Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Αποτελεσματική αυτοδιοίκηση με απόρριψη του Μνημονίου

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΔΑΡΑ*
 Οι Αυτοδιοικητικές εκλογές μπορεί στο παρελθόν πρωτίστως να αφορούσαν τα τοπικά προβλήματα πάντοτε ΟΜΩΣ έστελναν και μηνύματα πολιτικού χαρακτήρα στις εκάστοτε κυβερνήσεις.
Οι εκλογές της 7.11.2010 διεξάγονται σε μία πρωτόγνωρη συγκυρία για την Ελλάδα με την παρουσία του «ΔΝΤ» και του «ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ» (Ν.3845/2010) που, εκτός της παραχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, τα σημάδια, είναι ήδη ορατά στους πολίτες και γενικότερα στην οικονομία και στην κοινωνία.

Εκείνο που θα κριθεί είναι αν αυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα αποτελέσουν ένα ΒΗΜΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ που θα δρομολογήσει και πολιτικές εξελίξεις ή θα ενταχθούν σε μία λογική που παραπέμπει στη φράση «δεν υπάρχει άλλη λύση από το ΔΝΤ» ούτε μπορεί ν’ αλλάξει κάτι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικά, άρα και στον Πειραιά, άρα «μία από τα ίδια» χωρίς ελπίδα και όραμα. Το χειρότερο είναι ότι η παραδοχή αυτή αν θα γίνει απ’ το καθένα θα γίνει με επίγνωση της χρεοκοπίας των πολιτικών που ασκήθηκαν μέχρι τώρα στην τοπική Αυτοδιοίκηση, και σε ό,τι μας αφορά στον Δήμο Πειραιά. Με άλλα λόγια η παραπάνω φράση, κατά τη γνώμη μου, αποτυπώνει την ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ της ΗΤΤΑΣ ως Πολιτών.
Στο επιχείρημα ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν ως πρόταγμα τα τοπικά προβλήματα και την καθημερινότητα του πολίτη, που είναι ορθό, η απάντηση είναι ότι η επιδιωκόμενη ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ που είναι η πεμπτουσία της Αυτοδιοίκησης για το σχεδιασμό της πόλης και την καθημερινότητα του πολίτη καθώς και η Αποτελεσματική και Κοινωνικά Ευαίσθητη ΤΟΠΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ δεν μπορεί να σταθεί μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο του «ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ» του «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ» και του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Η εφαρμογή του «Καλλικράτη» προβλέπει περικοπή του 1 δισ. από τα 4 δισ. που δίνει το κράτος στους δήμους γεγονός που αποκλείει την αλληλέγγυα και αποτελεσματική τοπική εξουσία. Η βασικά σωστή κεντρική ιδέα της «μεταρρύθμισης» της Αυτοδιοίκησης χάνει τη σημασία της σε συνθήκες «ΔΝΤ» και του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», όπως τελικά διαμορφώθηκε στο πόδι, χωρίς στοιχειώδη διάλογο και διαβούλευση με την κοινωνία.
ΠΡΟΤΑΣΗ
 ΑΡΑ οι εκλογές του Νοεμβρίου δεν μπορεί να είναι: «ΟΥΤΕ ΣΚΕΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ» «ΟΥΤΕ ΣΚΕΤΕΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ» ΟΜΩΣ με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕΩΝ μπορούν να αποτελέσουν μία ευκαιρία:
1ον)ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ με ορθολογική ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ για την πόλη και την καθημερινότητα του πολίτη αλλά και με ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ με δίκτυο προστασίας και αλληλεγγύης όσων ωθούνται εξ αιτίας της κρίσης στο περιθώριο (άνεργοι, ανασφάλιστοι, πεινασμένοι, κ.λπ.) και επομένως δίνεται η ευκαιρία για ακύρωση των πολλών αρνητικών του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», και παράλληλα αποτελεί ευκαιρία
2ον) ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ στις μέχρι τώρα γνωστές πολιτικές των δύο πόλων του δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ.) που φέρουν πλέρια την ευθύνη για τα αδιέξοδα της χώρας.
Η μη αποδοκιμασία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των επιλογών της στο αυτοδιοικητικό αλλά και στο πολιτικό πεδίο θα δώσει τη δυνατότητα κλιμάκωσης της περικοπής μισθών-συντάξεων και δικαιωμάτων αφού σε αυτή την περίπτωση θα έχει την επιδοκιμασία της λαϊκής ψήφου.
ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ: Η συγκρότηση και συνεννόηση, έστω και αργά, ενός ευρύτατου φάσματος κυρίως κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, χωρίς τις στενωπούς της «ιδεολογικής καθαρότητας», η συσπείρωση πολιτών αυτοδιοικητικών κινήσεων και κινημάτων πολιτών με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕΩΝ που θα διεκδικήσουν:
α) την ΗΤΤΑ μιας αδιέξοδης και αναποτελεσματικής Αυτοδιοίκησης που όλοι «τη ζήσαμε στο πετσί μας»τόσα χρόνια και
β) την ΗΤΤΑ του εκβιαστικού διλήμματος «ΔΝΤ ή καταστροφή».
Η διαμαρτυρία και η αμφισβήτηση των πολιτικών επιλογών μιας κυβέρνησης εκ του πονηρού ανάγεται σε κίνδυνο για το «έθνος», την «πατρίδα» και την κοινωνία.
* Ο Γιάννης Καρδαράς είναι δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Το λιμάνι της αγωνίας»

Δεν υπάρχουν σχόλια: