Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Γεμίζει ο κουμπαράς για το αρχαίο θέατρο Δελφών.


Ο κουμπαράς για τη συνεισφορά σε έργα αναστήλωσης αρχαίων μνημείων φαίνεται πως λειτουργεί. Την αίσθηση αυτή άφησε ο επικεφαλής του «Διαζώματος» Σταύρος Μπένος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αναφερόμενος στην αρωγή των πολιτών για την αναστήλωση δύο αρχαίων θεάτρων, των Δελφών και της Νικόπολης.
Η προμελέτη του θεάτρου Δελφών, που εκπονήθηκε από τη Λιάνα Χλέπα και τον Κωνσταντίνο Παπαντωνόπουλο, χρηματοδοτήθηκε «από δύο κυρίες με 95.000 ευρώ, από μαθητές της Βαρβακείου και μία Γαλλίδα φιλόλογο» είπε ο κ. Μπένος.
Το αρχαίο θέατρο Δελφών πάσχει τόσο από τη φθορά του χρόνου, τα όμβρια ύδατα, όσο και από την πτώση των βράχων. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία παίρνει μέτρα για τα επείγοντα. Χρειάζονται όμως και επεμβάσεις σε βάθος. Σύμφωνα με την προμελέτη, θα ληφθούν μέτρα για να ανακοπεί η φθορά του μνημείου, θα συμπληρωθούν κάποια ακραία εδώλια και θα γίνουν όσες συμπληρώσεις, ανατάξεις και πληρώσεις ρωγμών είναι αναγκαίες.
Μεταξύ άλλων προγραμματίζεται η πρώτη επέμβαση στον αγωγό της ορχήστρας. Η μελέτη βασίστηκε στα αρχεία της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής που σκάβει στους Δελφούς πάνω από έναν αιώνα.
Το «Διάζωμα» χρηματοδοτεί τη σύνταξη 20 μελετών για αρχαία θέατρα, σύμφωνα με τον Στ. Μπένο, και ελπίζει να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ άλλα 30. Το ΚΑΣ εξέτασε και τη μελέτη των Ευ. Παυλίδη και Κ. Παπαβασιλείου για τη συντήρηση και προστασία του αρχαίου θεάτρου Νικόπολης, ένα από τα μεγαλύτερα της αρχαιότητας, που σώζει σε εντυπωσιακό ύψος τμήμα του σκηνικού οικοδομήματός του. Το μνημείο έχει μελετηθεί εδώ και χρόνια από πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: