Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΑΛΕΣΜΑ...ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ.

Την Παρασκευή ( 24/9/2010 ) συναντηθήκαμε πολίτες από το Δίστομο, το Στείρι, την Αράχωβα και την Αντίκυρα  με ενεργό συμμετοχή τα τελευταία χρόνια στα τοπικά κινήματα και τους κοινωνικούς αγώνες.

Διαπιστώσαμε ότι:
·                    ότι το πρόγραμμα Καλλικράτης, παρά την καθιέρωση της εκλογής των Δημοτικών και  Περιφερειακών Οργάνων, στην ουσία, οδηγεί σε δημοτικές και περιφερειακές αρχές που θα λογοδοτούν πολύ λιγότερο στους πολίτες και θα ελέγχονται πολύ περισσότερο από κεντρικές κομματικές επιλογές και ισχυρά “κέντρα” αποφάσεων, παρά τους βαρύγδουπους τίτλους των ήδη υποψηφίων περί ανεξαρτησίας.
Ήδη, αυτή η κατεύθυνση αποτυπώνεται στις διεργασίες επιλογής κομματικών υποψηφίων, που εμπλέκουν λιγότερο από κάθε άλλη φορά την τοπική κοινωνία.

 Οι περισσότεροι αιρετοί, στους προηγούμενους προ Καλλικράτειους  Δήμους και κοινότητες της περιοχής , επιδόθηκαν σε πελατειακές σχέσεις  καιλειτούργησαν ως εντολοδόχοι συμφερόντων, αγνοώντας το όποιο περιβαλλοντικό ή κοινωνικό κόστος.

            Γνωρίζουμε ότι  οι εκλογές του Νοεμβρίου για τον νέο Δήμο Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας  αλλά και για την αυτοδιοίκηση θα διεξαχθούν σ’ ένα εντελώς νέο τοπίο:
·     Από τη μια πλευρά, η διοικητική μεταρρύθμιση θεσμοθετεί το συγκεντρωτισμό αντί της αποκέντρωσης, απομακρύνοντας έτσι τους πολίτες από τα κέντρα αποφάσεων που άμεσα τους αφορούν και αποτελεί μέρος του περίφημου μνημονίου.
·     Από την άλλη, τα επαχθή κυβερνητικά μέτρα, που εκτός από τη διάλυση κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, θα κλυδωνίσουν σοβαρά την ίδια την υπόσταση του νέου δήμου. Υπηρεσίες σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, το περιβάλλον, οι κοινωνικές παροχές, μεταφέρονται στην ευθύνη τοπικών και περιφερειακών δομών χωρίς πόρους, με μειωμένο προσωπικό, με σχεδόν ανύπαρκτη υποδομή και χωρίς οργάνωση.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η ανάγκη για διαφάνεια, έλεγχο στη διαχείριση και κοινωνικές διεκδικήσεις θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη.

Επιδιώκουμε ένα Δήμο δημοκρατικό, με τους πολίτες πρωταγωνιστές, με ανεξαρτησία και αυτοτέλεια από την κεντρική διοίκηση. Θέλουμε μια Δημοτική αρχή που να σέβεται και να αξιοποιεί τους πόρους και τα πλεονεκτήματα της περιοχής με κοινωνικό σχεδιασμό και φροντίδα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Επιδιώκουμε μια ανάπτυξη που να διαχέει τα οφέλη σε όλη την κοινωνία, να μην εξαντλεί τα φυσικά αποθέματα, να αντιστρέφει το μοντέλο της ατομικής κατανάλωσης προς όφελος συλλογικών αγαθών, να στηρίζεται σε δραστηριότητες όπως η αναβάθμιση της υγείας και παιδείας με δημόσιο χαρακτήρα για όλους τους πολίτες, η καλλιέργεια του πολιτισμού, η βελτίωση της επικοινωνίας, η εφαρμογή τεχνολογιών για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, η καθαρή παραγωγή στη βιομηχανία και τη βιοτεχνία, η παραγωγή ποιοτικών και βιολογικών προϊόντων.

Θεωρούμε ότι στις σημερινές συνθήκες η έννοια “ του νέου  Δήμου Διστόμου – Αράχωβας - Αντίκυρας” πρέπει να αποκτήσει ένα νέο περιεχόμενο, για να ακυρώσουμε αυτά που μας επιβάλλονται και να διεκδικήσουμε συμμετοχή και λόγο σε όσα αφορούν την διαχείριση της καθημερινότητάς μας.

Για το λόγο αυτό, συναντιόμαστε την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010, στο Δίστομο στην αίθουσα του Στάθη Σταθά στις 8:30 μ.μ.
ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: