Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Σχέδιο Καλλικράτης & Στείρι, η αποβίβαση από το τρένο

ΤΥΧΑΙΟ ?......ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ…!!!
Του Γιάννη Παπαϊωάννου
Στη νέα δομή του ο νέος δήμος-τρένο Διστόμου-Αραχώβης-Αντικύρας θα αποτελείται από το Δημοτικό Συμβούλιο (αποτελούμενο από 27 συμβούλους) το οποίο θα ηγείται των
  • Δημοτικών Κοινοτήτων  (αποτελούμενες από 5 μέλη για <1000 κατοίκους).
  • Τοπικών Κοινοτήτων (αποτελούμενες από 3 μέλη για >300 κατοίκους).
Συγκρότηση  δήμων  (NOMOΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3852Άρθρο 2
1. Η εδαφική περιφέρεια  του κάθε δήμου που συνιστάται  με τον παρόντα νόμο αποτελείται  από τις εδαφικές περιφέρειες  των συνενούμενων Οργανισμών  Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.). Οι εδαφικές αυτές περιφέρειες αποτελούν τις δημοτικές ενότητες του νέου δήμου και φέρουν το όνομα του πρώην δήμου ή της κοινότητας.
2. Τα τοπικά διαμερίσματα που ορίζονται στο άρθρο 2 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3463/2006 (Κ.Δ.Κ.) (ΦΕΚ 114 Α΄), μετονομάζονται σε τοπικές κοινότητες, εφόσον έχουν πληθυσμό έως και 2.000 κατοίκους και σε δημοτικές κοινότητες εφόσον έχουν πληθυσμό μεγαλύτερο από 2.000 κατοίκους. Τοπικές ή δημοτικές κοινότητες αποτελούν και οι δήμοι ή οι κοινότητες που καταργήθηκαν ύστερα από εθελούσια συνένωση σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 410/1995 (ΦΕΚ 231 Α΄) ή συνενώνονται με τον παρόντα νόμο και δεν αποτελούνται από τοπικά διαμερίσματα.
3. Δημοτική κοινότητα  συγκροτούν τα τοπικά διαμερίσματα  νησιών που έχουν πληθυσμό άνω των χιλίων (1.000) κατοίκων. Επίσης, συγκροτούν δημοτική κοινότητα ανεξαρτήτως πληθυσμού πρώην κοινότητες ή τοπικά διαμερίσματα που εκτείνονται σε όλη την περιφέρειατου νησιού και δεν αποτελούν δήμο σύμφωνα με το άρθρο 1.
4. Τα δημοτικά διαμερίσματα στα οποία διαιρούνται οι δήμοι άνω των 100.000 κατοίκων μετονομάζονται σε δημοτικές κοινότητες.
Ο ρυθμιστής λοιπόν,  το Δημοτικό συμβούλιο εκλέγεται  ως εξής (NOMOΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3852) Άρθρο 30:
Μέτρο για τον  υπολογισμό του αριθμού των δημοτικών συμβούλων κάθε εκλογικής περιφέρειας αποτελεί το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού πληθυσμού όλου του δήμου δια του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου κάθε δήμου. Από το πηλίκο της διαίρεσης του αριθμού των κατοίκων της εκλογικής περιφέρειας δια του εκλογικού μέτρου προκύπτει ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων της κάθε εκλογικής περιφέρειας. Οι θέσεις στο δημοτικό συμβούλιο που παραμένουν αδιάθετες, προστίθενται ανά μία στις εκλογικές περιφέρειες με τα μεγαλύτερα, κατά σειρά, υπόλοιπα. Εάν από την παραπάνω διαδικασία προκύψουν εκλογικές περιφέρειες χωρίς έδρα, τότε διατίθεται σε αυτή μία (1) έδρα με την αφαίρεση μίας από κάθε εκλογική περιφέρεια του δήμου με το μεγαλύτερο αριθμό εδρών και κατά φθίνουσα σειρά. Σε περίπτωση εκλογικών περιφερειών με ίδιο αριθμό εδρών, η έδρα αφαιρείται από εκείνη με το μικρότερο πραγματικό πληθυσμό.
Σύμφωνα με την τελευταία  απογραφή του 2001 η κατανομή του πληθυσμού  είναι:
      Δίστομο-Στείρι : 4368 (Δίστομο: 3350 + Στείρι: 1018)
      Αράχωβα : 4180
      Αντίκυρα : 2984
      Σύνολο  : 11532
Άρα οι έδρες θα είναι:



Για σύνολο συμβούλων : 27
Για Δίστομο-Στείρι : 11532/27= 427  4368/427=10,2= ~10
Για Αράχωβα  : 11532/27= 427  4180/427=9,78= ~10
Για Αντίκυρα  : 11532/27= 427  2984/427=6,98 = ~7
Έτσι προκύπτει  ότι δεν έχουμε αδιάθετες έδρες  αλλά υπάρχει ισοβαθμία μεταξύ Αράχωβας-Διστόμου. Η Αράχωβα έχει μικρότερο πληθυσμό από το Δίστομο οπότε η έδρα της πάει στο Δίστομο και  διαμορφώνεται το τελικό 11, 9, 7 για Δίστομο, Αράχωβα, Αντίκυρα αντίστοιχα.
[Εάν υπήρχαν αδιάθετες έδρες.
Για τον κάθε δήμο θα υπολογίζαμε τον  πληθυσμό που αντιστοιχεί  στις έδρες που  βρήκαμε και στη  συνέχεια θα αφαιρούσαμε  από το αποτέλεσμα τον πληθυσμό του  ώστε να βρούμε το υπόλοιπο του πληθυσμού. Τέλος, θα προσθέταμε έδρες  ανά μία στις εκλογικές περιφέρειες με τα μεγαλύτερα, κατά σειρά, υπόλοιπα:
Για Δίστομο-Στείρι : 427x10=4270  4270-4368=-98= 0 υπόλοιπο
Για Αράχωβα  : 427x10=4270  4270-4180=  90 υπόλοιπο
Για Αντίκυρα  : 427x7=2989  4270-2989=  1281 υπόλοιπο
Αλλά  τα παραπάνω δεν ισχύουν  διότι δεν υπάρχουν αδιάθετες έδρες  εξ’ αιτίας του  ότι είμαστε κοντά  στο κάτω όριο των 10000 κατοίκων.]

Σύμφωνα λοιπόν, με τα παραπάνω παρατηρούμε ό,τι το Δίστομο αποκτά πλεονέκτημα εξαιτίας του Στειρίου (που δεν συμπεριλαμβάνεται στο τρένο και κανείς δε νοιάζεται…-προς το παρόν-).
  • Ποιος μεθαύριο, θα χρειάζεται το Στείρι για να αποκτήσει πλεονέκτημα εδρών?
    Τι  θα γίνει εάν στην επόμενη απογραφή στο Στείρι απογραφούν πχ.500 άτομα, κάντε τους υπολογισμούς...(προς Θεού δεν εννοώ να πάμε να ζήσουμε αλλού, αφορά αποκλειστικά και μόνο την απογραφή αφού έτσι το Στείρι δεν χάνει κάτι)
  • Ποιος μεθαύριο, θα χρειάζεται το Στείρι για να αποκτήσει την πλειοψηφία 2/3 (18 έδρες) του συμβουλίου για να λαμβάνει αποφάσεις πχ. περί ονομασίας εάν το Στείρι έχει 2 ή περισσότερους εκλεγμένους συμβούλους?
ΤΙ  ΙΣΧΥΕΙ ΠΕΡΙ ΑΝΤΙΜΙΣΘΙΑΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΟΜΩΣ? (NOMOΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3852) Άρθρο 92
1. Οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων, λαμβάνουν αντιμισθία η οποία καταβάλλεται από το δήμο.
2. Η αντιμισθία των δημάρχων σε δήμους με πληθυσμό άνω των εκατό χιλιάδων (100.000) κατοίκων είναι ισόποση με το σύνολο των πάσης φύσεως αποδοχών του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου (περίπου 6000€ μικτά), των δημάρχων των δήμων με πληθυσμό από είκοσι χιλιάδες (20.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) κατοίκους είναι ισόποση με το ογδόντα τοις εκατό (80%, ~4800€/μήνα) των ανωτέρω αποδοχών και των δημάρχων των δήμων με πληθυσμό κάτω των είκοσι χιλιάδων (20.000) κατοίκων είναι ισόποση με το εξήντα τοις εκατό (60%) των ανωτέρω αποδοχών.
3. Οι αντιδήμαρχοι λαμβάνουν το πενήντα τοις εκατό (50%, ~2400€/μήνα) της αντιμισθίας που αναλογεί στο δήμαρχο, ενώ οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων λαμβάνουν το σαράντα τοις εκατό (40%,  ~1920€/μήνα) αυτής.
Και σήμερα βέβαια το ίδιο ισχύει με μια μικρή προσαύξηση...
Ο αριθμός των αντιδημάρχων στους δήμους που προέρχονται από συνένωση κατά τον παρόντα νόμο [(NOMOΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3852) Άρθρο 59] ορίζει : ….σε δήμους με πληθυσμό πάνω από πέντε χιλιάδες έναν (5.001) και έως είκοσι χιλιάδες (20.000) κατοίκους ορίζονται έως τέσσερις (4).


Υ.Γ.:
  • Όλα αυτά τα χρόνια για τη μισθοδοσία τα ίδια ίσχυαν ίσως και λίγο προσαυξημένα!!! Ας αναρωτηθούμε όλοι μας πόσοι από αυτούς ‘έβγαλαν’ το μισθό (που τους πληρώναμε) με τις υπηρεσίες που μας προσέφεραν (?). Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν μιλώ βέβαια μόνο για τα τελευταία τέσσερα χρόνια...
  • Τι θα γίνει εάν στην επόμενη απογραφή στο Στείρι απογραφούν πχ.500 άτομα, κάντε τους υπολογισμούς...(προς Θεού δεν εννοώ να πάμε να ζήσουμε αλλού, αφορά αποκλειστικά και μόνο την απογραφή αφού έτσι το Στείρι δεν χάνει κάτι) Ποιοί θα χάσουν τα κεκτημένα τόσων χρόνων? Δεν νομίζω πάντως να είναι οι απλοί πολίτες.
  • Μήπως τελικά, αυτή η αποβίβαση από ένα τρένο που ταξιδεύει με τα βαγόνια του να συνδέονται μεταξύ τους με επισφαλείς (αν όχι ανύπαρκτους) δεσμούς και κατά συνέπεια επικύνδυνο για όλους τους επιβάτες (πολίτες), δίνει την ευκαιρία στο Στείρι να δημιουργήσει ένα νέο τρένο που θα ταξιδεύει με ασφάλεια για όλους τους επιβάτες (πολίτες)?
  • Όλα τα ανωτέρω είναι απλοί προβληματισμοί προς συζήτηση ,μόνο και μόνο για να αναδείξουμε ότι και το Στείρι μπορεί εάν το θέλουμε όλοι μας να αποκτήσει ρόλο " ρυθμιστή " με την καλή έννοια και χωρίς να υποθάλπει το μέλλον και την πορεία κανενός.   
( Φωτογραφία  από Ντελάλη της Αράχωβας)

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπαμπά να φύγουμε απο το Στείρι και να πάμε σε μία μεγάλη πόλη για να γίνει το χωριό μας μικρούλι και να ερχόμαστε για διακοπές και το χειμώνα και το καλοκαίρι.

Γιατί τώρα τελευταία ο θείος κάνει συνέχεια ωραίες διαφημίσεις για το Στείρι και μου αρέσει πολύ το χωριό μας.

Και τι καλά που το Στείρι θα δημιουργήσει ένα νέο τρένο που θα ταξιδεύει με ασφάλεια για όλους τους επιβάτες (πολίτες)?

Αχ μπαμπάκα μου τι ωραία, είμαι πολύ χαρούμενος!!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Παιδί μου χαρούμενο, εφόσον ο μπαμπάς σου σ έχει μεγαλώσει σαν "ραγιά" να σε χαίρεται και να σε καμαρώνει.

Από το κείμενό σου παιδί μου χαρούμενο, καταλαβαίνω ότι είσαι θιασώτης της εξής λογικής : 1)Το μπουζούκι είναι όργανο 2) ο χωροφύλακας είναι όργανο άρα ο χωροφύλακας είναι μπουζούκι.

Εύγε, εύγε παιδί μου, μπορείς να μας τετραγωνίσεις το κύκλο ,να γίνεις πιο χαρούμενος, να σε καμαρώνουμε όλοι και να γίνεις η ζωντανή διαφήμιση για το Στείρι!!!!!!

Ο ΝΟΩΝ ΝΟΗΤΟ.

Ανώνυμος είπε...

Μικρούλη, το ότι το Στείρι θα απογράψει πχ. 500 άτομα δε σημαίνει ότι θα φύγουν από το Στείρι όλοι οι υπόλοιποι....όπως επίσης, ενώ η απογραφή δηλώνει 1018 δε σημαίνει πως ζουν 1018 άτομα....εκτός βέβαια και εάν κάποιοι έτσι θέλουν να καταλάβεις....
Η διαφήμιση του χωριού γίνεται από όλους και από τον καθέναν χωριστά, επώνυμα και με πράξεις...ζήτα από τον μπαμπά σου να σου μάθει να ψάχνεις στο blog για να διαβάσεις για την ιστορία του χωριού, για τα έθιμα, για τις εκδηλώσεις, για τα πολιτιστικά, για τις επικοινωνίες και δράσεις που διοργανωνονται σε συνεργασία με άλλα χωριά, για τις επισκέψεις από άλλα χωριά...που μόνο εδώ διαφημίζονται και από ανθρώπους με ονοματεπώνυμο διοργανώνονται ...
Επειδή όμως είσαι μικρούλης δικαιολογείσαι να μην καταλαβαίνεις κάποια πράγματα...ελπίζω πως ο μπαμπάς σου θα σου τα εξηγήσει...

Με εκτίμηση
Γιάννης Παπαϊωάννου

Αλμπανης Χαρης είπε...

Φιλε Γιαννη... Πρωτα απ' ολα θελω να σου πω οτι η αναλυση σου ειναι κατατοπιστικοτατη οχι μονο για το Στειρι αλλα και για τους υπολοιπους οικισμους. Δυστυχως ομως υπαρχουν πολλοι ΜΙΚΡΟΥΛΙΔΕΣ που ολα αυτα που γραφεις δεν τα καταλαβαινουν ή δεν θελουν να τα καταλαβουν γιατι δεν τους συμφερει, γιατι αν εδειχναν οτι τα καταλαβαιναν, θα επρεπε μετα να απολογιθουν στο κοσμο γιατι δεν τα κανουν... Οσο για το μπαμπα-αφεντικο, δεν προκειτε να τους εξηγησει τιποτα και αν το κανει θα πει στο ΜΙΚΡΟΥΛΗ ΤΟΥ, να μην αναφερει τιποτα εξω στο κοσμο γιατι μπορει να κανει κακο στην μαφιοζικη οικογενεια τους.....