Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Η νέα ιδιωτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 444 MW θα λειτουργήσει εντός του 2010 στην περιοχή μας


Της  Πηνελόπης Μητρούλια
Εντός του 2010 αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τρεις νέες ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ανεβάζοντας τη συμμετοχή των ανεξάρτητων (εκτός ΔΕΗ) μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού περίπου στο 18% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος.
Πρόκειται για το δεύτερο κύμα ιδιωτικών μονάδων που θα ενταχθούν στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, αφού ήδη λειτουργεί η μονάδα ισχύος 390 MW των Ελληνικών Πετρελαίων στη Θεσσαλονίκη, η οποία ανήκει πλέον στην Elpedison Ενεργειακή (εταιρία των ΕΛΠΕ και της ιταλικής Edison). Επίσης λειτουργεί η μονάδα ισχύος 150 MW της Hρων Θερμοηλεκτρική του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στη Βοιωτία και η μονάδα της Endesa Hellas (των ομίλων Μυτιληναίου και Endesa που έχει εξαγοραστεί από την ιταλική Enel) ισχύος 334 MW στις εγκαταστάσεις της Αλουμίνιον της Ελλάδος στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.
Οι νέες μονάδες που θα τεθούν σε λειτουργία εντός του 2010, συνολικής ισχύος 1.300 MW, προστιθέμενες στα ήδη υφιστάμενα 800 MW αυξάνουν την ιδιωτική παραγωγή ηλεκτρισμού σε 2.100 MW και θα αντιπροσωπεύουν το περίπου 18% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα αφού εντός του 2010 δεν προβλέπεται να ενταχθεί στο σύστημα καμία νέα μονάδα της ΔΕΗ.
Το χρονοδιάγραμμα ένταξης των νέων μονάδων, όπως έχει ανακοινωθεί από τις εταιρίες και το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ακολουθείται κανονικά, έχει ως εξής:
 Εντός του πρώτου τριμήνου του 2010 αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία μία μονάδα ισχύος 435 MW της Hρων Θερμοηλεκτρική στη Βοιωτία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει η δοκιμαστική λειτουργία της, ώστε έως το τέλος Μαρτίου να μπορεί να πωλεί ενέργεια στο σύστημα.
 Τον Ιούλιο του 2010 αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η μονάδα ισχύος 444 MW της Endesa Hellas στον ΄Aγιο Νικόλαο Βοιωτίας και προγραμματίζεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία τον Νοέμβριο του 2010.
 Τον Σεπτέμβριο του 2010 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και η μονάδα της Elpedison, ισχύος 420 MW. Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο έργο συμμετέχουν επίσης η Eλλάκτωρ και η Xαλκόρ.
Οι νέες ιδιωτικές μονάδες θα λειτουργούν με φυσικό αέριο και οι εταιρίες βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΠΑ για την εξασφάλιση συμβολαίων προμήθειας φυσικού αερίου. Μάλιστα, η Elpedison αλλά και η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ έχουν προχωρήσει ήδη σε συμφωνία με τη ΔΕΠΑ, ενώ ο όμιλος Μυτιληναίου προτίθεται να προχωρήσει στην εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου για την κάλυψη των αναγκών των μονάδων του. Όπως είναι γνωστό το πρώτο φορτίο που επιχείρησε να εισαγάγει προσέκρουσε στην απουσία θεσμικού πλαισίου, αλλά οι επιτελείς του ομίλου δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην εισαγωγή και νέου φορτίου έως το τέλος Ιανουαρίου.  
  Πηγή : express.gr 

Υ.Γ. Έχουν περάσει περίπου 50 χρόνια από τότε που η Ι.Β.Μ. Οσίου Λουκά, οι παππούδες και οι γονείς  μας έχουν πουλήσει τα κτήματά τους στο Αλουμίνιο της Ελλάδος στην περιοχή Άγιος Σπυρίδωνας ( μετόχι Οσίου Λουκά ) και Παλιομέλισσα . Δυστυχώς η εταιρεία σαν τους Καταλανούς άλλαξε το τοπωνύμιο αυθαίρετα σε ΄Αγιο Νικόλαο και εμείς συνεχίζουμε να παρακολουθούμε  απαθείς. ( Δημοτική αρχή , Τοπικό Συμβούλιο και Φορείς του Στειρίου )


 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άμα μπορείς να κάνεις κάτι γιαυτό κάντο....όχι απο εδώ!!!
Σου άλαξε την ονομασία είπες, δεν είπες όμως ότι σου άλαξε και την μοίρα!!!

Στειριώτης είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε.

Μέσα από την ιστοσελίδα αυτό κάνω.....
γιατί δυστυχώς δεν υπάρχουν ευήκοα αυτιά.
( Η παραπληροφόρηση συνεχίζεται αδιάκοπα,από όλα τα ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ, ακόμη και της περιοχή μας που το γνωρίζουν... )

Όσο για την μοίρα που λες ότι μας άλλαξε, ξεχνάς ότι δεν μας "αγάπησαν ξαφνικά",

αλλά η περιοχή μας διαθέτει βωξίτη και θάλασσα

και γιαυτό έγινε η επένδυση από τον όμιλο ΠΕΣΙΝΕ το 1960 στον τόπο μας.

Ανώνυμος είπε...

Το εργοστάσιο του Αλλουμινίου κύριε έχει δώσει πολλά, δίνει και θα δώσει. Σε ονομαζω κύριο διότι δεν ξέρω το όνομα σου. Αν και δεν έχει καμία σημασία η προσφώνηση. Η ΠΕΣΙΝΕ δεν ενδιαφερόταν για τις παραλίες και τα τοπονύμια. Ηθικά λάθος! Τοποθέτησε το εργοστάσιο σε τούτο το μέρος διότι υπήρχε η πρώτη ύλη αγαπητέ. Το εργοστάσιο αυτό θα ήταν εκτός Ελλάδος αν δεν υπήρχε η πρώτη ύλη. Έδωσε χιλιάδες θέσεις εργασίας σε αμόρφωτους και αναλφάβητους ανθρώπους (δε το λέω υποτιμητικά, και να μην γίνομαι πιστευτός δεν με ενδιαφέρει) που κυριολεκτικά τις χρειαζόντουσαν. Δεν μπορεί λοιπόν κανένας να πεί για το εργστάσιο που έβγαλε την αντίκυρα απο τον βούρκο( τώρα οι αντίκυρα έχει βίλες στον Άγιο ισίδορο).Που έφτιαξε μια ολόκληρη πολιτεία, τα Άσπρα Σπίτια. Ξέρουμε πώς έγεινε αναγκαστική απαλοτρίωση στα χωράφια του διστόμου. Όμως ξεχνούν οι Διστομήτες λόγω του εγωισμού που τους διακατέχει πώς πήραν αρκετά για την εποχή χρήματα. Έτσι μέχρι σήμερα το 2011 αυτοί πάνε ακόμη πίσω. Ονομάζουν τα πάντα ώς δικά τους. Νομίζουν πώς έχουν εκσυγχρονιστεί, όπως και οι αντίκυρα, που τα καλοκαίρια γεμίζει το λιμάνι με κόσμο στα μαγαζιά. Δεν αναλογίζεται όμως πώς με το κλεισίμο του εργοστασίου δεν θα περιπλανιέται ούτε γάτα, γιατί πολύ απλά δεν θα υπάρξουν μαγαζιά.Ούτε ένα.Το εργστάσιο ηταν αυτό που έφερε και Έλληνες απο την Αίγυπτο και έφεραν τρομερό πολιτισμό στα Άσπρα Σπίτια. Ας αφήσουμε τους εγωισμούς και τους ανούσιους αγώνες (ΑΡΤΕΜΙΣ, GREENPEACHE.Ομάδες λαμογιών.Κάποτε η GREENPEACHE είχε χρηματοδοτηθεί απο τον Μυτιληναίο)Έχω επισκευθεί το χωριό σου, το ΣΤΕΙΡΙ και πραγματικά ειναι πανέμορφο καιγραφικό...Κρατήστε το ψηλά και διδάξτε την ιστορία του πρώτα στους κατοίκους και στην νέα γεννιά και ύστερα στο κόσμο...

Στειριώτης είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε κύριε (10 Οκτωβρίου 2011 9:09 μ.μ)
Το σχόλιό μου - Υ.Γ. λέει συγκεκριμένα τα εξής: Έχουν περάσει περίπου 50 χρόνια από τότε που η Ι.Β.Μ. Οσίου Λουκά, οι παππούδες και οι γονείς μας έχουν πουλήσει τα κτήματά τους στο Αλουμίνιο της Ελλάδος στην περιοχή Άγιος Σπυρίδωνας ( μετόχι Οσίου Λουκά ) και Παλιομέλισσα . Δυστυχώς η εταιρεία σαν τους Καταλανούς άλλαξε το τοπωνύμιο αυθαίρετα σε ΄Αγιο Νικόλαο και εμείς συνεχίζουμε να παρακολουθούμε απαθείς. ( Δημοτική αρχή , Τοπικό Συμβούλιο και Φορείς του Στειρίου )

*Είναι ψέμα;Δεν είναι η γεωγραφική ιστορία του τόπου μου;
*Προς τι όμως το δικό σας κατά την ταπεινή μου άποψη «μεροληπτικό-κατευθυνόμενο» σχόλιο μετά από ένα χρόνο και κάτι ώρες;Τυχαίο...
10 Οκτωβρίου 2010 2:32 μ.μ
10 Οκτωβρίου 2011 9:09 μ.μ.