Διαβάστε την Στείριδα και το Στείρι στο wordpress.com κάνοντας κλικ στους παρακάτω συνδέσμους

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2009

Πρωτοχρονιάτικο λαχείο

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2009, 20:48

Αυτοί είναι οι αριθμοί του πρωτοχρονιάτικου κρατικού λαχείου, εμείς απλά ελπίζουμε να είστε εσείς οι τυχεροί!

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΕΡΔΩΝ
ΚΛΗΡΩΣΗ της 31ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009Επίσης κερδίζουν από 100 € όλα τα γραμμάτια των οποίων τα τέσσερα τελευταία ψηφία είναι: 9271, 9273, 9274 και 9275, ενώ από 8 € κερδίζουν όλα τα γραμμάτια των οποίων ο αριθμός λήγει σε: 71, 72, 73, 74 και 75. Σε περίπτωση πολλαπλού κέρδους καταβάλλεται το μεγαλύτερο. Η πληρωμή των παραπάνω κερδών θα αρχίσει τη Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010. Τα κέρδη θα πληρώνονται έως την 30ή Απριλίου 2010.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κέρδη πάνω από 100 ΕΥΡΩ φορολογούνται με 10%.

Πηγή : zougla.gr

Καλή χρονιά....με πολλές ανατροπές 
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ,ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΆ,ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΟΠΗ.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ  


Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2009

Η ανέμελη κυβέρνηση

Το φιάσκο των τελών κυκλοφορίας που ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες πολίτες να συνωστίζονται στις εφορίες για να καταθέσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους δεν φαίνεται να αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό: πρόκειται μάλλον για χαρακτηριστικό παράδειγμα της κυβερνητικής αδυναμίας να επεξεργασθεί υλοποιήσιμα μέτρα και πολιτικές που να ανταποκρίνονται στην σημερινή, ιδιαίτερη οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας.
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το μέτρο αποφασίστηκε από δύο υπουργούς που δείχνουν να εργάζονται συστηματικά και να γνωρίζουν το αντικείμενο της δουλειάς τους (Γ.Παπακωνσταντίνου) ή να έχουν οικολογικές ευαισθησίες.(Τ. Μπιρμπίλη). Δεν είναι δυσκολο κανείς να φανταστεί τι συμβαίνει σε υπουργεία όπου οι επικεφαλής υπουργοί ή υφυπουργοί δεν έχουν τόσο το μυαλό τους στην δουλειά ή δεν έχουν ιδέα για το πως πρέπει να κινηθούν.
Είναι πλέον προφανές ότι από το θέμα των ΙΧ μέχρι την οικονομία το ΠΑΣΟΚ δεν διέθετε επεξεργασμένες λύσεις για τα προβλήματα της χώρας. Υπήρχαν προεκλογικώς ορισμένες ευγενείς, γενικές ιδέες όπως η αναθέρμανση της οικονομίας μέσω επενδυσεων (ή ο περιορισμός του αριθμού των ΙΧ -ένας από τους λόγους για τα εξωπραγματικά τέλη κυκλοφορίας) που δεν μετασχηματίστηκαν ποτέ σε συγκεκριμμένες προτάσεις.
Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η έλλειψη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι εκλογές έγιναν πολύ πρόωρα, αλλά οι αιτίες δεν έχουν και πολύ σημασία. Καθησυχαστικό θα ήταν αν η κυβέρνηση έδειχνε ότι γνωρίζει αυτή την βασική αδυναμία της, ανασκουμπωνόταν για να εκπονήσει το πρόγραμμα που δεν υπήρχε και να πιάσει δουλειά. Όμως σχεδόν 3 μήνες μετά τις εκλογές συμπεριφέρεται σαν να εκλέχθηκε μόλις χθες .
Ο ανοιχτός διάλογος και η υποβολή υποψηφιοτήτων μέσω ίντερνετ αποτέλεσε ασφαλώς καινοτομία. Αλλά αυτά τα μέτρα διαφάνειας ήταν επίσης χωρίς προετοιμασία και οδήγησαν σε καθυστερήσεις που στις σημερινές συνθήκες αποτελούν πανάκριβη πολυτέλεια . Σε πολλά υπουργεία δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί ούτε γενικοί γραμματείς και το ίδιο συμβαίνει με τους δεκάδες επικεφαλής δημοσίων οργανισμών, όπου παραμένουν στην θέση τους οι εκλεκτοί της ΝΔ. Ομως κάθε νοσοκομείο πχ όπου διατηρείται ο προηγούμενος φαύλος διοικητής συνεχίζει να χάνει 500 χιλιάδες ευρώ τον μήνα ή και περισσότερα.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά την καθυστέρηση και τις παλινωδίες εκμεταλλεύεται το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» που επιστρέφει δυναμικά από.. το παράθυρο. Χαρακτηριστική εδώ είναι η περίπτωση των νέων περιφερειαρχών που κανονικά θα έπρεπε να δώσουν το στίγμα της νέας εποχής αξιοκρατίας που διατυμπάνιζε η κυβέρνηση. Αφού τα πρώτα ονόματα απορίφθηκαν –ίσως δικαίως- από τον κ. Παπανδρέου που ζήτησε περισσότερες γυναίκες, στο τέλος τις περισσότερες θέσεις κατέλαβαν αποτυχημένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οτι δηλαδή παλαιοκομματικό γινόταν στο παρελθόν.
Είναι ασφαλώς θετικό ότι στην χθεσινή του συνέντευξη ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στο θέμα των τελών κυκλοφορίας. Αλλά στις σημερινές συνθήκες χρειάζονται πολύ περισσότερα πράγματα από ανοιχτές συνεντεύξεις τύπου και πρωθυπουργικές, πυροσβεστικές παρεμβάσεις. Η κυβέρνηση μοιάζει να μην συνειδητοποιεί ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρέπει να κυβερνηθεί ανάλογα, με αποφασιστικά μέτρα και όχι επικοινωνιακές κινήσεις.
Οι δεκάδες χιλιάδες σπρωγμένοι από την ανέχεια, φοβισμένοι από την φιλολογία περί επερχόμενης οικονομικής καταστροφής αλλά και αγανακτισμένοι άνθρωποι που σπρώχνονταν στις εφορίες με τις πινακίδες στα χέρια θα έπρεπε να αποτελέσουν σήμα κινδύνου. Αν η κυβέρνηση δεν αποβάλλει την ανεμελιά της και μάλιστα σύντομα, θα βρεθεί μπροστά σε ακόμη πιο έκτακτες καταστάσεις που θα έχει προκαλέσει αλλά δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει.
Του Στέλιου Κούλογλου
Πηγή :tvxs.gr

Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2009

ΣΤΕΙΡΙ: Έθιμα Δωδεκάμερου στο Στείρι του χθες

Από το βιβλίο “ΣΤΕΙΡΙ: Ιστορικά – Λαογραφικά Στοιχεία” των Μαρία Π. Αργυρίου και Λουκά Α. Κουσκούκη 
 


Χριστούγεννα
Την παραμονή των Χριστουγέννων, πρωί-πρωί, τα παιδιά ξεχύνονταν στους δρόμους για να πουν τα κάλαντα. Καθώς το χωριό ήταν μικρό και τα παιδιά πολλά, παντού αντηχούσαν τα τρίγωνα και οι παιδικές φωνές. Μεγάλη μέρα για τα παιδιά που με τα λεφτά που μάζευαν αγόραζαν κάνα παιχνίδι γιατί τα δώρα από τους γονείς ήταν άγνωστα εκείνα τα χρόνια.
Οι μεγάλοι είχαν πολλές δουλειές να κάνουν. Οι άντρες έσφαζαν τα "μανάρια" για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και οι γυναίκες καθάριζαν και "μπατάνιζαν" τα σπίτια και τις αυλές.
Αργά το απόγευμα της παραμονής, οι νοικοκυρές βράζανε στάρι και το κοπανούσαν να σπάσει. Το άφηναν ώρες πολλές επάνω στη φωτιά να βράσει μαζί με τυρί μέχρι που γινότανε χυλός και μετά το ζεματοΰσανε με λάδι και το έτρωγαν την άλλη μέρα. Το άφηναν ώρες πολλές στη φωτιά γιατί θά 'ρχονταν οι καλικάτζαροι να πλύνουν τον πισινό τους. Δυναμώνανε και τη φωτιά στο τζάκι για να την αρραβωνιάσουν με τους καλικατζάρους, όπως έλεγαν. Βάζανε και λιβάνι να καίει και έλεγαν:
"Καλώς ήρθατε, καλώς μας βρήκατε, καλώς να φύγετε, καλώς να μας αφήσετε".
Ανήμερα των Χριστουγέννων όλοι πήγαιναν στην εκκλησία. Η αργία ήταν τριήμερη και όπως έλεγαν "Τρεις τα γέννα, τρεις τα Φώτα κι έξι την Ανάσταση".
Πρωτοχρονιά
Την Παραμονή όλες οι νοικοκυρές έφτιαχναν και φτιάχνουν ακόμα "δίπλες" το παραδοσιακό γλυκό που μοιάζει με τον μπακλαβά. Τα παιδιά έλεγαν πάλι τα κάλαντα.
Την Πρωτοχρονιά, μόλις ξημέρωνε, κάποιος από το σπίτι έπαιρνε διάφορους καρπούς (σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι) ή ένα γλυκό και χωρίς να μιλήσει, πήγαινε στη βρύση που ήταν στην αυλή, πλενόταν και χωρίς να σκουπιστεί, άφηνε τους καρπούς ή το γλυκό, και έλεγε: "Όπως τρέχει το νερό στη βρύση, έτσι να τρέχουν τα καλά στο σπίτι". Έπαιρνε "αμίλητο νερό" από τη βρύση και χωρίς μιλιά πάλι γύριζε στο σπίτι και ράντιζε όλους και όλα με νερό λέγοντας "καλή χρονιά".
Αργότερα, γυρίζοντας από την εκκλησία, έσπαζαν ένα ρόδι στην είσοδο του
σπιτιού για να είναι αμέτρητα τα καλά στο σπίτι όπως αμέτρητα είναι τα σπόρια του ροδιού.
Το πρωί της Πρωτοχρονιάς, εκείνος που θα πρωτομπεί στο σπίτι, συνήθως μικρό παιδί, κάνει " ποδαρικό " Μπαίνει με το δεξί, κάθεται σε μια μεριά και λέει:
"κλου κλου στα ορνίθια σας, καλοχρονιά στα σπίτια σας. Όξω ψύλλοι και κοριοί και στο βουνό οι ποντικοί. Αρνιά κι ερίφια θηλυκά και μοσχάρια αρσενικά".
Οι νοικοκυραίοι τον φίλευαν με χρήματα και με "καλούδια". Σ' ένα πιάτο έβαζαν μήλα, πορτοκάλια, κάστανα, φουντούκια, καρύδια, ξερά σύκα , και το τύλιγαν με μια πετσέτα. Με καλούδια πήγαιναν και τα βαφτιστήρια στους νονούς οι οποίοι τους έδιναν τα δώρα τους που ήταν ρούχα και παπούτσια. Οι καινούργιες νύφες, πήγαιναν κι αυτές με καλούδια στους συγγενείς κι αυτοί της έδιναν χρήματα και ύφασμα για φόρεμα.
Την Πρωτοχρονιά δεν δανείζουν και δεν δανείζονται, δεν σκουπίζουν, δεν μαλώνουν, δεν κλαίνε, δεν κοιμούνται πολύ και γενικά αποφεύγουν να κάνουν πράματα που δεν θα 'θελαν να κάνουν όλο το χρόνο.
Φώτα
Την παραμονή των Φώτων ο παπάς περνούσε απ' όλα τα σπίτια του χωριού κι έκανε αγιασμό για να φύγουν οι "καρκατζαλαίοι". 'Οταν τέλειωνε ο παπάς τον αγιασμό, έριχναν στάχτη γύρω από το σπίτι.
Ανήμερα που αγιάζουν τα νερά, πήγαιναν και πηγαίνουν και σήμερα όλοι στην εκκλησία για να πάρουν αγιασμό. Στο σπίτι, αφού πιουν όλοι από λίγο για να "φωτιστούν", ραντίζουν όλο το σπίτι, την αποθήκη, τα ζώα αλλά και τα κτήματα για να είναι καρπερά.
" Η ΣΤΕΙΡΙΔΑ - EL STEIRI- ΣΤΕΙΡΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ  "

εύχεται σε όλο το κόσμο: Καλά Χριστούγεννα, Χρόνια Πολλά  με υγεία και ανοιχτά μυαλά!

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009

Οι Αρβανίτες της Αττικής και η συμβολή τους στην εθνική παλιγγενεσία
Του Θεόδωρου Πάγκαλου

Λίγο πριν από την Επανάσταση, στα 1815, στην Αθήνα κατοικούσαν 7 χιλιάδες χριστιανοί και 3 χιλιάδες μουσουλμάνοι σύμφωνα με τον Pouqueville. Από τους 7 χιλιάδες χριστιανούς οι 4 χιλιάδες ήταν αρβανίτες και προέρχονταν από όλα τα χωριά της Αττικής. Είχαν εγκατασταθεί μεταξύ Πλάκας και Μακρυγιάννη.
Το 1821, δεύτερη μέρα του Πάσχα, οι Τούρκοι της Αθήνας συνέλαβαν 12 Αθηναίους προκρίτους ως ομήρους επειδή υποψιάζονταν ότι οι ραγιάδες θα επαναστατούσαν. Η αρχική τους απόφαση ήταν να σφάξουν όλους τους χριστιανούς αλλά η εναντίωση του Χαλήλ Εφέντη, κατή (δηλαδή δικαστή), το απέτρεψε.
Στις 25 Απριλίου 1821, σύμφωνα με τον Διονύσιο Σουρμελή, αγωνιστή και αυτόπτη μάρτυρα, συγκεντρώθηκαν στο Μενίδι (Αχαρνές) 1.200 χριστιανοί. Προέρχονταν από τη Χασιά (Φυλή) με αρχηγούς τον Μελέτη Βασιλείου και τον Μήτρο Σκευά, από το Μενίδι με αρχηγό τον Αναγνώστη Κιουρκατιώτη, από τα Μεσόγεια με αρχηγό τον Ιωάννη Δάβαρη και από την Αθήνα με αρχηγό τον Δήμο Αντωνίου.
Απελευθέρωσαν την Αθήνα

Υπό την ηγεσία του Μελέτη Βασιλείου οι επαναστάτες μπήκαν στην Αθήνα και την ελευθέρωσαν. Σήμερα έξω από το δημαρχείο της Φυλής μπορεί κάποιος να δει το άγαλμά του να ατενίζει ακόμα τους συγχωριανούς του, δείχνοντας τον δρόμο του χρέους και της περηφάνιας.
Τον Σεπτέμβριο του 1821 εβδομήντα παληκάρια από τη Χασιά υπό την ηγεσία του Μήτρου Σκευά και του Αναστασίου Λέκκα πολέμησαν εναντίον 500 Τούρκων (πεζών και ιππέων) υπό την ηγεσία του Ομέρ Βρυώνη. Σ’ αυτήν τη μάχη κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του ο τρομερός πασάς. Ετσι πήρε την απόφαση και εγκατέλειψε την Αθήνα λέγοντας «αν 70 άνθρωποι με ενίκησαν και με έκαμαν να κινδυνεύσω την ζωήν μου, τι θέλει γίνει, αν συσσωματωθώσιν εις 1.000».
Η μετέπειτα πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους απελευθερώθηκε από τους Αρβανίτες της Αττικής, μια πολεμική φυλή ορθόδοξων χριστιανών με τα δικά της ήθη και έθιμα, τον δικό της πολιτισμό, τη δική της γλώσσα. Μια φυλή που ποτέ δεν προσκύνησε τους Τούρκους και ποτέ δεν έκανε ειρήνη μαζί τους. Εμαθαν να ζουν με το μαχαίρι στα δόντια για να υπερασπίζουν την τιμή και τη ζωή τους -και αυτή ήταν η σειρά προτεραιότητας- από τους Τούρκους κατακτητές που δεν γνώριζαν νόμο και δεν είχαν μπέσα.
Οι Αρβανίτες της Αττικής που άλλοι τους αποκαλούν «δωριείς του σύγχρονου ελληνισμού», άλλοι τους θεωρούν Ηπειρώτες και άλλοι Αλβανούς που εποίκησαν την Αττική τον 10ο-11ο αι. μ.Χ., ήταν εκείνοι που σήκωσαν τα όπλα τα ιερά για τον μεγάλο αγώνα υπέρ πίστεως και πατρίδας — τα αναφέρω με τη σειρά που τα αναφέρει ο Κολοκοτρώνης στον περίφημο λόγο του της Πνύκας.
Πιστοί στη μεγάλη ελληνική ιδέα, διψασμένοι για ελευθερία, οι Αρβανίτες της Αττικής όπως και όλων των ελληνικών χωρών, πρωταγωνίστησαν στην Επανάσταση, ανήκαν και εκείνοι στη μεγάλη γενιά των Ελλήνων που άλλαξαν για πάντα την ιστορία του έθνους μας προσφέροντας στον Ελληνισμό, έπειτα από 4 αιώνες, ανεξάρτητη κρατική υπόσταση.
Ιστορία των οικογενειών

Δεν είμαι ιστορικός για να μπορώ να εκφέρω τεκμηριωμένη ιστορικά άποψη. Είμαι όμως Αρβανίτης και γνωρίζω την ιστορία της δικής μου οικογένειας, όπως και οι περισσότεροι Αρβανίτες της Αττικής. Ας μην ξεχνούν οι αναγνώστες ότι σε αντίθεση με την Αθήνα, η περιφέρεια Αττικής κυριαρχούνταν ώς πρόσφατα -και σε πολλές περιπτώσεις συνεχίζει να κυριαρχείται- από χωριά που οι ρίζες τους πάνε πολύ πίσω και εκεί οι οικογένειες γνωρίζονται καλά μεταξύ τους.
Από την πλευρά του πατέρα μου, ο Γιαννάκης Μελέτης (Χατζημελέτης) είχε την ύψιστη τιμή να βρεθεί στο πλευρό του Γ. Καραϊσκάκη ως υπαρχηγός του. Για όποιον κάνει τον κόπο να ρωτήσει θα μάθει πολλές ιστορίες από όλα τα αρβανίτικα χωριά για τους τοπικούς καπετάνιους και τα παλικάρια που πολέμησαν για την ελευθερία της πατρίδας μας.
Ο Γ. Βλαχογιάννης στην ιστορική του ανθολογία διασώζει μια μικρή διήγηση όπου σε συνεδρίαση της Βουλής, όταν τα αίματα είχαν ανάψει, ένας παλιός αγωνιστής του ’21 απευθύνθηκε στους πρωταγωνιστές του επεισοδίου στα αρβανίτικα για να σταματήσει η διχόνοια. Και σταμάτησε.
Τα αρβανίτικα ήταν η γλώσσα που μιλούσε ο Κουντουριώτης, πρωθυπουργός της Ελλάδας, η Μπουμπουλίνα, ο Μπότσαρης, οι Σουλιώτες και πολλοί άλλοι. Ηταν η γλώσσα που ήξερε και καταλάβαινε ο Καραϊσκάκης, ο Αντρούτσος και πολλοί άλλοι αγωνιστές της Επανάστασης.
Στη μικρασιατική εκστρατεία του 1919-1922 οι Λιοσιώτες Αρβανίτες πολεμούσαν με δικό τους μπαϊράκι. Δεν υποχώρησαν ούτε βήμα, έπεσαν μέχρι τον τελευταίο. Μόνο όταν το ξέρουμε αυτό καταλαβαίνουμε εκείνο το σκοτεινό βλέμμα των Αρβανιτών της Αττικής που περιγράφει ο Τίτος Αθανασιάδης στα «Παιδιά της Νιόβης». Στα ηρώα των χωριών μας ο κατάλογος των νεκρών του 1922 είναι μεγαλύτερος από όλα τα άλλα χωριά της Ελλάδας σε σχέση με τον πληθυσμό μας.
Σημαντική παρουσία

Οι Αρβανίτες βέβαια δεν έχουν σημαντική παρουσία μόνο στο μεγάλο βιβλίο των τιμημένων νεκρών του έθνους μας. Εξίσου σημαντική παρουσία έχουν στα γράμματα, τις επιστήμες και στις δομές του νέου κράτους, ιδιαίτερα καταλαμβάνοντας υψηλά στρατιωτικά και πολιτικά αξιώματα.
Η 25η Μαρτίου είναι η ημέρα ανάστασης του γένους μας. Είναι η ημέρα που το ελληνικό έθνος απέκτησε ξανά ένα δικό του ανεξάρτητο κράτος. Οπως περιγράφει και στη «Βαβυλωνία» του ο Βυζάντιος, αυτό το ελληνικό έθνος δεν μιλούσε την ίδια γλώσσα, δεν είχε τα ίδια έθιμα, αλλά είχε την ίδια πίστη, την ίδια αίσθηση ότι αποτελεί μια ξεχωριστή κοινότητα, την ίδια αντίληψη ότι έχει τη δική του ταυτότητα πέρα και πάνω από τις διαφορές και τις πολυποίκιλες επιμέρους γλωσσικές και πολιτισμικές κοινότητες που το συναποτελούσαν. Αλλά περισσότερο απ’ όλα αυτό το έθνος ήθελε να είναι ένα, ενιαίο και αδιαίρετο, έθνος με δική του πολιτική υπόσταση και κυριαρχία. Και αυτή η πολιτική υπόσταση και κυριαρχία είναι θεμελιωμένη στην ιστορία, στη γλώσσα και κυρίως στο αίμα των ηρώων που θυσιάστηκαν στους αγώνες για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία μας.
Πηγή :  Καθημερινή

Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2009

Η νέα ιδιωτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 444 MW θα λειτουργήσει εντός του 2010 στην περιοχή μας


Της  Πηνελόπης Μητρούλια
Εντός του 2010 αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τρεις νέες ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ανεβάζοντας τη συμμετοχή των ανεξάρτητων (εκτός ΔΕΗ) μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού περίπου στο 18% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος.
Πρόκειται για το δεύτερο κύμα ιδιωτικών μονάδων που θα ενταχθούν στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, αφού ήδη λειτουργεί η μονάδα ισχύος 390 MW των Ελληνικών Πετρελαίων στη Θεσσαλονίκη, η οποία ανήκει πλέον στην Elpedison Ενεργειακή (εταιρία των ΕΛΠΕ και της ιταλικής Edison). Επίσης λειτουργεί η μονάδα ισχύος 150 MW της Hρων Θερμοηλεκτρική του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στη Βοιωτία και η μονάδα της Endesa Hellas (των ομίλων Μυτιληναίου και Endesa που έχει εξαγοραστεί από την ιταλική Enel) ισχύος 334 MW στις εγκαταστάσεις της Αλουμίνιον της Ελλάδος στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.
Οι νέες μονάδες που θα τεθούν σε λειτουργία εντός του 2010, συνολικής ισχύος 1.300 MW, προστιθέμενες στα ήδη υφιστάμενα 800 MW αυξάνουν την ιδιωτική παραγωγή ηλεκτρισμού σε 2.100 MW και θα αντιπροσωπεύουν το περίπου 18% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα αφού εντός του 2010 δεν προβλέπεται να ενταχθεί στο σύστημα καμία νέα μονάδα της ΔΕΗ.
Το χρονοδιάγραμμα ένταξης των νέων μονάδων, όπως έχει ανακοινωθεί από τις εταιρίες και το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ακολουθείται κανονικά, έχει ως εξής:
 Εντός του πρώτου τριμήνου του 2010 αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία μία μονάδα ισχύος 435 MW της Hρων Θερμοηλεκτρική στη Βοιωτία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει η δοκιμαστική λειτουργία της, ώστε έως το τέλος Μαρτίου να μπορεί να πωλεί ενέργεια στο σύστημα.
 Τον Ιούλιο του 2010 αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η μονάδα ισχύος 444 MW της Endesa Hellas στον ΄Aγιο Νικόλαο Βοιωτίας και προγραμματίζεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία τον Νοέμβριο του 2010.
 Τον Σεπτέμβριο του 2010 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και η μονάδα της Elpedison, ισχύος 420 MW. Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο έργο συμμετέχουν επίσης η Eλλάκτωρ και η Xαλκόρ.
Οι νέες ιδιωτικές μονάδες θα λειτουργούν με φυσικό αέριο και οι εταιρίες βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΠΑ για την εξασφάλιση συμβολαίων προμήθειας φυσικού αερίου. Μάλιστα, η Elpedison αλλά και η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ έχουν προχωρήσει ήδη σε συμφωνία με τη ΔΕΠΑ, ενώ ο όμιλος Μυτιληναίου προτίθεται να προχωρήσει στην εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου για την κάλυψη των αναγκών των μονάδων του. Όπως είναι γνωστό το πρώτο φορτίο που επιχείρησε να εισαγάγει προσέκρουσε στην απουσία θεσμικού πλαισίου, αλλά οι επιτελείς του ομίλου δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην εισαγωγή και νέου φορτίου έως το τέλος Ιανουαρίου.  
  Πηγή : express.gr 

Υ.Γ. Έχουν περάσει περίπου 50 χρόνια από τότε που η Ι.Β.Μ. Οσίου Λουκά, οι παππούδες και οι γονείς  μας έχουν πουλήσει τα κτήματά τους στο Αλουμίνιο της Ελλάδος στην περιοχή Άγιος Σπυρίδωνας ( μετόχι Οσίου Λουκά ) και Παλιομέλισσα . Δυστυχώς η εταιρεία σαν τους Καταλανούς άλλαξε το τοπωνύμιο αυθαίρετα σε ΄Αγιο Νικόλαο και εμείς συνεχίζουμε να παρακολουθούμε  απαθείς. ( Δημοτική αρχή , Τοπικό Συμβούλιο και Φορείς του Στειρίου )


 

Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2009

Ηλεκτροφωτισμός του Οσίου Συμεών


Ολοκληρώθηκε ο φωτισμός της εκκλησίας και του προαυλίου χώρου του Οσίου Συμεών και εναπομένει  η αξιοποίηση του φυσικού χώρου, με τα τέσσερα αιωνόβια πλατάνια του και το μεγάλο πέτρινο πηγάδι με την επιβλητική πέτρινη γούρνα.

Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2009

Στην Ακαδημία η πρόκληση της Θάλειας Δραγώνα ότι «Δεν είμαστε Έλληνες»!ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΤΟ ΥΠOΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΛΕΝΕ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ !!!!

 Παρεμβαίνει η Ακαδημία Αθηνών για την προκλητική, ανιστόρητη, ύποπτη και εθνικά μειοδοτική στάση της ειδικής γραμματέως του Τομέα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού και Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Θάλειας Δραγώνα, μπροστά στις απόψεις και τις δοξασίες της οποίας ωχριά και η αλήστου μνήμης κ. Ρεπούση, που είχε αναστατώσει τη χώρα με το σχολικό βιβλίο της Ιστορίας το οποίο είχε επιμεληθεί και ανέφερε ότι οι Έλληνες κατά την Καταστροφή της Σμύρνης δεν σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους αλλά πέθαναν από τον... συνωστισμό στην παραλία!

Η κ. Δραγώνα προχωράει ακόμα πιο πέρα! Στο απαράδεκτο βιβλίο της «Τι είναι η πατρίδα μας» αναφέρει, μεταξύ άλλων,......Περισσότερα ΕΔΩ

Πηγή : Το Παρόν της Κυριακής

Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2009

Έλληνας επιστήμονας της NASA τιμάται με το βραβείο ΝΙΚΗ


Η απονομή του Βραβείου «Νίκη 2009» θα γίνει τη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2009, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, στην Αθήνα, στη διάρκεια ειδικής τελετής, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στο Ταμείο Υποτροφιών, Βραβείων και Οικονομικής Βοήθειας Σπουδών του ΑΙΤ.
Το Βραβείο θα απονείμει ο Μακαριότατος  Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄.

περισσότερα ΕΔΩ

Πηγή :imerisia.gr