Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Επενδυτική μετανάστευση φέρνει η κρίση.

Του Πάνου Παναγιώτου
Χρηματιστηριακός Τεχνικός Αναλυτής
 Μπορεί τα διεθνή χρηματιστήρια να αντέδρασαν ανοδικά την Τετάρτη αλλά το ελληνικό βούλιαξε σε νέο πολυτές χαμηλό επίπεδο τιμών, με την ανησυχία για μία επικείμενη πτώχευση να χτυπά κόκκινο οδηγώντας τους επενδυτές σε πωλήσεις πανικού.

Δεν είναι όμως η πτώση του ΧΑ την Τετάρτη που προκαλεί προβληματισμό αλλά η πορεία του από την αρχή της ελληνικής κρίσης καθώς έχουν χαθεί περί τα 100 δις δολάρια σε κεφαλαιοποίηση ενώ η απόδοση του ΓΔ είναι σταθερά η χειρότερη στον κόσμο κάτι το οποίο ισχύει πλέον και στο 2011.

Η κρυφή χρηματιστηριακή πλευρά της κρίσης δε σταματά στο μέγεθος των απωλειών του ΧΑ που είναι δραματικό αλλά προχωρά στο βάθος της βλάβης που έχει προκληθεί συνολικά στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία έχασε την αξιοπιστία και το κύρος της ως αναπτυγμένη αγορά μετοχών και έχει μετατραπεί σε ένα απαξιωμένο «καζίνο» μικρού βεληνεκούς, κάτι που θα χρειαστεί χρόνια για να αλλάξει.

Ο τραπεζικός κλάδος έχει υποστεί ένα άνευ προηγούμενου πλήγμα το οποίο επιτείνει την κρίση που διέρχεται ενώ οι μετοχές του ΧΑ που έχουν διαφοροποιηθεί θετικά είναι ελάχιστες αν όχι ανύπαρκτες

Μέσα σε αυτό το χρηματιστηριακό σκηνικό δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση ότι ακόμη και οι Έλληνες επενδυτές εγκαταλείπουν το ΧΑ αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες αλλού. Η μετανάστευση επενδυτικών κεφαλαίων δια μέσου της χρηματιστηριακής οδού είναι άλλη μία από τις παράπλευρες απώλειες μίας κρίσης που φαίνεται πως πάει την Ελλάδα πίσω δεκαετίες ακόμη και στο χρηματιστηριακό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: