δημόσιου χρέους, γεγονός που θα επιτευχθεί με την απαρέγκλιτη υλοποίηση της απόφασης της Συνόδου Κορυφής ως προς την ολοκλήρωση του PSI και την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, που θα μπορούν πλέον με τη ρευστότητα και την επάρκεια που θα έχουν να δώσουν χρήμα στην πραγματική οικονομία.
Τρίτον, στην υλοποίηση των θεσμικών αλλαγών και βελτιώσεων του φορολογικού μας συστήματος, ώστε να απαλειφθούν οι αδικίες και ανισότητες του παρελθόντος.
Τέταρτον, στην προώθηση της επανεκκίνησης της οικονομίας και τη βελτίωση της εσωτερικής και εξωτερικής ανταγωνιστικότητας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιστεύω ότι οι Έλληνες πολίτες αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης και παρά τον ανελέητο και καθημερινό βομβαρδισμό τους από τα ΜΜΕ, από μερίδα του Τύπου και ελάχιστων εξωκοινοβουλευτικών ομάδων, έχουν αντιληφθεί ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι εξαιρετικής και έκτακτης ανάγκης και όχι μέτρα επιλογής.
Έγιναν λάθη και καθυστερήσεις, άστοχες και άνισες πολιτικές σε κατηγορίες πολιτών. Έγιναν εξεταστικές με άδοξο τέλος. Πράγματι. Και αυτά τα γεγονότα εξόργισαν και διόγκωσαν την αγανάκτησή του λαού για τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν.
Έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς και στην πολιτική. Και αυτό εκφράζεται με την πικρία που εκδηλώνουν με ποικίλους τρόπους.
Παρά τα μέτρα βελτίωσης του δημοσίου βίου, την γιγαντιαία προσπάθεια εξυγίανσης των δημοσιονομικών, οι πολίτες αγωνιούν για την καθημερινότητα και το άγνωστο αύριο.
Σήμερα, λοιπόν, επιβάλλεται, ταχύτερα όσο ποτέ, να απαντήσουμε στους φόβους και τις ανησυχίες τους και έμπρακτα να πείσουμε ότι καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να μειωθεί το κόστος ζωής, να περιοριστούν οι θέσεις ανεργίας, να παραμείνουν οι νέοι και να εργαστούν στην πατρίδα μας, να επιταχυνθούν τα προγράμματα επενδύσεων για την ανόρθωση της υγιούς επιχειρηματικότητας, να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν μία αξιοπρεπή σύνταξη, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης, βελτίωσης του συστήματος Υγείας, ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στα δημόσια νοσοκομεία και του συστήματος Παιδείας για τη βελτίωση της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.
Εκτιμώ ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης του πολίτη προς ένα κράτος που τον σέβεται, τον προστατεύει, μεριμνά γι’ αυτόν, προνοεί και τον φροντίζει μέσα από ένα διευρυμένο κοινωνικό διάλογο, αποτελεί εθνική προτεραιότητα.
Το έργο της νέας Κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου είναι τεράστιο. Τα μέτωπα που ανοίγονται είναι ποικίλα σε συνθήκες πρωτόγνωρες, ενώ οι εξελίξεις στην ευρωζώνη παραμένουν απρόβλεπτες.
Εκτιμώ ότι η ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι το αναγκαίο και προεξέχον ζητούμενο.
Αυτή η Κυβέρνηση, σε απίστευτα συμπυκνωμένο χρονικό περιθώριο, είναι υποχρεωμένη να πετύχει –και θα πετύχει- και στο εσωτερικό, εξασφαλίζοντας την ευημερία των Ελλήνων πολιτών και στο εξωτερικό με την ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας, ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική της ισχύ και να εδραιωθεί η ισότιμη θέση και παραμονή της στην ευρωζώνη.
Πρέπει να μείνει αταλάντευτη και απερίσπαστη στους εθνικούς μας στόχους. Δεν πρέπει να υπονομευτεί ούτε χάριν μικροκομματικών ωφελειών, ούτε χάριν μικρόψυχων αντιπολιτευτικών κραυγών.
Όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Διακυβεύεται η αξιοπρέπεια και η προοπτική όχι μόνο της χώρας μας, αλλά ατομικά καθενός από εμάς ξεχωριστά και κάθε πολίτη.
Οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Είναι έκτακτες, είναι συνθήκες πολέμου. Εάν και στην ψυχή μας προέχει πράγματι η υπέρβαση της κρίσης, πρέπει όλοι να αλλάξουμε, να ενωθούμε και να πολεμήσουμε γι’ αυτό. Αλλιώς, γυρισμός δεν θα υπάρξει. Διότι ο ναύτης που σηκώνει τα ίδια πανιά κάθε φορά, χωρίς να κάνει αλλαγές όταν αλλάζει ο άνεμος, δεν θα φτάσει ποτέ στο λιμάνι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου