Διαβάστε την Στείριδα και το Στείρι στο wordpress.com κάνοντας κλικ στους παρακάτω συνδέσμους

Σάββατο, 31 Ιουλίου 2010

Κίνηση πολιτών για αναστήλωση Γέφυρας ΚΟΡΑΚΟΥ.

...Όταν οι άνθρωποι εκεί στον μεσαίωνα (1515 μ.Χ.) αποφασίζουν να κτίσουν μια γέφυρα, ψηλά στα βραχοστενώματα του Αχελώου, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν. Όταν οι ίδιοι άνθρωποι βοηθώντας με τα υλικά της περιοχής στην κατασκευή αυτής της γέφυρας και ο Δεσπότης Λάρισας Βησσαρίων να γυροφέρνει στα Βαλκάνια να συγκεντρώσει χρήματα, ώστε να πληρωθούν οι μαστόροι.
Όταν το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό που δείχνει η φωτογραφία… Τότε πρέπει να σκεφτούμε ότι εκείνοι οι άνθρωποι, εκείνη την...εποχή πέτυχαν το εντελώς ακατόρθωτο.
Πέτυχαν να κτίσουν ένα αριστούργημα λαϊκής αρχιτεκτονικής σε μια περιοχή όπου τα Τζουμέρκα έσμιγαν με τα Άγραφα. Πέτυχαν να κτίσουν το μεγαλύτερο μονότοξο των Βαλκανίων ύψους 25 μ. και ανοίγματος 45 μ. Πέτυχαν όχι μόνο να επικοινωνούν, αλλά και να συνδέσουν την Θεσσαλία με την Ήπειρο.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ               
Σε ευρεία σύσκεψη μελών και φίλων της Ανανεωτικής Αριστεράς, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27/7, η Ιδρυτική  Συνέλευση του κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς  Λιβαδειάς .
 Η σύσκεψη έγινε με την παρουσία του βουλευτή Θ.Λεβέντη
  Στην εισήγηση του αναφέρθηκε στους λόγους  δημιουργίας, την χρησιμότητα, τους στόχους και τις προοπτικές ενός σύγχρονου Ευρωπαϊκού Αριστερού κόμματος .
Όλοι οι συμμετέχοντες ,εν ενεργεία μέλη, νέοι ενδιαφερόμενοι, αλλά και παλιοί αποστασιοποιημένοι, γυναίκες και άντρες, με πηγαίο , αυθόρμητο και απελευθερωτικό λόγο   κατέθεσαν τις σκέψεις τους και τον προβληματισμό τους.
Δηλώνοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία τους και την  διάθεση τους να συμβάλλουν στο  ελπιδοφόρο νέο εγχείρημα.
  Συστήθηκε Συντονιστική Επιτροπή η οποία θα  προωθήσει την δράση του κόμματος στην  περιοχή μας μέχρι το Συνέδριο.
Μέλη της  Συντονιστικής Επιτροπής:
  Αργυρίου Ελένη, Εκπαιδευτικός
  Καρακικές  Σεραφείμ, Οδοντίατρος
 Λαμπρόπουλος Γιάννης Πνευμονολόγος
 Μεργούπης Δημήτρης Δικηγόρος
 Τηλ.Εποικοινωνίας 6977440399   email: dalivadias@yahoo.gr

Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2010

Πρωτοβουλία – Κάλεσμα του Γιάννη Λάμπρου Πατσαντάρα

Πρωτοβουλία – Κάλεσμα

Του Γιάννη Λάμπρου  Πατσαντάρα
Αντιπτεράρχου (Ι) ε.α.
Επίτιμου Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας

Αράχωβα 27.7.2010

Προς

Τον κ.Γεώργιο Δ. Ανδρέου, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αράχωβας και δι’ αυτού προς τους κ.κ.  1. Γεώργιο Ε. Ανδρέου -  Λεόντιο, Δήμαρχο Αράχωβας, Θεόδωρο Ι. Κοκκοβό, Δημοτικό Σύμβουλο, επικεφαλής της μείζονος αντιπολιτεύσεως στο Δημοτικό Συμβούλιο Αράχωβας και Ιωάννη Νικολάου Γεωργακό, Δημοτικό Σύμβουλο, επικεφαλής της ελάσσονος  αντιπολιτεύσεως στο Δημοτικό Συμβούλιο Αράχωβας, αλλά και με την δημοσίευσή της προς όλους τους κατοίκους της Αράχωβας, του Διστόμου, της Αντίκυρας και του Στειρίου. 


Κύριε πρόεδρε, αξιότιμοι κύριοι

Σεβόμενος τους θεσμούς και ανταποκρινόμενος στο δημόσιο κάλεσμά σας, ως μελών της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για  ενωτικό ψηφοδέλτιο στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, στα πλαίσια του νέου Δήμου, στον οποίο εντάχθηκε η πόλη μας, αλλά και στην επιθυμία πολλών συμπολιτών μας και συνδημοτών μας πλέον και των άλλων πόλεων στα πλαίσια του νέου Δήμου και διαβλέποντας την καθοριστική σημασία   των προσεχών εκλογών για το νέο Δήμο,   απευθύνομαι σε εσάς και δι’ υμών στους δημότες της Αράχωβας κατ’ αρχήν, αλλά και  σε όλους τους Δημότες του νέου διευρυμένου Καλλικρατικού Δήμου, για να γνωστοποιήσω δημόσια και να καταστήσω γνωστό σε όλους ότι, θέτω την εμπειρία και τις γνώσεις μου  στις υπηρεσίες ενός τέτοιου ενωτικού ψηφοδελτίου.
Θεωρώ εξαιρετική την τιμή  στο πρόσωπό μου και ευχαριστώ ιδιαίτερα όσους επώνυμα ή ανώνυμα με πρότειναν ως ικανό να ηγηθώ στην ενωτική αυτή πρωτοβουλία, που αποτελεί σταθμό για τον τόπο μας, αλλά και την περιοχή.
Απευθύνομαι επίσης στους Δημότες του Διστόμου, Παραλίας Διστόμου της Αντίκυρας και του Στειρίου και τους δηλώνω, ευθύς εξ αρχής και κοιτώντας τους στα μάτια , ότι για μένα είναι και θα είναι όλοι ισότιμοι στα πλαίσια του νέου Δήμου. Άλλωστε την ισοτιμία αυτή εγγυάται η αναλογική εκπροσώπηση που προβλέπει ο νόμος και οι ανάγκες, ιδιαίτερα στην δύσκολη αυτή περίοδο για τον τόπο μας, που μας υποχρεώνει να συνεργαστούμε. Στόχος και φιλοδοξία μου είναι να είμαι ο Δήμαρχος όλων των δημοτών του νέου διευρυμένου Δήμου, πρώτος μεταξύ ίσων.
 Η ενωτική πρωτοβουλία των δημοτών και των κατοίκων της  Αράχωβας, είναι και πρέπει να αξιολογηθεί ως  η αφορμή και η ευκαιρία να παραμερίσουμε όσα μας χώρισαν και μας χωρίζουν, να κοιτάξουμε με αισιοδοξία το μέλλον, να  ενώσουμε το βουνό με την θάλασσα, τον τουρισμό με τα μεταλλεία και την βιομηχανία, να αναβαθμίσουμε την γεωργική παραγωγή και το περιβάλλον, να κάνουμε ένα Δήμο πρότυπο ανάπτυξης και αλληλεγγύης. Να εμπεδώσουμε ότι από το νέο Δήμο, είναι στο χέρι μας να ωφεληθούμε όλοι ή να ζημιωθούμε. 
Υπόσχομαι να θέσω την εμπειρία και όσες ικανότητες απόκτησα στην καριέρα μου στην υπηρεσία όλων των δημοτών.
Καλώ όλους τους δημότες σε συστράτευση για να ενεργοποιήσουμε μαζί ανθρώπους ικανούς, με διαφορετικές αντιλήψεις και  διαδρομές, αλλά και διαφορετικές πολιτικές απόψεις, ιδιαίτερα τους νέους, σε μια ενωτική και συντεταγμένη προσπάθεια για την ανάληψη της διοίκησης του νέου Δήμου.
Σε αυτήν την προσπάθεια- η οποία είναι πλέον  επιτακτική ανάγκη- δεσμεύομαι να λειτουργήσω ως συνεκτικός παράγοντας και καταλύτης εξομάλυνσης των διαφορών και σύγκλισης ανθρώπων και ομάδων, με μοναδικό σκοπό την προσφορά στους Δημότες και στις πόλεις μας. Με ένα νέο όραμα, που δεν θα περιορίζετε σε στερεότυπες αντιλήψεις ούτε θα εγκλωβιστεί σε στεγανά κομματικής  περιχαράκωσης.
Ο Καλλικράτης αποτελεί τη σημαντικότερη ίσως μεταρρύθμιση  στην χώρα μας  τις τελευταίες δεκαετίες. Η νομοθέτησή του δημιουργεί νέα δεδομένα για τη διοικητική ανασυγκρότηση της χώρας, για την αποτελεσματική και διαφανή λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης και για την οικονομική και παραγωγική αναμόρφωση της Ελλάδας. Παράλληλα όμως φέρνει και προβλήματα που μπορεί και πρέπει να λυθούν και θα λυθούν μόνο με ισοτιμία, συνεργασία και δουλειά, πολλή δουλειά, από πολλούς, που θα ενεργούν με γνώμονα το κοινό συμφέρον και μόνο.
Μας δίνεται  η ευκαιρία να επιλέξουμε ανθρώπους – εκπροσώπους – συμβούλους, ικανούς και με διάθεση προσφοράς, που θα αντιπροσωπεύσουν επάξια τις Πόλεις τους και θα δουλέψουν για την ευημερία και την προκοπή των κατοίκων .
Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι οι συνθήκες επιτάσσουν  ευρείες συνεργασίες, συγκλίσεις δυνάμεων και σύμπραξη για την επιτυχία αυτού του σκοπού.
Καλώ ΟΛΟΥΣ τους δημότες του νέου Δήμου, αδιάκριτα, με συνέπεια και ευθύνη, να συμμετάσχουν ενεργά, μέσω της ενωτικής κίνησης της οποίας προτίθεμαι να ηγηθώ, στη συγκρότηση ενός ενωτικού ψηφοδελτίου με καθολική αποδοχή, για να δουλέψουμε όλοι μαζί για τη δημιουργία ενός Δήμου - πρότυπο. Ενός Δήμου που, μέσα από την ισοτιμία και τη συνεργασία, θα τον οδηγήσουμε στην ευημερία και την προκοπή. Ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία να σας διαβεβαιώσω για όλα τα παραπάνω με άμεση προσωπική επαφή.
Η ευκαιρία, μας δίνεται τώρα.

Με εξαιρετική τιμή

Γιάννης Πατσαντάρας

Τρίτη, 27 Ιουλίου 2010

Χορωδιακός Σύλλογος Στειρίου " Η Στείριδα "

Ο δραστήριος Χορωδιακός Σύλλογος Στειρίου " Η Στείριδα " εν μέσω του καλοκαιριού συνεχίζει τις πρόβες του υπό την καθοδήγηση του μαέστρου κ. Κωνσταντίνου Λέκκα για να είναι έτοιμος στην 10η χορωδιακή συνάντηση Στειρίου, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Αυγούστου στο Στείρι με την επωνυμία 
" Στείρι - Πολιτιστικός Αύγουστος 2010 "
8 φωτογραφίες από την πρόβα.

11ος Ευχίδειος άθλος.

Νυχτερινός  θα είναι φέτος ο 11ος Ευχίδειος άθλος που  θα πραγματοποιηθεί το Σαββάτο 31 Ιουλίου με Κυριακή 1η Αυγούστου 2010. Το όνομά του οφείλετε  στον Ευχίδα, που κατά το μύθο έτρεξε αυτή την απόσταση το 479 π.Χ., μετά τη Μάχη των Πλαταιών, θέλοντας να φέρει στις Πλαταιές νέο “ιερό πυρ” από τους Δελφούς, γιατί οι κάτοικοι θεωρούσαν ότι αυτό που είχαν μολύνθηκε από την παρουσία των Περσών.
O άθλος του Ευχίδα  αναβίωσε  το 2.000 μ.χ. από μια ιδέα του δρομέα Παναγιώτη Αντωνόπουλου
Το ελληνικό χρώμα του αγώνα, η ιστορικότητά του, η δυσκολία του, η φυσική ομορφιά της διαδρομής, η φιλική ατμόσφαιρα, κάνουν αυτόν τον αγώνα ξεχωριστό – Μοναδικό.


Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί στους Δελφούς το Σάββατο 31 Ιουλίου ώρα 18.00.
Η απόσταση είναι 107,5 χιλιόμετρα και η διαδρομή είναι η εξής : Δελφοί, Αράχωβα, Δίστομο, Στείρι, Κυριάκι, Αγία ΄Αννα, Θίσβη, Δομβραίνα, Ξηρονομή, Ελλοπία, Λεύκτρα, Πλαταιές.
 Ο τερματισμός των  δρομέων  θα γίνει την Κυριακή το πρωί της 1ης Αυγούστου 2010 στην είσοδο των Πλαταιών, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο.
Στον αγώνα συμμετέχουν 91 αθλητές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάμεσά τους 8 γυναίκες. 
Διαβάστε περισσότερα στην ιστοσελίδα του αγώνα www.euchidiosathlos.gr
Ο αγώνας τελείται υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας.

Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2010

Εσπερινός και θεία λειτουργία στο γραφικό εξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα στο ομώνυμο οροπέδιο του Ελικώνα

Εις το βουνό ψηλά εκεί
είν’ εκκλησιά ερημική·
το σήμαντρό της δεν κτυπά...
―δεν έχει ψάλτη ουδέ παπά!

Ένα κανδήλι θαμπερό,
και ένα πέτρινο σταυρό,
έχει στολίδι μοναχό
το εκκλησάκι το φτωχό.

Αλλ’ ο διαβάτης σαν περνά,
στέκεται και το προσκυνά,
και με ευλάβεια πολλή
τον άσπρο του σταυρό φιλεί.

Επάνω στο σταυρό εκεί
είναι εικόνα μυστική!
Μ’ αίμα την έγραψ’ ο θεός,
και την λατρεύει ο λαός.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ «Η μικρά εκκλησιά».
«Τριάκοντα ασμάτια», Νέα Εστία 539 (Χριστούγεννα 1949). 182.
Πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα  πανηγυρικός  εσπερινός στο γραφικό εξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα στο ομώνυμο οροπέδιο στον Ελικώνα και αύριο το πρωί  θα γίνει θεία λειτουργία από τον αιδεσιμότατο πατέρα Εμμανουήλ.
32 φωτογραφίες από τον εσπερινό. 

Σάββατο, 24 Ιουλίου 2010

Οι γειτονιές κόντρα στην κρίση : οργανώνουν ομάδες δράσης, εκφράζουν προβληματισμούς.

Της ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΤΑΣ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ
Αποφάσισαν να μην παραμείνουν με τα χέρια σταυρωμένα απέναντι στην πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα και την κοινωνική εξαθλίωση, στην οποία οδηγούν τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης.
Δηλώνουν έτοιμοι να αγωνιστούν, ξεκινώντας την κοινωνική τους αντίσταση από τις ίδιες της γειτονιές τους. Ο λόγος για κατοίκους της Αθήνας και της επαρχίας που τον τελευταίο καιρό όλο και πιο συχνά οργανώνονται σε αυθόρμητες Πρωτοβουλίες Πολιτών.
Με αφορμή την κρίση οι Ελληνες ανακαλύπτουν ξανά τη γειτονιά τους και τα αισθήματα απέναντι στους ανθρώπους της διπλανής πόρτας, που έμοιαζαν τα τελευταία χρόνια ξεχασμένα. Οι κάτοικοι των γειτονιών της Αθήνας αποφασίζουν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους και να υπερασπιστούν τις κοινωνικές τους κατακτήσεις με όπλο την κοινωνική αλληλεγγύη.
Διαβάστε περισσότερα.... ΕΔΩ

Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010

Θανάσιμη παγίδα…

Δεν είμαι προφήτης.
Αλλά διαπιστώνω ότι πολλά από αυτά, για τα οποία είχα γράψει πριν από καιρό, επαληθεύτηκαν, στη συνέχεια, σχεδόν μέχρι κεραίας.
Για παράδειγμα:
Το Δεκέμβρη (23) του 2008, σχετικά με τα γεγονότα (καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας, κλπ), που είχαν διαδραματισθεί με αφορμή τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, είχα γράψει, μεταξύ άλλων:
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Συνάντηση για ένα Αυτοδιοικητικό Κίνημα στη Στερεά Ελλάδα.

Πρόσκληση - Κάλεσμα
Πολίτες με ενεργό δράση σε φορείς και κινήσεις πολιτών, που έδωσαν σημαντικές μάχες σε όλη την προηγούμενη περίοδο σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά μέτωπα, συναντήθηκαμε ήδη από τις αρχές του χρόνου, σε μια προσπάθεια έκφρασης του ζωντανού δυναμικού των τοπικών κοινωνιών, χωρίς ιδεολογικά προαπαιτούμενα και χωρίς κομματική στοίχιση. Ανοίξαμε τη συζήτηση για το σχέδιο Καλλικράτης και τις επιπτώσεις του στην Περιφέρεια Στερεάς, διαπιστώνοντας ότι υπηρετεί τον ολοκληρωτικό σχεδόν περιορισμό και των τελευταίων αυτοδιοικητικών χαρακτηριστικών, την συμμόρφωση με τα νέα μέτρα και την περιστολή της εξυπηρέτησης των κοινωνικών αναγκών.
Από την άλλη πλευρά, οι ανισότητες και προβλήματα  που ταλαιπωρούν τους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας, παροξύνονται:
-         η συρρίκνωση του αγροτικού τομέα και της μεταποίησης,
-         η αυξανόμενη φτώχεια και ανεργία,
-         η μονομερής συγκέντρωση δραστηριοτήτων κοντά στην Αττική και κατά μήκος της ΠΑΘΕ,
συνδυάζονται με
-         την υστέρηση και την ερήμωση των αγροτικών και ορεινών περιοχών
-         τη χαμηλή αξιοποίηση τουριστικών και πολιτιστικών πόρων,
-         την περιβαλλοντική υποβάθμιση λόγω της ανεξέλεγκτης βιομηχανικής ρύπανσης και εξορυκτικής δραστηριότητας, αλλά και της αδιαφορίας στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων
Απέναντι σε όλα αυτά τα προβλήματα, την προηγούμενη περίοδο δεν ασκήθηκε καμιά ουσιαστική παρέμβαση. Αντίθετα σπαταλήθηκαν πόροι σε επουσιώδη έργα και άχρηστα προγράμματα, ενώ οι περισσότεροι αιρετοί λειτούργησαν ως εντολοδόχοι συμφερόντων, αγνοώντας το όποιο περιβαλλοντικό ή κοινωνικό κόστος.
Ενεργοί πολίτες και τοπικές κοινωνίες δημιούργησαν εστίες αντίστασης και πέτυχαν σημαντικές νίκες : ακύρωσαν τις μονάδες λιθάνθρακα στην Αντίκυρα, το Μαντούδι, τη Λάρυμνα και το Αλιβέρι, διεκδίκησαν λύση για τη βιομηχανική ρύπανση στον Ασωπό και την Εύβοια, φρέναραν την καύση των αποβλήτων στη Θήβα, ανέδειξαν τα προβλήματα του Μαλιακού, συγκρότησαν μαχητικές επιτροπές κατά των ληστρικών διοδίων και πολλά άλλα.
Η κοινωνία των πολιτών, όπως εκφράσθηκε από κάθε είδους συλλογικότητες, δημιούργησε μια πολύτιμη παρακαταθήκη στον πολιτισμό, την ενημέρωση, την κοινωνική αλληλεγγύη, ακόμη και στις οικονομικές δραστηριότητες.
Το δικαίωμα και η δυνατότητα των πολιτών να παρεμβαίνουν, να αντιμάχονται τις παθογένειες και να αμύνονται απέναντι στην αυθαιρεσία του συστήματος, είναι στο στόχαστρο. Θεωρούμε ότι στις σημερινές συνθήκες η έννοια “αυτοδιοικητικό κίνημα” πρέπει να αποκτήσει ένα νέο περιεχόμενο, για να ακυρώσουμε αυτά που μας επιβάλλονται και να διεκδικήσουμε αυτοδιοίκηση με κοινωνική συμμετοχή στη Στερεά Ελλάδα και σε όλη τη χώρα.
Επόμενος στόχος είναι η επεξεργασία μιας εναλλακτικής πρότασης για την Περιφέρεια Στερεάς ενώ ταυτόχρονα, επιδιώκουμε ανταλλαγή απόψεων και κοινή δράση με όλες τις τοπικές αυτοδιοικητικές πρωτοβουλίες, που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.
Για το λόγο αυτό, συναντιόμαστε την Κυριακή 25 Ιουλίου 2010 στις 7:30 μ.μ. στη Λιβαδειά (Δημοτικό Θέατρο). Για να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ.

Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010

«Στο ψαχνό» ο Γιάννης Σταθάς για τις νεότερες παρεμβάσεις του Ανδρέα Λοβέρδου

«Ο Υπουργός Εργασίας «ξαναχτύπησε», μετά το απαράδεκτο και αντισυνταγματικό Προεδρικό Διάταγμα, που ήθελε να φέρει στη Βουλή για το Εργασιακό. 
Τώρα κάνει ωμή αντισυνταγματική παρέμβαση στις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις των Κοινωνικών Εταίρων, χωρίς να έχει αυτή την κοινωνική εξουσιοδότηση. 
Γι’ αυτές τις μηδαμινές αυξήσεις δεν αντέδρασαν ούτε οι Εργοδοτικές Οργανώσεις, που υποχρεώθηκαν από τις Διαιτητικές Αποφάσεις του ΟΜΕΔ να εφαρμόσουν, και αντιδρά με απαράδεκτο τρόπο, που θυμίζει άλλες εποχές, ένας Υπουργός Σοσιαλιστικής Κυβέρνησης, που υποτίθεται ότι παλεύει για τη δίκαιη διανομή πλούτου» απαντά ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς με σημερινή του νεότερη ανακοίνωση. Και συνεχίζει: «Είναι γελασμένος αυτός και το σινάφι του, αν πιστεύει ότι θα τους αφήσουμε να συνεχίσουν να λειτουργούν σε βάρος των κοινωνικών ομάδων, που τους πίστεψαν και τους ψήφισαν για ένα καλύτερο αύριο.
Τέτοιες αποφάσεις – ενέργειες οξύνουν την κοινωνική και οικονομική ανισότητα και την κοινωνική συνοχή που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη ο τόπος μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει, και οδηγούν στην περαιτέρω εξαθλίωση.
Αντιθέτως θα περιμέναμε από τον κ Λοβέρδο να δείξει τον ίδιο ΖΗΛΟ και να ενεργοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου του, που βρίσκονται σε «χειμερία νάρκη» (βλέπε Επιθεωρήσεις Εργασίας κ.α. ) ώστε να εφαρμοστούν σε όλους τους χώρους εργασίας οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να συμβάλει με αυτό το τρόπο στην νομιμότητα και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής από τα ταμεία του κράτους και των Ασφαλιστικών Ταμείων (βλέπε ΙΚΑ κλπ)
Καλούμε τον Υπουργό Εργασίας και την Κυβέρνηση να σταματήσουν να προκαλούν τη θιγμένη ελληνική κοινωνία, με τέτοιες ενέργειες και να μην προβούν σ’ αυτή την απαράδεκτη νομοθετική παρέμβαση κάνοντας ένα ακόμη δώρο προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες , που δεν έχουν καμία σχέση με το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας . Πρέπει επιτέλους να αφήσουν να λειτουργούν, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, οι ανεξάρτητες Αρχές»
 καταλήγει το δελτίο τύπου που συνυπογράψουν οι κκ. Σταθάς και Καρβούνης.

Παράλληλα, χθες, Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010 πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Κρύας ημερίδα, ύστερα από πρόσκληση του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, για ενημέρωση με θέμα το Ασφαλιστικό, από την Εργατολόγο Μαρία Τσίπρα, Διδάκτορα Εργατικού Δικαίου και Νομική Σύμβουλο της ΑΔΕΔΥ.

Η κ. Τσίπρα κάνοντας ανάλυση του καινούργιου ασφαλιστικού νομοσχεδίου τόνισε ότι περιμένουμε τις εγκυκλίους οι οποίες θα φωτίσουν κάποια σκοτεινά σημεία.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν πολλοί εργαζόμενοι Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, οι οποίοι έθεσαν ερωτήματα .
Η κ. Τσίπρα δεσμεύτηκε ότι θα απαντήσει για το καθένα ξεχωριστά.
Το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς θα διοργανώσει και άλλη παρόμοια ημερίδα με σκοπό την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των εργαζομένων .

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΑΘΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Πηγή

Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010

Ειδικό Ταμείο για το «Εξοικονομώ κατ' οίκον»


Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως το 2012 και θα αφορα επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.

Τη σύσταση ειδικού Ταμείου που θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον», για την εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια, υπέγραψαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Περιβάλλοντος, Οικονομικών και Οικονομίας.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως το 2012 και θα αφορα επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.

Μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων θα χρηματοδοτούνται άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια μέχρι 15.000 ευρώ ανά δικαιούχο.

Δείτε ΕΔΩ τα κύρια σημεία του Προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' οίκον».

Αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο


Με τη λαϊκή ορχήστρα ελληνικής μουσικής «έμμετρον»

Έτος Γιάννη Ρίτσου ανακηρύχθηκε το 2009 από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις στο έργο του συνεχίζονται και φέτος, που κλείνουν 20 χρόνια από το θάνατό του.

Έχοντας γράψει ποιήματα που γαλούχησαν την ελληνική συνείδηση, ενώ μεγάλοι συνθέτες μελοποίησαν μερικούς από τους ωραιότερους στίχους του, ο Γιάννης Ρίτσος κόσμησε μεγάλες στιγμές στην ελληνική τέχνη του 20ου αιώνα.

Με αυτή την αφορμή ετοιμάστηκε και παρουσιάζεται ένα μεγάλο αφιέρωμα, με μεγάλη ορχήστρα, καταξιωμένους ερμηνευτές, αφήγηση ποιημάτων και προβολή μοναδικού οπτικού υλικού, τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, στις 21.00 στο Αττικό Άλσος.

Δυο καταξιωμένοι και αγαπημένοι ερμηνευτές συμπράττουν μαζί μας σε αυτό το αφιέρωμα, ο Παντελής Θαλασσινός και η Αναστασία Μουτσάτσου, ενώ η ηθοποιός Μπέσυ Μάλφα θα κάνει την αφήγηση μερικών από τα ωραιότερα ποιήματά του.

Συμμετέχει η Λαϊκή Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής «Έμμετρον», η οποία άρχισε να δραστηριοποιείται το 2002, πραγματοποιώντας συναυλίες και μουσικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Tο «ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟ» περιλαμβάνει τα έργα «ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ», «ΤΑ 18 ΛΙΑΝΟΤΡΑΓΟΥΔΑ ΤΗΣ ΠΙΚΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ», «ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ»,  «ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», «ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ». 

Πληροφορίες – Οργάνωση: 
Artway – Τεχνότροπον:Τηλ. 210 5157977, info@liveartway.com

Πηγή

Τρίτη, 20 Ιουλίου 2010

Για τις ερχόμενες Δημοτικές Εκλογές

Του Μπέλλου Θεόδωρου 
μέλος της Κίνησης «μετέχω»Δημοτικές εκλογές 2010


2010: Χρονιά αυτοδιοικητικών εκλογών. Χρονιά εκλογών για την τοπική και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Χρονιά που «αναμορφώθηκε» ο Καποδίστριας σε Καλλικράτη. Χρονιά που παρά τις σημαντικές αλλαγές στο αυτοδιοικητικό επίπεδο η κοινωνία των πολιτών έμεινε περισσότερο απαθής από κάθε άλλη φορά χωρίς να εκφράσει τις διαθέσεις της, αφού η αυτοδιοίκηση εδώ και αρκετά χρόνια έχει γίνει ένας ακόμη χώρος μιας πολύ στενά κομματικής αντιπαράθεσης.

Παρατηρώντας κανείς τις μέχρι τώρα εκλογικές διαδικασίες διαπιστώνει εύκολα ότι τα ψηφοδέλτια διαμορφώνονταν κυρίως μέσα από κομματικές διαδικασίες και ο επικεφαλής έπαιρνε το χρίσμα από το κόμμα του, μετατρέποντας έτσι το Δήμο σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης.  Ένα φαινόμενο συμπληρωματικό του προηγούμενου, ιδιαίτερα στις τελευταίες εκλογές, είναι τα ψηφοδέλτια με «αντάρτες» υποψήφιους, συνήθως από τα δυο μεγαλύτερα κόμματα, να διεκδικούν τη μερίδα του λέοντος από την κομματική τους βάση με προσωπικές επαφές, βολέματα και πελατειακές σχέσεις.
Αποτέλεσμα του τρόπου αυτού είναι τα τοπικά προβλήματα να χρονίζουν, να δημιουργούνται όλο και περισσότερο πελατειακές σχέσεις, τα αιτήματα να διεκπεραιώνονται με βάση το κομματικό ή και το προσωπικό συμφέρον, η διαφθορά στους δήμους να έχει φτάσει στο έπακρο, οι ελεύθεροι χώροι, τα απορρίμματα όλα τα θέματα που απασχολούν την καθημερινότητά μας να αναβάλλονται για τις επόμενες εκλογές, για τον επόμενο δήμαρχο και ούτω καθεξής (σίγουρα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, αλλιώς πως θα επιβεβαιωνόταν ο κανόνας).
Το ερώτημα που καλόπιστα ο κάθε απλός πολίτης θέτει είναι γιατί έγιναν όλα αυτά;
Θα μπορούσε εύκολα να βρει κανείς την απάντηση στη λογική του κομματικού ελέγχου της αυτοδιοίκησης που βρίσκεται στο DNA των κομμάτων, στο χρήμα που ρέει, πολλές φορές χωρίς έλεγχο, στους διαδρόμους των δημαρχείων (ο πιο διεφθαρμένος τομέας σύμφωνα με τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης).
Αποτέλεσμα, να απογοητευτεί ο πολίτης – δημότης, να κλειστεί στον εαυτό του, να κάτσει στο σπίτι του και φυσικά άλλοι να αλωνίζουν. Αυτό εξάλλου ήθελαν.
Ο αμέτοχος πολίτης αποτελεί το καλύτερο άλλοθι για την αυθαιρεσία αυτού που κατέχει εξουσία.
Βέβαια, ευθύνες έχουμε και μείς ως πολίτες, αφού αποδεχτήκαμε αυτή την κατάσταση. Ανεχτήκαμε τα πάντα, ακόμα και αυθαιρεσίες που γινόταν μπροστά στα μάτια μας, πέρασε μέσα μας ο ωχαδελφισμός.
Ήρθε όμως ο καιρός να αντιδράσουμε και να αλλάξουμε τα δεδομένα. Όσοι νομίζουμε ότι τα πράγματα πρέπει να πάρουν μια άλλη τροπή στο χώρο του δήμου μας, όσοι πιστεύουμε ότι μπορούμε να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω με τα δημοτικά, φτιάξαμε στον Άγιο Δημήτριο μια νέα δημοτική κίνηση με τοπικά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά: την «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – μετέχω».
  • Μια κίνηση χωρίς κομματικές επιβολές και χρίσματα, χωρίς χειραγωγήσεις, αλλά με σκοπό τη συνάντηση πολιτών με αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, όχι υποχρεωτικά κομματικά.
  • Μια κίνηση που δεν θα πορεύεται από τις προσωπικές φιλοδοξίες του καθένα μας, από τα «παζάρια», τις μεταγραφές της τελευταίας στιγμής και τις πελατειακές σχέσεις.
  • Μια κίνηση όπου μπορούμε να συναντηθούμε πολίτες με διαφορετικές απόψεις και να συνδιαμορφώσουμε ένα όραμα για το δήμο μας.
  • Μια κίνηση που σκοπό θα έχει την χάραξη μιας πολιτικής που να μπορεί να προτείνει συγκεκριμένες προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα της πόλης.
  • Μια κίνηση που δεν θέλει και δεν επιδιώκει την κομματική καταγραφή το βράδυ των εκλογών.
Εμείς, όπως γράφουμε και στη διακήρυξή μας, διαμορφώνουμε το δικό μας διαφορετικό όραμα για τον Άγιο Δημήτριο. Ένα νέο όραμα για περισσότερη διαφάνεια, για φιλικότερο περιβάλλον και για δημοκρατικές συμμετοχικές πρακτικές που θα φέρνουν πιο κοντά το δημότη στα κοινά και θα κάνουν περισσότερο δημιουργική τη συμμετοχή του σ’ αυτά.
  • Θέλουμε Αυτοδιοίκηση που να νοιάζεται για τον κάθε δημότη ανεξάρτητα από το τι ψηφίζει στις εθνικές εκλογές.
  • Θέλουμε Aυτοδιοίκηση ικανή να διοικεί.
  • Θέλουμε Αυτοδιοίκηση που να σχεδιάζει και να υλοποιεί αναπτυξιακές προτάσεις και μέτρα για όφελος των δημοτών.
  • Θέλουμε Αυτοδιοίκηση που να νοιάζεται για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, να υπερασπίζεται τον δημόσιο χώρο και τα συλλογικά αγαθά, να ενισχύει την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, τα δικαιώματα και τον άνθρωπο.
  • Θέλουμε Αυτοδιοίκηση όπου θα μπορεί να συμμετέχει η νεολαία (το «μέλλον» μας), έχοντας λόγο και ευθύνη στη χάραξη κατευθύνσεων που θα καθορίσουν το μέλλον το δικό τους και του δήμου μας.
Αυτό που μένει να γίνει είναι να βρούμε τη χαμένη μας «ταυτότητα», τη χαμένη μας αξιοπιστία, να βρούμε τη δύναμη να σηκωθούμε από τον καναπέ που μας ήθελαν όλα αυτά τα χρόνια, να βρούμε τον τρόπο να επικοινωνήσουμε με όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο, να ενεργοποιήσουμε τις πιο ζωντανές δυνάμεις του δήμου μας στις αυτοδιοικητικές υποθέσεις, ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες κομματικές ή όχι προτιμήσεις τους. Ας εμπιστευθούμε αυτές τις δυνάμεις και να τους δώσουμε τον απαραίτητο χώρο και χρόνο να αυτοδιοικήσουν.
Εμείς, ως «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – μετέχω» ελπίζουμε να ανταποκριθούμε θετικά σ’ αυτή την προσδοκία.
Πηγή: μετέχω

Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2010

Η ΕΚΔΡΟΜΗ των ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΕΙΡΙΟΥ και ΑΚΡΑΙΦΝΙΟΥ στην Σόφια.Με θαυμάσιο καιρό και κυλώντας όλα υπέροχα πραγματοποιήθηκε η τετραήμερη εκδρομή των  μικτών χορευτικών  τμημάτων λυκείου και ενηλίκων του Εκπολιτιστικού συλλόγου Ακραιφνείου " ΟΙ ΑΚΡΑΙΦΝΕΙΣ " και του Εκπολιτιστικού συλλόγου Στειρίου αλλά και των φίλων των δυο  συλλόγων  στην Σόφια.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2010

To κράτος του -κάθε- Μυτιληναίου

Της Δέσποινας Σπανούδη
Το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής βορά στις χρυσοφόρες μπίζνες.
Το Aλουμίνιο της Ελλάδας (ΑτΕ), μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας, λειτουργεί εδώ και μισό περίπου αιώνα στον μικρό Κόλπο της Αντίκυρας, στη βόρεια πλευρά του Κορινθιακού. Το Αλουμίνιο –πρώην Pechiney- είναι εξαιρετικά ενεργοβόρο, απορροφώντας το 6% της ετήσιας πανελλαδικής κατανάλωσης. Από την ίδρυσή του, υπεγράφη μια αποικιακού τύπου σύμβαση με τη ΔΕΗ, για ρεύμα σε συμβολική τιμή, ενώ για την εγκατάστασή του, απαλλοτριώθηκε απο το ελληνικό Δημόσιο έκταση 7.000 στρεμμάτων από τους κατοίκους της περιοχής.
Διαβάστε περισσότερα... ΕΔΩ
 ( Το αλουμίνιο της Ελλάδος )
 
(Στειριώτες τσοπάνηδες παρακολουθούν την κατασκευή της  (ΑτΕ) από την Σκαριτσά )