Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Περιφερειάρχες και δήμαρχοι με θητεία 3,5 ετών

Κουτσή θα είναι η θητεία των πρώτων περιφερειαρχών της χώρας, καθώς και των επικεφαλής των δήμων. Μόλις 3,5χρόνια θα παραμείνουν στις θέσεις τους, αφού οι επόμενες εκλογές θα γίνουν τον Ιούνιο του 2014, μαζί με τις ευρωεκλογές.
Από τότε και μετά η θητεία τους θα είναι 5ετής και οι εκλογές θα γίνονται Ιούνιο αντί φθινόπωροπάντα μαζί με τις ευρωεκλογές, με σκοπό τη μείωση των προεκλογικών εξόδων.
O υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης υπέγραψε τις δύο βασικές εγκυκλίους στις οποίες περιέχονται ο αριθμός των σταυρών προτίμησης για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς και μια σειρά θεμάτων που ενδιαφέρουν τους ψηφοφόρους αλλά και τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους.
Σύμφωνα με αυτές, η ανάδειξη των περιφερειακών συμβούλων πραγματοποιείται από εκλογικές περιφέρειες που αντιστοιχούν στις περιφερειακές ενότητες, προκειμένου να διατηρηθεί ακέραιη η σύνδεση των νέων αυτοδιοικητικών μονάδων με τις τοπικές κοινωνίες.
Σημειώνεται δε ότι κάθε εκλογική περιφέρεια θα αντιπροσωπεύεται οπωσδήποτε με τρεις έδρες στο περιφερειακό συμβούλιο. Η σταυροδοσία δεν αφορά την εκλογή περιφερειάρχη και αντιπεριφερειαρχών, παρά μόνο τους περιφερειακούς συμβούλους (μειώνεται το ηλικιακό όριο εκλογιμότητάς τους από το 21ο έτος στο 18ο) και ανάλογα με τις έδρες υπάρχει και όριο επιτρεπόμενων σταυρών.

Οσον αφορά τις δημοτικές εκλογές, στους δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια ο εκλογέας μπορεί να βάλει μέχρι τρεις σταυρούς προτίμησης, ενώ στους δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του ως εξής:
* Σε έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, όταν η εκλογική του περιφέρεια είναι μονοεδρική, διεδρική ή τριεδρική.
* Σε τρεις υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, όταν η εκλογική του περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις έδρες και
* σε έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από όλες τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου.
Δηλαδή ο εκλογέας θα μπορεί να θέσει έναν ή περισσότερους σταυρούς προτίμησης, ανάλογα με τις έδρες της εκλογικής του περιφέρειας, σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της εκλογικής περιφέρειας στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένος, και έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο όλων των άλλων εκλογικών περιφερειών.
Η ποσόστωση των δύο φύλων ισχύει και σ’ αυτές τις εκλογές. Κάθε συνδυασμός πρέπει να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του υποψήφιους συμβούλους από κάθε φύλο, με τις γυναίκες να αντιστοιχούν σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των μελών του περιφερειακού συμβουλίου. Εξυπακούεται ότι δεν απαγορεύεται ο αριθμός αυτός να είναι μεγαλύτερος, κάτι που βέβαια σπανίως συμβαίνει.
Επίσης, επαναφέρεται η ρύθμιση που απαιτεί ποσοστό μεγαλύτερο του πενήντα τοις εκατό (50%+1) του συνόλου των εγκύρων ψήφων για την ανάδειξη του επιτυχόντος συνδυασμού, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να υπάρξει δεύτερη αναμέτρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: