Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Περί Επτάπολις, Β' Φάση Πολεοδομικού και λοιπών...καιροσκόπων

Του Γιάννη Παπαϊωάννου.

Η Β' Φάση του πολεοδομικού (η οποία έχει αναρτηθεί στο ΣΤΕΙΡΙΔΑ) σου δίνει να καταλάβεις πως οι άρχοντες του τόπου σκοπεύουν να χαρίσουν (?) ό,τι έχει απομείνει.
Θα διαβάσεις για  παραχωρήσεις γης και άρση των  αυστηρών περιβαλλοντικών όρων προς τους γύρω βιομήχανους, για παραχωρήσεις προς την επτάπολη (η οποία δεν υφίσταται ακόμη !!!) και άλλα τραγελαφικά... Είναι ξεκάθαρο πως οι κύριοι είτε δεν έχουν διαβάσει το κείμενο, είτε κάνουν τους 'αλέκους' (για πόλλο λόγο άραγε?), είτε δεν τους ενδιαφέρει τι θα γίνει στον τόπο, είτε μας θεωρούν  κτούς, είτε.... Ό,τι και από τα προηγούμενα ή κάτι επιπλέον ισχύει ένα είναι δεδομένο:
ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΑΥΤΟΙ  ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ  ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ!!!
Το θέμα για το Γ.Π.Σ. είχε έρθει από πριν στην επιφάνεια διότι, για το Στείρι προβλέπει ό,τι από την έξοδο του, προς την μονή του Οσίου Λουκά
και από κορυφή σε κορυφή, για να οικοδομήσει κάποιος  θα πρέπει να κατέχει τουλάχιστον 10 στρέμματα (!!!) και δεν συζητάμε τι απαιτεί
εάν κάποιος θέλει  να δημιουργήσει κάποια επιχείρηση!!!
Παρόλα δεν έγινε τίποτα, ήρθε η Β' Φάση, βλέπουμε να συνεχίζετε ο επεκτατισμός και προς το Δίστομο και να ξεπουλιέται ό,τι έχει απομείνει!!!
Εάν τελικά, παρθούν  και τα επιπλέον μέτρα τότε η περιοχή σίγουρα οδηγείται προς την απομόνωση.
Το ερώτημα είναι  ποιος θα τους σταματήσει? 
Σχετικά με την πρόοδο και την ανάπτυξη που υπόσχεται  η επτάπολη δεν καταλαβαίνω τρία πράγματα:  
1. Για πιο λόγο  η δημοτική αρχή χωρίς να  γνωρίζει τους κυρίους, τους  δεξιώνεται και έχει στενές  επαφές μαζί τους?
Τουλάχιστον, 'για  τα μάτια του κόσμου', όταν κάποιος  είναι δημόσιο πρόσωπο προσπαθεί  να τηρεί κάποιες αποστάσεις από
τους εργολήπτες ώστε να είναι αμερόληπτος σε μελλοντικές  αποφάσεις που θα χρειαστεί να πάρει και θα αφορούν
την τύχη αυτού του  τόπου. Όμως, τι λέω τώρα...!!!! Πάνω απ' όλα ο Ξένιος Ζευς. Βέβαια, μπορεί και αυτό να μην είναι τυχαίο!
Έτσι για τα πρακτικά, στη δημόσια συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Στείρι από τη δημοτική αρχή ειπώθηκε ό,τι εάν η επτάπολη
παρουσιάσει εγκρίσεις  από τις αρμόδιες αρχές θα συναινέσει εκτός...και τα χρήματα είναι μαύρα, αυτό ιδίως θα μπορούν να το γνωρίζουν!!!
Και συμπληρώνω πως  και για τις προηγούμενες απαλλοτριώσεις (που είχαν αποφασίσει οι τότε αρμόδιες αρχές) οι αντίστοιχες δημοτικές αρχές
είχαν συναινέσει χωρίς  καμία απολύτως αντίδραση. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά σε όλους μας. 
2. Γιατί αφού η επτάπολη έχει κατέχεται από 'ευγενείς σκοπούς' έδωσε στους κατοίκους του Στειρίου να υπογράψουν το συνημμένο παραχωρητήριο (μάλιστα, παραχωρητήριο!!!)
για τη γη τους αφού εάν δεν πραγματοποιηθεί το έργο θα επιστραφούν οι (παραχωρημένες!) εκτάσεις. Γιατί η δημοτική αρχή δεν αντέδρασε? 
3. Γιατί δεν απάντησαν στην παρακάτω επιστολή και στα ερωτήματα που τους δώσαμε όταν στα τότε σχέδιά τους προβλεπόταν μόνο το Στείρι?:
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ  ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ  ‘ΕΠΤΑΠΟΛΗ (http://sogal-stiri.blogspot.com/2010/02/blog-post_09.html)
Σκοπός των παρακάτω ερωτημάτων-αποριών-προβληματισμών δεν  είναι να ταχθούμε κατά του ‘ονείρου’, της ‘ελπίδας’ για ένα καλύτερο αύριο ή να αποδειχθούμε λιγότερο ή περισσότερο Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι ή να στραφούμε εναντίον του μέλλοντος του χωριού και  των παιδιών μας.
Το δικαίωμα στο  όνειρο την ελπίδα για την εξασφάλιση ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος είναι  αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας. Δικαίωμα μας όμως είναι και η έκφραση  των προβληματισμών μας διότι, αυτός  ο τόπος έχει χορτάσει από ‘μεσίες’, ‘σωσίες, ‘λυτρωτές’, ‘ελληνάρες’, ‘πατριώτες’, τοπικούς άρχοντες που θέλουν το ‘καλό’ μας και είναι σύμφωνοι εάν....
Επίσης, πρέπει να γνωρίζουμε ότι ‘ΤΙΠΟΤΕ ΔΕ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ’, αγώνες που  στην προκείμενη περίπτωση απαιτούν την ενεργή συμμετοχή όλων των  πολιτών. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις χωρίς  να γίνονται κριτικές διότι, μόνο τότε μαθαίνουμε να σεβόμαστε το άλλον  και λειτούμε ως σύνολο με όνειρα και ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς, τα παιδιά μας, το χωριό μας. Το τι γίνεται στην αντίθετη περίπτωση το έχουμε βιώσει και δυστυχώς το ζούμε κάθε ημέρα. Ίσως λοιπόν, ήρθε η ώρα ο καθένας μας και όλοι μαζί να αναλάβουμε τις ευθύνες και να σταματήσουμε να κοιτάμε τη ‘καμπούρα’ του άλλου.
Σχετικά λοιπόν, με την  ‘επτάπολη’ οι απορίες, τα ερωτηματικα και οι προβληματισμοί που μας δημιουργήθηκαν είναι οι παρακάτω:
    1.   Σύμφωνα με την ‘επτάπολη’ το πρόγραμμα σχετικά με τη ‘πράσινη πόλη’ θα περιλαμβάνει:
      a.    Επτά παραδοσιακά χωριά, εξαιρετικού οικοδομικού κάλλους, με Αρχοντικά και Ξενώνες προηγμένων ανέσεων, διαμονής και διατροφής, με ταβέρνες παραδοσιακά καφενεία και παντοπωλεία, με δρόμους πλακόστρωτους, καταστήματα τουριστικών ειδών, κήπους καλλωπιστικούς και δενδροφύτευση υψηλών προδιαγραφών.
      b.    Πράσινα Ξενοδοχεία, θα οικοδομηθούν 7 ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων, τουλάχιστον 500 κλινών έκαστο. Ξενοδοχεία 3 αστέρων 250 - 300 κλινών έκαστο, αυστηρά οικολογικών προδιαγραφών.
    2.   Θα είναι κάποιο από αυτά τα χωριά το Στείρι (και τώρα το Δίστομο)? Πως θα γίνει αυτό (πως θα βρεθούν τα χρήματα για την αναδόμηση-ανοικοδόμηση?).
    3.   Εάν στο σχέδιο της ‘πράσινης πόλης’ δε συμπεριλαμβάνεται το Στείρι (και τώρα το Δίστομο) τότε, μήπως οδηγούμαστε σε ένα είδος ‘γκέτο’ στο οποίο θα υπάρχει πρόσβαση μόνο σε επιλεγμένα άτομα (εκλεκτούς)? Τότε δεν θα ‘σβήσουν’ τα γύρω από το ‘γκέτο’ χωριά?
    4.   Εάν στο σχέδιο της ‘πράσινης πόλης’ δε συμπεριλαμβάνεται το Στείρι (και τώρα το Δίστομο) τότε, θα δοθεί η δυνατότητα και πως στους κατοίκους του να λάβουν μέρος σε αυτό (π.χ.παραχώρηση-αγορά κατοικιών, επαγγελματικών χώρων κλπ., προσυμφωνημένα πάντα). Πάλι δεν οδηγούμαστε στην εγκατάληψη του χωριού?
    5.   Εάν στο σχέδιο της ‘πράσινης πόλης’ δε συμπεριλαμβάνεται το Στείρι (και τώρα το Δίστομο) τότε μήπως θα υπάρχει η δυνατότη ανταλλαγής της έκταση με π.χ. επαγγελματικό χώρο, κατοικία, κλπ.? Πάλι δε θα εγκαταλειφθεί το χωριό?
    6.   Θα υπάρχει η δυνατότητα στη γύρω περιοχή να αναπτυχθούν από ιδιώτες και άλλες δραστηριότητες ή θα κηρυχθεί ‘προστατευμένη ζώνη’ οπότε πάλι θα μιλάμε για ‘γκέτο’?
    7.   Εάν υπάρξει αποζημίωση από τους χορηγούς για τις εκτάσεις τότε εάν η σύμβαση θα είναι με αυτούς ποια τα δικαιώματα του πωλητή στην ‘επτάπολη’?
    8.   Εάν δεν πραγματοποιηθεί το έργο οι εκτάσεις θα επιστραφούν στους προηγούμενους ιδιοκτήτες ή θα ανήκουν αποκλειστικά στους χορηγούς, ‘επτάπολη’ κλπ...?
    9.   Εάν πρόκειται να επιστραφούν στους προηγούμενους ιδιοκτήτες τότε, με ποιούς όρους θα γίνει αυτό? Θα πρέπει να πληρώσουν το ίδιο ή μεγαλύτερο αντίτιμο?
    10. Εάν υπάρξει χρονική δέσμευση για την πραγμάτωση του έργου και αυτή παρέλθει τότε οι εκτάσεις θα επιστραφούν χωρίς κανένα αντάλλαγμα στους ιδιοκτήτες τους ή τι άλλο προβλέπεται τότε?
    11. Θα υπάρξει σύμβαση μεταξύ των πολιτών του Στειρίου (και τώρα του Διστόμου) και με την ‘επτάπολη’ η οποία θα τους δίνει δικαιώματα (και ποια) σχετικά με τις παροχές εργασίας (π.χ. δέσμευση για την απασχόληση συγκεκριμένου αριθμού από κάθε οικογένεια ατόμων (1, 2, 3 κλπ), δυνατότητα επένδυσης σε παράπλευρες δραστηριότητες κλπ.).
    12. Θα υπάρξει σύμβαση μεταξύ των πολιτών του Στειρίου (και τώρα του Διστόμου) και με την ‘επτάπολη’ η οποία θα τους δίνει δικαιώματα (και ποια) σχετικά με τις παροχές παιδείας (π.χ.δυνατότητα φοίτησης σε όλα τα παιδιά, χωρίς καμιά διάκριση, του Στειρίου (και τώρα το Διστόμου) στις σχολές της ‘επτάπολη’, δυνατότητα παρακολούθησης μεταπτυχιακών, δυνατότητα συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα, δυνατότητα συμμετοχής σε σεμινάρια κλπ.).
    13. Ποιο το ύψος του συνολικού κόστους?
    14. Ποιος θα είναι ο διαχειριστής του έργου?
    15. Μετά το πέρας του έργου πως θα διαχειρίζονται οι πόροι? Θα υπάρχουν επενδύσεις και ποιες στην περιοχή από τα έσοδα της ‘επτάπολη’?
4. Εάν στα παραπάνω  προσθέσεις και τους πρόσφατους  προβληματισμούς της 'Μελίτη' ( ΔΙΣΤΟΜΟ) δε θέλει και πολύ μυαλό να καταλάβεις τι πάει να γίνει... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: