Άρθρο του Λ.Δ.
Αναδημοσίευση από ΔΙΣΤΟΜΟ
Με εκπληξη, απορια και πικρα διαβασα στις ιστοσελιδες της''Καθημερινης'', της ''Εξπρες'' και του ''Viotia.blogspot.gr'', οτι στις 25 Ιανουαριου εγκριθηκε ομόφωνα από το ''Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο'' (ΚΑΣ), η χωροθέτηση και η προμελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων Αιολικού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στη θέση Τσιβέρι (Κακοτόπια)-Παξιβάλα του Δήμου Λεβαδέων, σε περιοχη που ειναι ΟΡΑΤΗ απο το χωρο της Μονης του Οσιου Λουκα.
Δηλαδη, ενα από τα σημαντικότερα μνημεία της μεσοβυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα χαρις και στα περιφημα ψηφιδωτα της εκκλησιας, η οποια μαλιστα από το 1990 έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Οπως αναφερεται η ισχύς των ανεμογεννητριων του παρκου, θα είναι 32 MW.
Το ζήτημα που απασχόλησε εκτενως το ΚΑΣ ήταν κατά πόσο η ορατότητα των ανεμογεννητριών από τον περιβάλλοντα χώρο της Μονής Οσίου Λουκά βλάπτει ή όχι το μνημείο.
Οπως γραφτηκε, κατα την συνεδρίαση του ΚΑΣ, ο εκπρόσωπος της εταιρίας ''Ελληνική Τεχνοδομική Aνεμος Α.Ε'' που ειχε κανει την αιτηση για εγκαταστασηαπό το καλοκαίρι του 2008, διευκρίνισε ότι οι δρόμοι προσπέλασης δεν θα είναι ορατοί από τη Μονή, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το φαινόμενο των κατεστραμμένων ανεμογεννητριών διαβεβαίωσε ότι η πολιτική της ίδιας της εταιρίας δεν το επιτρέπει. Η απόσταση του αιολικού πάρκου από τη Μονή είναι, οπως αναφερεται, περίπου 10 χλμ. και οι ανεμογεννήτριες θα είναι οι πρώτες που θα είναι ορατές από τον περιβάλλοντα χώρο της.Παντα κατα τα δημοσιευματα το ΚΑΣ ενέκρινε τη χωροθέτηση και την προμελέτη με το σκεπτικό ότι λόγω της μεγάλης απόστασης δεν προκαλείται άμεση βλάβη στο μνημείο.
Σε μια εποχη που οι επενδυσεις ειναι ορατες μονο με τα ...κυαλια και η ανεργια πλητει και την δικη μας περιοχη ειναι ομολογουμενως εξαιρετικα δυσκολο να θετει κανεις ενστασεις, προβληματισμους και διαφωλιες για ενα εργο που μπορει να προσφερει κατι, μικρο εστω,σε αυτους τους τομεις.Σιγουρα το περιβαλλοντικο κοστος δεν πρεπει να ειναι παντα το μοναδικο κριτηριο της κοινωνιας για να τοποθετηθει, θετικα ή αρνητικα σε μια επενδυση, αν και σε αρκετες περιπτωσεις ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ! Χωρις να ειμαι ειδικος και χωρις να εχω αυτη τη στιγμη μακρια απο τον ιερο τοπο, την αισθηση της αποστασης, θεωρω οτι η υποθεση δεν πρεπει να μας αφησει αδιαφορους και αδρανεις.
Ειτε οι ιδιοι ως πολιτες- δημοτες του Δημου Διστομου-Αραχωβας- Αντικυρας (και Στειριου) ειτε το Δημοτικο Συμβουλιο και ιδιως ο Δημαρχος κ.Γ. Πατσανταρας θα πρεπει να απαιτησουμε εξηγησεις και πραγματογνωμοσυνη.Να εχουμε λογο ουσιαστικο και καθοριστικο.
Δεν μπορω να καταλαβω αυτο που λενε οι Ελληνες Αρχαιολογοι που απαρτίζουν το ΚΑΣ οτι - προσεξτε -''λόγω της μεγάλης απόστασης δεν προκαλείται άμεση βλάβη στο μνημείο''. Δηλαδη ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ οτι εμμεση ΒΛΑΒΗ θα προκληθει στο Μνημειο! Μα ειναι δυνατον οι κατοικοι του Διστομου και του Στειριου - και των αλλων, φυσικα, χωριων του Δημου μας - να αγωνιζομαστε να αναβαθμιστει η μοναδικη Βυζαντινη Μονη του Οσιου Λουκα ως τουριστικος προορισμος ( αρχαιολογικος,θρησκευτικος και περιβαλλοντικος) ωστε να αποτελεσει και παλι μια απο τις πρωτες επιλογες/προτεραιοτητες των τουριστων ντοπιων και αλλοδαπων, και οι αρμοδιοι του Δημου στον οποιο ανηκει διοικητικα η Μονη να μην εχουν παει αυτοπροσωπως στο ΚΑΣ; Δεν πρεπει να αφησουμε χωριςεπιτοπιο ελεγχο απο επιτροπη Κατοικων, Δημ.Συμβουλων και Ειδικων αρχαιολογων που θα καλεσουμε εμεις, το εργο.Δεν μπορει ο γειτονικος Δημος Λειβαδιας να εχει τα πιθανα οφελη- φορολογια, τυχον συμμετοχη στην επενδυση κλπ - και ο δικος μας ΔΗΜΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ, ΑΡΑΧΩΒΑΣ και ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ να υφισταται τοΑΙΣΘΗΤΙΚΟ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ κοστος! Να κανει αμεσως ΕΝΣΤΑΣΗ ο Δημος και ο Προεδρος του Δ.Σ. ή του Τοπικου Συμβουλιου Στειριου να εγγραψει το θεμα προς συζητηση.
Και να παρεμβει επισης η Δημοτικη Επιτροπη Ποιοτητας Ζωης, ο Αντιπεριφερειαρχης, ο Περιφερειαρχης, ο Μητροπολιτης σεβασμιωτατος Γεωργιος και -γιατι οχι - ο Αρχιεπισκοπος Μακαριωτατος Ιερωνυμος.
Εντεχνως πιστευω γινεται αναφορα στο οτι το αιολικο παρκο θα ειναι σε περιοχη του Δημου Λειβαδιας (προφανως του Κυριακιου). Για μας δεν εχει καμια σημασια αυτο. Σημασια εχει ΤΙ θα βλεπει ο επισκεπτης του Μνημειου στον οριζοντα, οταν θα φερνει το βλεμμα του βολτα για να ''οραματιστει'' πως ηταν η ζωη του Ασκητη Οσιου Λουκα και αργοτερα των καλογερων... Σημασια εχει ΤΙ θα θα βλεπουμε εμεις οταν , ταπεινοι προσκυνητες του Μοναστηριου και του Λειψανου του Αγιου μας, θα κατσουμε στα αγκωναρια κατω απο τα πλατανια με το βλεμμα μας να χανεται στη Λακκα, στις πλαγιες του Ελικωνα και στον οριζοντα... Και αντι την θεία αισθηση της απεραντοσυνης ισως να βλεπουμε μπροστα μας ...ξοανα...
Σιγουρα, επαναλαμβανω, η καθε επενδυση ειναι θεμιτη - υπο ορους ομως. Δεν θελω να αδικήσω τους επιστημονες -αρχαιολογους του ΚΑΣ αλλα δεν ξερω αν στο πλαισιο της αξιολοηγησης που εκαναν μπηκαν στον κοπο να ερθουν ΕΙΔΙΚΑ στον χωρο και να αφησουν τη ματιά και την καρδια τους ελευθερη να δει μπροστα τους.. Αν εκαναν επιτοπια μελετη να δωθει στη δημοσιοτητα με τα πληρη επιχειρηματα της, να τα συζητησουμε. Απο την αλλη δεν προδικαζω: ισως η φιγουρα των ανεμογενητριων να εινα μια κουκιδα. Αλλα ΟΛΑ ΘΑ ΤΑ ΔΟΥΜΕ ΕΠΙΤΟΠΟΥ , ΜΕ ΚΛΙΜΑΚΕΣ, ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ.
Για να κλεινω,θεωρω οτι η θεση ( Τσιβέρι, Παξιβάλα) που εχει επιλεγει με βαση την ΠΡΟ-μελετη, δεν νομιζω οτι ειναι η μοναδικη για την επενδυση. Μαλλον εκει θα μεγιστοποιειται η αποδοση της επενδυσης, ισως λογω των ετοιμων δρομων που υπαρχουν απο τα μεταλλεια βωξιτη.Ας παει λιγο πιο κει!. Απο το Μοναστηρι - μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO - να μην φαινεται ! Ολα μπορουν να γινουν! Ας βγαλει πεντε δεκαρες λιγοτερα η εταιρια...
ΥΓ.Το σημειωμα αυτο το απευθυνω και στις πολλες εκατονταδες- ισως και χιλιαδες - πιστους που του Α'ι' Λουκα, στις 6 και 7 φεβρουαριου, προσερχονται απο ολη τη Βοιωτια να αναψουν ενα κερι στην χάρη του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου