Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Για τις ερχόμενες Δημοτικές Εκλογές

Του Μπέλλου Θεόδωρου 
μέλος της Κίνησης «μετέχω»



Δημοτικές εκλογές 2010






2010: Χρονιά αυτοδιοικητικών εκλογών. Χρονιά εκλογών για την τοπική και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Χρονιά που «αναμορφώθηκε» ο Καποδίστριας σε Καλλικράτη. Χρονιά που παρά τις σημαντικές αλλαγές στο αυτοδιοικητικό επίπεδο η κοινωνία των πολιτών έμεινε περισσότερο απαθής από κάθε άλλη φορά χωρίς να εκφράσει τις διαθέσεις της, αφού η αυτοδιοίκηση εδώ και αρκετά χρόνια έχει γίνει ένας ακόμη χώρος μιας πολύ στενά κομματικής αντιπαράθεσης.

Παρατηρώντας κανείς τις μέχρι τώρα εκλογικές διαδικασίες διαπιστώνει εύκολα ότι τα ψηφοδέλτια διαμορφώνονταν κυρίως μέσα από κομματικές διαδικασίες και ο επικεφαλής έπαιρνε το χρίσμα από το κόμμα του, μετατρέποντας έτσι το Δήμο σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης.  Ένα φαινόμενο συμπληρωματικό του προηγούμενου, ιδιαίτερα στις τελευταίες εκλογές, είναι τα ψηφοδέλτια με «αντάρτες» υποψήφιους, συνήθως από τα δυο μεγαλύτερα κόμματα, να διεκδικούν τη μερίδα του λέοντος από την κομματική τους βάση με προσωπικές επαφές, βολέματα και πελατειακές σχέσεις.
Αποτέλεσμα του τρόπου αυτού είναι τα τοπικά προβλήματα να χρονίζουν, να δημιουργούνται όλο και περισσότερο πελατειακές σχέσεις, τα αιτήματα να διεκπεραιώνονται με βάση το κομματικό ή και το προσωπικό συμφέρον, η διαφθορά στους δήμους να έχει φτάσει στο έπακρο, οι ελεύθεροι χώροι, τα απορρίμματα όλα τα θέματα που απασχολούν την καθημερινότητά μας να αναβάλλονται για τις επόμενες εκλογές, για τον επόμενο δήμαρχο και ούτω καθεξής (σίγουρα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, αλλιώς πως θα επιβεβαιωνόταν ο κανόνας).
Το ερώτημα που καλόπιστα ο κάθε απλός πολίτης θέτει είναι γιατί έγιναν όλα αυτά;
Θα μπορούσε εύκολα να βρει κανείς την απάντηση στη λογική του κομματικού ελέγχου της αυτοδιοίκησης που βρίσκεται στο DNA των κομμάτων, στο χρήμα που ρέει, πολλές φορές χωρίς έλεγχο, στους διαδρόμους των δημαρχείων (ο πιο διεφθαρμένος τομέας σύμφωνα με τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης).
Αποτέλεσμα, να απογοητευτεί ο πολίτης – δημότης, να κλειστεί στον εαυτό του, να κάτσει στο σπίτι του και φυσικά άλλοι να αλωνίζουν. Αυτό εξάλλου ήθελαν.
Ο αμέτοχος πολίτης αποτελεί το καλύτερο άλλοθι για την αυθαιρεσία αυτού που κατέχει εξουσία.
Βέβαια, ευθύνες έχουμε και μείς ως πολίτες, αφού αποδεχτήκαμε αυτή την κατάσταση. Ανεχτήκαμε τα πάντα, ακόμα και αυθαιρεσίες που γινόταν μπροστά στα μάτια μας, πέρασε μέσα μας ο ωχαδελφισμός.
Ήρθε όμως ο καιρός να αντιδράσουμε και να αλλάξουμε τα δεδομένα. Όσοι νομίζουμε ότι τα πράγματα πρέπει να πάρουν μια άλλη τροπή στο χώρο του δήμου μας, όσοι πιστεύουμε ότι μπορούμε να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω με τα δημοτικά, φτιάξαμε στον Άγιο Δημήτριο μια νέα δημοτική κίνηση με τοπικά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά: την «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – μετέχω».
  • Μια κίνηση χωρίς κομματικές επιβολές και χρίσματα, χωρίς χειραγωγήσεις, αλλά με σκοπό τη συνάντηση πολιτών με αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, όχι υποχρεωτικά κομματικά.
  • Μια κίνηση που δεν θα πορεύεται από τις προσωπικές φιλοδοξίες του καθένα μας, από τα «παζάρια», τις μεταγραφές της τελευταίας στιγμής και τις πελατειακές σχέσεις.
  • Μια κίνηση όπου μπορούμε να συναντηθούμε πολίτες με διαφορετικές απόψεις και να συνδιαμορφώσουμε ένα όραμα για το δήμο μας.
  • Μια κίνηση που σκοπό θα έχει την χάραξη μιας πολιτικής που να μπορεί να προτείνει συγκεκριμένες προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα της πόλης.
  • Μια κίνηση που δεν θέλει και δεν επιδιώκει την κομματική καταγραφή το βράδυ των εκλογών.
Εμείς, όπως γράφουμε και στη διακήρυξή μας, διαμορφώνουμε το δικό μας διαφορετικό όραμα για τον Άγιο Δημήτριο. Ένα νέο όραμα για περισσότερη διαφάνεια, για φιλικότερο περιβάλλον και για δημοκρατικές συμμετοχικές πρακτικές που θα φέρνουν πιο κοντά το δημότη στα κοινά και θα κάνουν περισσότερο δημιουργική τη συμμετοχή του σ’ αυτά.
  • Θέλουμε Αυτοδιοίκηση που να νοιάζεται για τον κάθε δημότη ανεξάρτητα από το τι ψηφίζει στις εθνικές εκλογές.
  • Θέλουμε Aυτοδιοίκηση ικανή να διοικεί.
  • Θέλουμε Αυτοδιοίκηση που να σχεδιάζει και να υλοποιεί αναπτυξιακές προτάσεις και μέτρα για όφελος των δημοτών.
  • Θέλουμε Αυτοδιοίκηση που να νοιάζεται για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, να υπερασπίζεται τον δημόσιο χώρο και τα συλλογικά αγαθά, να ενισχύει την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, τα δικαιώματα και τον άνθρωπο.
  • Θέλουμε Αυτοδιοίκηση όπου θα μπορεί να συμμετέχει η νεολαία (το «μέλλον» μας), έχοντας λόγο και ευθύνη στη χάραξη κατευθύνσεων που θα καθορίσουν το μέλλον το δικό τους και του δήμου μας.
Αυτό που μένει να γίνει είναι να βρούμε τη χαμένη μας «ταυτότητα», τη χαμένη μας αξιοπιστία, να βρούμε τη δύναμη να σηκωθούμε από τον καναπέ που μας ήθελαν όλα αυτά τα χρόνια, να βρούμε τον τρόπο να επικοινωνήσουμε με όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο, να ενεργοποιήσουμε τις πιο ζωντανές δυνάμεις του δήμου μας στις αυτοδιοικητικές υποθέσεις, ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες κομματικές ή όχι προτιμήσεις τους. Ας εμπιστευθούμε αυτές τις δυνάμεις και να τους δώσουμε τον απαραίτητο χώρο και χρόνο να αυτοδιοικήσουν.
Εμείς, ως «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – μετέχω» ελπίζουμε να ανταποκριθούμε θετικά σ’ αυτή την προσδοκία.
Πηγή: μετέχω

Δεν υπάρχουν σχόλια: