Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

ΔΗΜΟΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ:Επιστολή σε Δήμο Διστόμου και Ανακοίνωση - Καταγγελία


ΔΗΜΟΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ
Αράχωβα, 10-5-2010
Αριθ. Πρωτ.: 1252
E mail: arachova@otenet.gr

ΠΡΟΣ:
1. Δήμαρχο Διστόμου
2. Πρόεδρο της Κοινότητας Αντίκυρας
3. Τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Διστόμου
4. Τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Αντίκυρας
ΚΟΙΝ: Βουλευτές Βοιωτίας
κ. Α. Αγάτσα,
κ. Μ. Γιαννάκη
κ. Β. Τόγια,
κ. Β. Τσόνογλου,

Κύριε Δήμαρχε, κύριοι Πρόεδροι, κύριοι Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αράχωβας στη συνεδρίασή του της 9/5/2010 αποφάσισε ομόφωνα...


...μεταξύ άλλων να λάβει ο Δήμος Αράχωβας την πρωτοβουλία κοινής συνάντησης των Δημάρχων, του Προέδρου και των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων των Δήμων Αράχωβας και Διστόμου και της Κοινότητας Αντίκυρας , την Δευτέρα 17-5-2010 και ώρα 20:00΄ στο Πολιτιστικό Κέντρο Αντίκυρας, με σκοπό να συζητήσουμε τα προβλήματα και τις προοπτικές που δημιουργούνται για τις περιοχές μας από το Σχέδιο "Καλλικράτης", με το οποίο όπως είναι γνωστό οι πόλεις μας συνενώνονται στα πλαίσια ενιαίου Δήμου.
Ελπίζω και πιστεύω ότι θα ανταποκριθείτε στην πρόσκλησή μας και θα προσέλθετε στην συνάντηση, με σκοπό να θέσουμε τις βάσεις της μελλοντικής συνεργασίας μας, επ’ ωφελεία των πόλεων και των δημοτών μας.
Το Δημοτικό μας Συμβούλιο επίσης αποφάσισε να προσκληθούν στην συνάντηση και οι τέσσερις (4) βουλευτές του νομού Βοιωτίας, στους οποίους κοινοποιούμε την παρούσα, ως πρόσκληση.
Με εξαιρετική τιμή 
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ 

Γεώργιος ΑΝΔΡΕΟΥ-ΛΕΟΝΤΙΟΣ

*****************************************************************




Ανακοίνωση για δημοσίευση




Δήμος Αράχωβας Βοιωτίας Ανακοίνωση - Καταγγελία 



Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αράχωβας ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την «μεθόδευση» και «λαθροχειρία», του Υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σε βάρος της πόλεώς μας.
Γιατί σε «μεθόδευση» και «λαθροχειρία» μόνο μπορεί να αποδοθεί η αλλαγή του ονόματος του Δήμου, στον επίσημο πίνακα (με το επίσημο λογότυπο του Υπουργείου) των ονομάτων και των περιφερειών των νέων Δήμων του Σχεδίου «Καλλικράτης», που δόθηκε στην δημοσιότητα την 28/4/2010, νωρίς το απόγευμα, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο από το Υπουργείο Εσωτερικών Α.Η.Δ., ηλεκτρονικά στο διαδίκτυο και τα ΜΜΕ και αναρτήθηκε στις ηλεκτρονικές σελίδες των εφημερίδων και των πρακτορείων και δημοσιεύθηκε στο σύνολο των πρωϊνών εφημερίδων της επομένης, λίγες ώρες αργότερα (22.00) της ίδιας ημέρας:
Από : «.. 6. Δήμος Αράχωβας με έδρα το Δίστομο αποτελούμενος από τους Δήμους Αραχόβης, β.Διστόμου και τη Κοινότητα Αντικύρας, οι οποίοι καταργούνται.
Β. Ο Δήμος Αράχωβας χαρακτηρίζεται ως ορεινός…»,
Σε: «.. 6. Δήμος Διστόμου με έδρα το Δίστομο αποτελούμενος από τους Δήμους Αραχώβης, β. Διστόμου και τη Κοινότητα Αντικύρας, οι οποίοι καταργούνται.
Β. Ο Δήμος Διστόμου χαρακτηρίζεται ως ορεινός…».
Με τον πρωτοφανή και απαράδεκτο τρόπο αυτό, που οι Αραχωβίτες πιστεύουν ακράδαντα ότι οφείλεται σε παρέμβαση της τελευταίας στιγμής υψηλά ιστάμενων - η δικαιολογία «περί λάθους» όχι μόνο δεν είναι πειστική, αλλά και καταρρίπτεται από τον ορεινό χαρακτήρα που δίδεται στο Δήμο, που δεν δικαιολογείται χωρίς την Αράχωβα – που είναι Δήμος από το 1946, ως ιστορικός τόπος, η πληθυσμιακά μεγαλύτερη πόλη του νέου Δήμου με 4.180 κατοίκους έναντι 3.350 του Διστόμου, 2.984 της Αντίκυρας και 1.018 του Στειρίου (απογραφή 2001). Με τον τρόπο αυτό η Αράχωβα – ως τοπικής ταυτότητα - «διαγράφεται από τον Χάρτη», με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μέλλον και την ανάπτυξή της, αλλά και για το μέλλον του χειμερινού τουρισμού στη χώρα μας, του οποίου υπήρξε και είναι η ναυαρχίδα, ιδιαίτερα στις χαλεπές μέρες που διέρχεται η χώρα μας.
Η ιστορική και πασίγνωστη Αράχωβα, η Ανεμώρεια του Ομήρου (Ιλιάδα, Β 519), ταυτόσημη με τον Παρνασσό, το Δευκαλίωνα και την Πύρρα – λίκνο της Ανθρωπότητας, των Μουσών και του Πολιτισμού, η Αράχωβα του Καραϊσκάκη και της ομώνυμης μάχης, που το 1826 έσωσε την Επανάσταση του 1821, η Αράχωβα της υφαντικής τέχνης, των παραδοσιακών προϊόντων με ονομασία προέλευσης, της λαογραφίας, της παράδοσης και του Άη – Γιώργη, πρωτοπόρος του Ελληνικού Χειμερινού Τουρισμού, της Χιονοδρομίας και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, της αυτόνομης, αυτοδύναμης και συνεχούς ανάπτυξης, η Αράχωβα, διακεκριμένο διεθνές BRAND NAME, προβεβλημένος, τουριστικός, πολιτιστικός, κοσμοπολίτικος, και ταυτόχρονα λαϊκός και νεανικός προορισμός, αιμοδότης της τοπικής και της Εθνικής Οικονομίας (πρώτη στα φορολογικά έσοδα της Δ.Ο.Υ. Λιβαδειάς), πρέπει να παραμείνει Δήμος για την ίδια, για την περιοχή και για την Εθνική Οικονομία και προβολή. Είναι έγκλημα η επιχειρούμενη « διαγραφή της Αράχωβας από το Χάρτη».
Οι κάτοικοι της πόλης μας αγανακτισμένοι και από τη μεθόδευση και από την υποβάθμιση απειλούν με δυναμικές κινητοποιήσεις.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, ως έσχατο μέσο, παρέδωσε ήδη στον Δήμαρχο τις παραιτήσεις όλων των μελών του και των αναπληρωματικών , αν στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μετά την διαβούλευση, παραμείνει ο Δήμος, όπως «διορθώθηκε».
Πιστεύουμε ότι, έστω και στην έσχατη ώρα και αν η πολυδιαφημισμένη διαβούλευση είναι ουσιαστική, θα γίνει αντιληπτό από τους αρμόδιους ότι , στις δύσκολες αυτές ώρες της πατρίδας, η συγκεκριμένη απόφαση, που πυροδότησε, αναίτια, σοβαρή αντιπαλότητα μεταξύ των κατοίκων δύο ιστορικών γειτονικών πόλεων, που καλούνται να συνεργασθούν στα πλαίσια του Νέου Δήμου, είναι αντίθετη στις ίδιες τις αρχές του «Καλλικράτη», όπως αυτές εκφράζονται στο κείμενο, που το ίδιο το Υπουργείο κοινοποίησε σε όλους τους ενδιαφερόμενους για συζήτηση και στοχεύει στην ανάπτυξη και την συνεργασία και θα επανορθώσουν την αδικία, αποδίδοντας στην πόλη μας το όνομα και την έδρα του νέου Δήμου Είναι θέμα Αρχών με πρώτη και κύρια την δικαιοσύνη αλλά και την ισότητα και την ισοτιμία.
Αν και η πόλη μας μπορεί, με βάση τις αρχές του Καλλικράτη (« …ορεινές Κοινότητες άνω των 2000 κατοίκων δεν καταργούνται…»), ως ορεινή (υψόμετρο 1000 μ) και κυρίως λόγω της οικονομικής και αναπτυξιακής της αυτάρκειας, να αποτελέσει, μόνη, ανεξάρτητο Δήμο, συμβατό με τις λοιπές αρχές του Καλλικράτη.
Ο Δήμος μας και όλοι οι Αραχωβίτες τιμούμε το Δίστομο, τους αθώους νεκρούς της ναζιστικής θηριωδίας και τους κατοίκους της πόλεως σήμερα και αποβλέπουμε σε αγαστή συνεργασία στο μέλλον. Θεωρούμε όμως ότι το σημαντικό ιστορικό γεγονός αυτό, δεν αποτελεί ικανό λόγο να σβήσει το όνομα της Αράχωβας και ο τόπος, που είναι εξ ίσου, και περισσότερο, ιστορικός και παράλληλα παγκόσμια γνωστός και καταξιωμένος τουριστικός και πολιτιστικός προορισμός, αλλά και συνυφασμένος με την ανάπτυξη και το μέλλον, γιατί μαζί σβήνει και ο Παρνασσός με ότι συμβολίζει και σημαίνει, ο χιονοδρομικός – χειμερινός τουρισμός στην χώρα μας και η ανάπτυξη της περιοχής, από την οποία όλοι έχουν να επωφεληθούν.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: