Ο υπανάπτυκτος Αντικυραίος
Καμιά φορά σκέφτομαι πως οι λέξεις χάνουν το νόημά τους. Ειδικά όταν αυτές χρησιμοποιούνται ως βαρύγδουποι τίτλοι ( π.χ. ενώσεων προσώπων που φιλοδοξούν να φέρουν κάτι νέο).
Να ρίξω μια ματιά στο Ελληνικό λεξικό των Τεγόπουλου – Φυτράκη (εκδ. 1993):
Ενωτικός, η- ο επιθ. [<μτγν. Ένωτικός < ενώ (=ενώνω)] (Κ – ή, όν) που ενώνει ή αποβλέπει στην ένωση. Αντιθ. Χωριστικός // αρσ. ο ενωτικός ως ουσιαστ. ο οπαδός της ενώσεως. Αντίθ. Ανθενωτικός, χωριστικός.
Αναρωτιέμαι τι έχω να χωρίσω εγώ – ο Αντικυραίος - με τους κατοίκους του Διστόμου, του Στειρίου ή της Αράχωβας ώστε να πρέπει να έρθει ο από μηχανής θεός για να με ενώσει;
Η μόνη διαφορά μας χρόνια τώρα ήταν στο ποδόσφαιρο, καθότι γείτονες και τα γειτονικά ντέρμπι ως γνωστόν προκαλούν τριβές. Ευτυχώς βραχύβιες. Άντε το πολύ – πολύ να μου έδιναν μούστο από τον πάτο οι Διστομίτες, καμιά μπόμπα ποτό οι Αραχωβίτες ή μπούτι αντί για παϊδάκια οι Στειριώτες (αυτό όμως είναι μέσα στο οικονομικό αλισβερίσι οπότε είναι αποδεκτό).
Άλλη διαφορά συμπαθάτε με, μα δεν βλέπω…….
Θα μου πείτε: Τόση φασαρία έγινε για το όνομα του νέου Δήμου. Και αυτό μπορεί να αποτελεί αιτία χωρισμού. Δηλαδή πρέπει κάποιος εμπνευσμένος να με καθοδηγήσει προς την ένωση, γιατί εγώ μόνος μου δεν τα καταφέρνω…..
Να θυμηθώ την αρχαία Αθήνα: Δήμος (εκκλησία του δήμου κλπ) = πολίτες = λαός. Επομένως δεν έχει καμιά αξία το όνομα και η έδρα. Ανεκτίμητη αξία έχουν οι πολίτες που απαρτίζουν τον Δήμο και αυτό είναι ήδη από όλους κατανοητό.
Αναρωτιέμαι πάλι αν μπορεί ο όρος ενωτικός να χρησιμοποιηθεί σαν συγκολλητική ουσία μεταξύ μελών διαφορετικών ιδεολογικών και πολιτικών πεποιθήσεων.
Αν ισχύει το παραπάνω ποιοι μπορεί να είναι οι στόχοι μιας τέτοιας ένωσης; Η νομή της εξουσίας και η νομή της καρέκλας, μπορεί όμως ακόμη και η νομή της «κουτάλας» μαζί με κάνα ρουσφετάκι ή κάνα ταξιματάκι…..
Τα μοναδικά όμως μέλη κομματικών παρατάξεων που έχουν ανάγκη κάποιας ενωτικής και συγκολλητικής ουσίας είναι αυτά των δύο κομμάτων που επί χρόνια κυβερνούν εναλλασσόμενα την Ελλάδα, και τα αποτελέσματα της διαχείρισης της εξουσίας τους είναι ήδη ορατά.
Έχουμε όμως ανάγκη στον νέο Δήμο Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας ενωτικούς σωτήρες ;;
Ας δούμε ένα παράδειγμα «ενωτικής» πολιτικής υποψήφιου δημάρχου σε ερώτηση διαχειριστή τοπικού blog σχετικά με την ονομασία του νεοσύστατου Καλλικράτειου Δήμου**
“ Επί 37 συναπτά έτη αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας έχω διδαχθεί να τηρώ απαρέγκλιτα τους νόμους της Πολιτείας. Από την άποψη αυτή δεν υπάρχει εκ μέρους μου πρόθεση -πολλώ μάλλον δέσμευση- για αλλαγή του ονόματος του νεοσύστατου δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας. Δεν πρόκειται να μοιράσω ψεύτικες υποσχέσεις για να ψηφοθηρήσω στις ευαισθησίες των συνδημοτών μου.
Μπορώ όμως να δεσμευτώ ότι το Στείρι θα έχει διακριτό ρόλο (;;;;) και λόγο στο ψηφοδέλτιο (sic!!!!) που καταρτίζουμε στην Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία. Και κυρίως μετά τις εκλογές -εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευτούν- το Στείρι θα λάβει τη θέση που αξίζει να έχει στον νέο Δήμο".
Σαν κάτι να μη μου ακούγεται καλά……….και θα αποτολμήσω ανάλυση…
Το νόμιμο δηλαδή είναι και ηθικό (σαν τον αλήστου μνήμης Βουλγαράκη).Αυτόν που ανήμερα της παραιτήσεως του από την κυβέρνηση Καραμανλή υπέγραψε και την παραχώρηση του αιγιαλού του Άι Νικόλα και της θάλασσας του Κορινθιακού στον Μυτιληναίο για σκουπιδότοπο. (Το σχετικό έγγραφο στην διάθεσή σας).
Ποιόν και τι θα ενοχλούσε μια ακόμη αλλαγή (προσθήκη) στο όνομα του Δήμου μετά μάλιστα και από τον τραγέλαφο για την ονομασία που όλοι θυμόμαστε;
Δεν θα ήταν δημοκρατικότερο, ηθικότερο και εν τέλει δικαιότερο να συζητηθεί το θέμα αλλαγής ονομασίας του νεοσύστατου δήμου στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα εκλεγεί;
Άλλωστε και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του είναι και από τον νόμο που επικαλείται ο παραπάνω υποψήφιος προβλέπεται;
Για την ιστορία πάντως το αντίθετο του ενωτικού στο λεξικό του Τεγόπουλου - Φυτράκη είναι ανθενωτικός ή χωριστικός.
** ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
«Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης –
Πρόγραμμα Καλλικράτης»
Άρθρο 65
Αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου
1. Το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν το δήμο, εκτός από εκείνα που ανήκουν εκ του νόμου στην αρμοδιότητα του δημάρχου ή άλλου οργάνου του δήμου ή το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο μεταβίβασε σε επιτροπή του.
2. Το δημοτικό συμβούλιο εκφράζει τις θέσεις του σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος και γνωμοδοτεί όποτε δημόσιες αρχές ή αρμόδια όργανα ζητούν τη γνώμη του.
5 σχόλια:
Φίλε Αντικυραίε, θεωρώ πως τέτοιες απόψεις πρέπει να ακούγονται-διαβάζονται διότι θέτουν σε λειτουργία τους μηχανισμούς σκέψεις μας και δείχνουν σε όλους μας το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί ως πολίτες του δήμου. Αλλά για να κάνω το 'δικηγόρο του διαβόλου' πόσοι από εμάς (τους πολίτες, αλλά και από αυτούς που ζητούν τη ψήφο μας) είναι διατεθημένοι να απαιτήσουν να αλλάξει η ονομασία πχ. σε κάποια ουδέτερη ή να προστεθεί και το όνομα του 'Στειρίου'? Πόσο μπορώ εγώ και εσύ να βγούμε στην αγορά του χωριού μας και να ζητήσουμε την 'αποκατάσταση' του Στειρίου χωρίς οι υπόλοιποι συμπολίτες μας (από το Δίστομο, Αράχωβα, Αντίκυρα) να μην μας θεωρήσουν εχθρούς τους? Πόσο μπορείς εσύ και εγώ χωρίς να γίνουμε 'γραφικοί' να πείσουμε τους υπόλοιπους για συνεργασία ώστε 'σκύβουμε' όχι μόνο στα κοινά αλλά και στα τοπικά προβλήματα του καθενός και μαζί να προσπαθούμε να βρούμε λύση και όχι να λέμε 'σιγά...τι με νοιάζει εμένα το Δίστομο, η Αράχοβα, η Αντίκυρα, το Στείρι και πάει λέγοντας? Δεν θέλω να μου πεις πως αυτό είναι το ιδανικό διότι θεωρώ ό,τι είναι το ελάχιστο προαπαιτούμενο χρέος που έχουμε ως πολίτες. Εδώ λοιπόν, για μένα έχει σημασία η λέξη 'ενωτικός'. Πρέπει πρώτα απ' όλα να μάθουμε να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας και όχι να περιμένουμε να έρθει κάποιος άλλος να μας 'μαντρώσει'...Διότι αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι ο καθένας μας να ασκεί κριτική στον άλλο αλλά όταν πρέπει να 'βάλει πλάτη' τότε μη το είδατε...σιγά μην εκτεθεί και χαλάσει το δημόσιο προφίλ του καλού παιδιού που έχει...Μπορούμε να ακούμε-λέμε την αλήθεια και παράλληλα να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας? Μπορούμε να υποστηρίξουμε τον αυριανό δήμαρχο ή κάποιον υποψήφιο που θα μας θέσει προ τον ευθυνών μας? Το Στείρι είναι ένα τέτοιο πράδειγμα. Όλο αυτό τον καιρό κανένας όχι μόνο δεν έχει πάρει δημόσια θέση αλλά ούτε έχει αγωνιστεί (και μιλώ όχι μόνο για τους τοπικούς άρχοντες αλλά και για τους απλούς πολίτες ακόμα και του Στειρίου). Δεν θα πρέπει λοιπόν, αυτή η συμπεριφορά όλων μας να μας προβληματίζει? Διότι είμαι σίγουρος πως θα ισχύσει το 'σήμερα το Στείρι, αύριο εμείς, εσείς...και πάει λέγοντας'.
Φιλε ανωνυμε, θα σχολιασω το δικο σου σχολιο και οχι την αναρτιση του φιλου του Αντικυραιου... Ο λογος ειναι οτι εσυ διχνεις οτι εισαι πραγματικα προβληματισμενος, ενω ο φιλος ο Αντικυραιος (μαλλον δεν ειναι απο την Αντικυρα) διχνει εμπαθεια και απαξιωση για οτιδηποτε γινετε γυρω του, γιατι μαλλον περναει τα ορια των δυνατοτητων του..... Επειδη μαλλον δεν γνωριζεις, θα ηθελα να ξερεις οτι παρα πολλοι ανθρωποι εχουν παρει δημοσια θεση για το ονομα του νεου δημου μας και ολοι αυτοι θεωρουν οτι ειναι αδικο για ολους εμας και στερειτε σοβαροτητας αυτη η ονομασια..... Συγκεκρημενα αυτος που εχει αδικηθει περισσοτερο ειναι το Στειρι... Ειχα κανει παλιοτερα σε αυτο το blog μια αναρτιση και ειχα γραψει ακριβως τι πιστευω για ολο αυτο που ειχε γινει γυρω απο αυτο το θεμα, παραλληλα εγραφα και την προταση μου και πανω σε αυτη την προταση εχουν συμφωνησει παρα πολλοι απο την Αραχωβα..... Ελπιζω λοιπον η νεα δημοτικη αρχη υπο του κ.Γιαννη Πατσανταρα να δει το θεμα και να αποκαταστησει την αδικια..... Και κατι τελευταιο... Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, να εισαι σιγουρος οτι δεν προκειτε ποτε να αποκαταστησουν την αδικια αυτοι που την νομοθετησαν και αυτοι που στο παρελθον δεν την υπερασπιστηκαν, ελπιζω οτι καταλαβες σε ποιους και σε τι αναφερομαι.....
Φίλε ΧΑΡΗ...(Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ...)Η κατάσταση της αδικίας είναι θέμα δημάρχου και απόφασης δημοτικού συμβουλίου γιατί δεν έχουν τα κότσια να σταθούν απέναντι στα προβλήματα..φοβού τους κομματάρχες δημάρχους και μούγκα στην στρούγκα γιατί υπάρχουν και προσωπικά συμφέροντα.
αγαπητοι φιλοι στην συναντηση των δημοτικων συμβουλιων μεγαλο ονομα του ψηφοδελτιου του πατσανταρα,αραχωβιτης τον οποιον τα προγνωστικα φερνουν πρωτον συμβουλο και μεγαλο συνδικαλιστικο ονομα του διστομου ειχαν συμφωνησει διπλα μου οτι η τριπλη ονομασια ειναι κοροιδια και για τα 4 χωρια και οτι επρεπε να βρεθει μια κοινα αποδεκτη ονομασια μετα τις δημοτικες εκλογες π.χ δημος παρνασσου η κατι τετοιο.εμεις θα περιμενουμε
Αγαπητέ Ανώνυμε (30 Σεπτεμβρίου 2010 6:07 μ.μ.)
Το γραπτό κείμενο ή δημόσια δέσμευση έχουν αξία,όλα τα άλλα είναι για εσωτερική κατανάλωση ή για θετικές ή αρνητικές εντυπώσεις.
Δημοσίευση σχολίου