Του Γιάννη Π.
Σκοπός των παρακάτω ερωτημάτων-αποριών-προβληματισμών δεν είναι να ταχθούμε κατά του ‘ονείρου’, της ‘ελπίδας’ για ένα καλύτερο αύριο ή να αποδειχθούμε λιγότερο ή περισσότερο Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι ή να στραφούμε εναντίον του μέλλοντος του χωριού και των παιδιών μας.
Το δικαίωμα στο όνειρο την ελπίδα για την εξασφάλιση ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας. Δικαίωμα μας όμως είναι και η έκφραση των προβληματισμών μας διότι, αυτός ο τόπος έχει χορτάσει από ‘μεσσίες’, ‘σωσίες, ‘λυτρωτές’, ‘ελληνάρες’, ‘πατριώτες’, τοπικούς άρχοντες που θέλουν το ‘καλό’ μας και είναι σύμφωνοι εάν....
Επίσης, πρέπει να γνωρίζουμε ότι ‘ΤΙΠΟΤΕ ΔΕ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ’, αγώνες που στην προκείμενη περίπτωση απαιτούν την ενεργή συμμετοχή όλων των πολιτών. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις χωρίς να γίνονται κριτικές διότι, μόνο τότε μαθαίνουμε να σεβόμαστε το άλλον και λειτουργούμε ως σύνολο με όνειρα και ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς, τα παιδιά μας, το χωριό μας. Το τι γίνεται στην αντίθετη περίπτωση το έχουμε βιώσει και δυστυχώς το ζούμε κάθε ημέρα. Ίσως λοιπόν, ήρθε η ώρα ο καθένας μας και όλοι μαζί να αναλάβουμε τις ευθύνες και να σταματήσουμε να κοιτάμε τη ‘καμπούρα’ του άλλου.
Σχετικά λοιπόν, με την ‘επτάπολη’ οι απορίες, τα ερωτηματικά και οι προβληματισμοί που μας δημιουργήθηκαν είναι οι παρακάτω:
1. Σύμφωνα με την ‘επτάπολη’ το πρόγραμμα σχετικά με τη ‘πράσινη πόλη’ θα περιλαμβάνει:
a. Επτά παραδοσιακά χωριά, εξαιρετικού οικοδομικού κάλλους, με Αρχοντικά και Ξενώνες προηγμένων ανέσεων, διαμονής και διατροφής, με ταβέρνες παραδοσιακά καφενεία και παντοπωλεία, με δρόμους πλακόστρωτους, καταστήματα τουριστικών ειδών, κήπους καλλωπιστικούς και δενδροφύτευση υψηλών προδιαγραφών.
b. Πράσινα Ξενοδοχεία, θα οικοδομηθούν 7 ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων, τουλάχιστον 500 κλινών έκαστο. Ξενοδοχεία 3 αστέρων 250 - 300 κλινών έκαστο, αυστηρά οικολογικών προδιαγραφών.
2. Θα είναι κάποιο από αυτά τα χωριά το Στείρι? Πως θα γίνει αυτό (πως θα βρεθούν τα χρήματα για την αναδόμηση-ανοικοδόμηση?).
3. Εάν στο σχέδιο της ‘πράσινης πόλης’ δε συμπεριλαμβάνεται το Στείρι τότε, μήπως οδηγούμαστε σε ένα είδος ‘γκέτο’ στο οποίο θα υπάρχει πρόσβαση μόνο σε επιλεγμένα άτομα (εκλεκτούς)? Τότε δεν θα ‘σβήσουν’ τα γύρω από το ‘γκέτο’ χωριά?
4. Εάν στο σχέδιο της ‘πράσινης πόλης’ δε συμπεριλαμβάνεται το Στείρι τότε, θα δοθεί η δυνατότητα και πως στους κατοίκους του να λάβουν μέρος σε αυτό (π.χ.παραχώρηση-αγορά κατοικιών, επαγγελματικών χώρων κλπ., προσυμφωνημένα πάντα). Πάλι δεν οδηγούμαστε στην εγκατάλειψη του χωριού?
5. Εάν στο σχέδιο της ‘πράσινης πόλης’ δε συμπεριλαμβάνεται το Στείρι τότε μήπως θα υπάρχει η δυνατότητα ανταλλαγής της έκταση με π.χ. επαγγελματικό χώρο, κατοικία, κλπ.? Πάλι δε θα εγκαταλειφθεί το χωριό?
6. Θα υπάρχει η δυνατότητα στη γύρω περιοχή να αναπτυχθούν από ιδιώτες και άλλες δραστηριότητες ή θα κηρυχθεί ‘προστατευμένη ζώνη’ οπότε πάλι θα μιλάμε για ‘γκέτο’?
7. Εάν υπάρξει αποζημίωση από τους χορηγούς για τις εκτάσεις τότε εάν η σύμβαση θα είναι με αυτούς ποια τα δικαιώματα του πωλητή στην ‘επτάπολη’?
8. Εάν δεν πραγματοποιηθεί το έργο οι εκτάσεις θα επιστραφούν στους προηγούμενους ιδιοκτήτες ή θα ανήκουν αποκλειστικά στους χορηγούς, ‘επτάπολη’ κλπ...?
9. Εάν πρόκειται να επιστραφούν στους προηγούμενους ιδιοκτήτες τότε, με ποιούς όρους θα γίνει αυτό? Θα πρέπει να πληρώσουν το ίδιο ή μεγαλύτερο αντίτιμο?
10. Εάν υπάρξει χρονική δέσμευση για την πραγμάτωση του έργου και αυτή παρέλθει τότε οι εκτάσεις θα επιστραφούν χωρίς κανένα αντάλλαγμα στους ιδιοκτήτες τους ή τι άλλο προβλέπεται τότε?
11. Θα υπάρξει σύμβαση μεταξύ των πολιτών του Στειρίου και με την ‘επτάπολη’ η οποία θα τους δίνει δικαιώματα (και ποια) σχετικά με τις παροχές εργασίας (π.χ. δέσμευση για την απασχόληση συγκεκριμένου αριθμού από κάθε οικογένεια ατόμων (1, 2, 3 κλπ), δυνατότητα επένδυσης σε παράπλευρες δραστηριότητες κλπ.).
12. Θα υπάρξει σύμβαση μεταξύ των πολιτών του Στειρίου και με την ‘επτάπολη’ η οποία θα τους δίνει δικαιώματα (και ποια) σχετικά με τις παροχές παιδείας (π.χ.δυνατότητα φοίτησης σε όλα τα παιδιά, χωρίς καμιά διάκριση, του Στειρίου στις σχολές της ‘επτάπολη’, δυνατότητα παρακολούθησης μεταπτυχιακών, δυνατότητα συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα, δυνατότητα συμμετοχής σε σεμινάρια κλπ.).
13. Ποιο το ύψος του συνολικού κόστους?
14. Ποιος θα είναι ο διαχειριστής του έργου?
15. Μετά το πέρας του έργου πως θα διαχειρίζονται οι πόροι? Θα υπάρχουν επενδύσεις και ποιες στην περιοχή από τα έσοδα της ‘επτάπολη’?
Τα στοιχεία του Γιάννη είναι γνωστά στον διαχειριστή του μπλοκ.
Η Στείριδα - EL STEIRI - Στείρι γεννήθηκε με σκοπό να δώσει βήμα σε όλους τους Ανθρώπους. Να μπορεί ο κάθε Άνθρωπος επώνυμα να γράφει ότι τον απασχολεί,δίνοντάς του την δυνατότητα να ακουστεί η άποψή του σε ένα ευρύ κοινό χωρίς περιορισμούς.
(Οι επώνυμες απόψεις που θα γράφεις, δεν λογοκρίνονται και δημοσιεύονται ακέραιες )
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου