Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Γυναίκα μόνη, όπου γης, διεκδικεί...

Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ

Εκατό χρόνια αφ' ότου θεσπίστηκε η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας και παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε πολλές χώρες, η βία, η φτώχεια, ο αποκλεισμός, η ανεργία εξακολουθούν να πλήττουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις γυναίκες, που αποτελούν τα 2/3 του αναλφάβητου πληθυσμού της Γης.
Κάθε 24 ώρες, μια γυναίκα σκοτώνεται στην Τουρκία στο όνομα της «τιμής». Γι' αυτούς τους λόγους και για πολλούς άλλους, η 8η Μαρτίου δεν μπορεί να είναι ημέρα γιορτής, αλλά αφορμή για δράση, συμφωνούν οργανώσεις αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών.
«Να μη γίνει το νυφικό μας σάβανο», ήταν η γραμμένη πάνω σε πινακίδα φράση που έφερε μια γυναίκα, μεταμφιεσμένη σε νύφη στην Αγκυρα. Χιλιάδες γυναίκες σε όλη την Τουρκία διαδήλωσαν για ίσα δικαιώματα και τερματισμό της οικογενειακής βίας και των εγκλημάτων «τιμής». Μία γυναίκα σκοτώνεται κάθε μέρα, ανέφερε σε έκθεσή του το Ταμείο του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό, ενώ στον τουρκικό Τύπο γράφτηκε ότι πέντε γυναίκες καθημερινά δολοφονούνται ή αυτοκτονούν, πολλές ανήλικες.
Παρά την «αξιοσημείωτη πρόοδο» στην ισότητα των φύλων, από το 1911 μέχρι σήμερα, πολλοί στόχοι δεν έχουν υλοποιηθεί, σημείωσε η επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τις γυναίκες.
Οι προκαταλήψεις εναντίον τους, σύμφωνα με τον επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εμποδίζουν την επαγγελματική τους ανέλιξη, με αποτέλεσμα οι αμοιβές τους να υπολείπονται κατά 15-20% έναντι των ανδρών. Το δικαίωμα της ίσης αμοιβής για ίση εργασία, θύμιζε ο Τόμας Χάμαρμπεργκ, έχει αναγνωριστεί ως θεμελιώδες δικαίωμα εδώ και 60 χρόνια.
Μήνυμα να γίνουν οι γυναίκες μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων σε Αίγυπτο, Τυνησία και αλλού στη Μέση Ανατολή, έστειλε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, ενώ στον «καθοριστικό τους ρόλο» στις εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή αναφέρθηκε με έμφαση στις Βρυξέλλες και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον.
Οι γυναίκες, όμως, που συγκεντρώθηκαν χθες στην πλατεία Ταχρίρ δεν είχαν την αντιμετώπιση που περίμεναν. Ομάδες νεαρών τις προσέγγισαν, τις πρόσβαλαν λεκτικά και επιτέθηκαν σε ορισμένες που έφεραν πλακάτ με συνθήματα για συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή. Στην Τυνησία, πάντως, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις εγκαινίασαν χθες εκστρατεία για μια «πιο δημοκρατική κοινωνίες με ίσες ευκαιρίες» για άνδρες και γυναίκες -«μαζί κάναμε την επανάσταση και μαζί πρέπει να οικοδομήσουμε τη χώρα», είναι το κεντρικό σύνθημα.
Στο Σουδάν, η θαρραλέα διαμαρτυρία 60 γυναικών για τη σύλληψη και το βιασμό της Σαφιγιά Εσχάκ, αντικυβερνητικής ακτιβίστριας, έληξε όταν οι 250 αστυνομικοί που τις περικύκλωσαν συνέλαβαν τις 40 και ξυλοκόπησαν πολλές από αυτές.
Οι Ιταλίδες γυναίκες είχαν κάθε λόγο να διαδηλώσουν χθες για την αξιοπρέπειά τους, όπως κάνουν μήνες τώρα διαμαρτυρόμενες για τη στάση του πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: